Събота, 27 Април 2024, 06:09

Детско-юношеските отбори на Балкан и Актавис Академи участваха в тренировъчен лагер в Лесковац по проект

31 Август 2018, 15:14
(0) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 1066 0


В периода 23. 08.-27. 08. 2018г., в рамките на проект № CB007. 1. 21. 066 „Инвестираме в спорта за кариерно развитие на млади хора- двигатели за интелигентен растеж и сближаване на общините Ботевград и Лесковац“, по програма ТГС ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Сърбия, Договор № РД-02-29-288/28. 11.2016, беше организиран и проведен баскетболен тренировъчен лагер в град Лесковац, Сърбия.

В продължение на 5 дни баскетболистите 12-14 години от клубове КК“Актавис Академи“, Лесковац , Сърбия и Детско–юношески клуб „Балкан“, Ботевград, България, овладяваха спортно майсторство в сектора, надграждаха баскетболните си умения, усъвършенстваха схеми, техники . С подрастващите баскетболисти работеха сръбски треньори от висок клас както и Николай Пеев, треньор на българската група в кампа, доказала се и спечелила призови места и награди в редица международни турнири.

Програмата беше динамична: включваше иновативни теми за баскетболно израстване на малките баскетболисти чрез тренировъчните обучения, затвърждаване на придобити и овладяване на нови техники. Работеше се изцяло в смесени групи, като всяка група включва деца от сръбския и български клубове. Съставите на групите се променяше за да се постигне по-ефективно опознаване и сближаване между участниците в кампа. Всяка тема се затвърждаваше със състезателни игри, което повишаваше градуса и мобилизираше спортните сили и качества на участниците. Беше организирана тренировка сред природата, местността Хисар: катерене по стръмен баир, гимнастически и йога упражнения, спортни състезания за техническо майсторство и бързина между набиращите опит баскетболисти с оценители- треньорите и между треньорите с оценители – баскетболистите, младша възраст. Не беше пропуснат и басейна в Дубочица.
Заключителната тренировъчна дейност завърши с блиц баскетболен турнир между 4 смесени групи. Интересен сблъсък на силите имаше по време на срещата между българския тим – момчета /12-14/ г. и момичетата /15-16 г./ - с победа на „зелените“ от ДЮК „Балкан“.

Тренировъчният лагер официално завърши с представяне пред публика на пиеси по проекта, съгласно дейности 9-12 „Форум театър и психологическа подкрепа за кариерно развитие“ - по две пиеси от страна на българските и сръбските баскетболисти, младша възраст. Българският екип публично представи пиесите си „Ти трябва да станеш шампион!“ и „Бумеранг“ и пред всички участници и местни граждани на хълма „Хисар“.
Културно- образователната програма включваше посещения от екипите на Националния музей, Лесковац, Хисар и участие, по покана на кмета на община Лесковац , в празника на древния град от от VI век, построен от Юстиниaн I, „Царичин град“.

Тренировъчният баскетболен лагер в град Лесковац, Сърбия сближи участниците от целевата група на проекта, затвърди установените в предишни срещи контакти, повиши спортния им капацитет, умение за мобилност, екипност, комуникативнист- качества, необходими както на бъдещите баскетболисти, така и за успешно кариерно развитие.

Участниците в Кампа получиха сертификати.


Източник: Фондация Съвременност

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete