Събота, 27 Април 2024, 01:33

Деветокласници от ПМГ зарадваха децата от Дома в Гурково (снимки)

21 Април 2012, 14:20
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5595 3


22-ма ученици от 9-ти „в” клас на ПМГ ”Акад.Проф. Д-р Асен Златаров” Ботевград  с ръководител Ценка Пеева, подариха днес играчки, лакомства и дрехи на децата от Дом за деца лишени от родителска грижа ”Надежда” с. Гурково. Гимназисти посетиха за първи път детското заведение и идването им тук е продължение на тяхната поредица от благотворителни дейности, започнали през 2011г. Традиционно те използват средствата, събрани от Коледните и Великденски базари всяка година за подобни благотворителни цели. Досега в продължение на близо две години те са подпомагали децата от дома в село Видраре, където целогодишно изпращат дрехи, помагала и обувки. По техни думи те не чакат идването на празници като Коледа или Великден, за да помогнат на деца в нужда. „ За нас е удоволствие, че ще доставим радост на тези деца чрез този вълшебен контакт с тях”, казаха Деница Тотева, Васил Василев и Николай Нецов. Вълнението на учениците и тяхната учителка личеше преди срещата им с малчуганите, поради това, че подаръците които бяха подготвили  бяха грижливо опаковани за момченца или за момиченца  и ги държаха с много любов,  с вперени погледи в очакване да се покажат малките личица. Директорката на Дома - Веса Маркова покани любезно гостите първоначално при най-малките, три-годишните деца. С огромно нетърпение мъничетата отвориха кутиите от които се показаха плюшени кученца, мечета, кукли, колички, лакомства и книжки. Щастливите детски очи зарадваха каките и батковците от ПМГ, които останаха в Дома повече от час. Учениците и г-жа Ценка Пеева получиха от ръководството на Дома свидетелство за дарение, което е на  стойност 450 лева. На тръгване те обещаха на малчуганите, че отново ще ги посетят, но за повече, за да има време за игри навън в чудния двор, осеян с различни развлекателни съоръжения. Преди близо 20 дни ученици от ПГТМ „Христо Ботев” също посетиха Дома, каза г-жа Маркова, „ и тогава нашите деца рисуваха, рязаха лепиха, апликираха, заедно с големите каки и батковци”.
„Домът е изцяло ремонтиран преди години, когато директор е Цонка Докова. В момента тя е директор на Дом за възрастни хора ”Адриан Атанасов” Ботевград”, каза г-жа Маркова. Двуетажната сграда разполага с близо 20 напълно обновени с модерно оборудване помещения. Във всяка стая има DVD- плеър и телевизор, както и много играчки, установи екип на „Балканец”. 29 е броят на децата, лишени от родителска грижа, настанени тук от цялата страна. Иначе социалният детски дом разполага с леглова база за 45 деца.  Всяка година от тук си тръгват поне по 4 щастливи деца, намерили  собствен дом в лицето своите осиновители от страната и чужбина, обясни г-жа Веса Маркова. Повече за Дома, четете в следващия 30-ти брой на вестник „Балканец”.
Идеята за днешното посещение е изцяло на учениците от немската паралелка, които са и инициаторите за разделното събиране на отпадъци не само  в ПМГ и събирането на отпадъчна хартия. След  инициативите им, техния пример взимат и други училища в страната, каза класният им ръководител Ценка Пеева. С днешната благотворителна дейност те гледат оптимистично напред с намерения да привлечат повече хора към каузата за правене на добро, без да се афишира за това.

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 21 Април, 14:37

    Хуманност, която е дефицит в обществото ни.Чудесна кауза!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 21 Април, 14:58

    Превъзходна кауза. Всеки млад човек трябва да посети такъв дом, за да носи своята отговорност за бъдещето на своите деца.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 21 Април, 15:16

    Просто невероятно! Надявам се тези дечица наистина да намерят своите родители. Дано повече хора проявяват такава добродетел и да помагат на децата лишени без родителски грижи. :)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete