Петък, 26 Април 2024, 10:05

Димитър Делчев: Борбата с корупцията може да бъде новата национална кауза

7 Март 2016, 09:58
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 855 0


В първите 3 месеца от действието на меморандума с ГЕРБ ще бъдат изпълнени 8 мерки в 8 важни сектора, каза народният представител
 
Време е да се обединим зад нова национална кауза и това е борбата срещу корупцията, коментира в предаването „Беновска пита“ Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии в парламента.
 
България има тежък проблем с корупцията и трябват спешни и ефективни мерки, каза още той, като добави, че с координацията на вицепремиера Кунева и усилията на цялото правителство вече има готов Закон за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, който е по-строг от предишния и ще промени лошата тенденция за България.
 
Според думите му антикорупционният законопроект трябва да влезе за обсъждане в Народното събрание до края на месеца и вече е предоставен на всички парламентарни групи.
 
Борбата с корупцията е част и от меморандума между ГЕРБ и РБ, който съдържа 40 мерки за тази година, а първите 3 месеца от действието му ще бъдат изпълнени 8 мерки в 8 важни сектора, каза Делчев. Той даде пример с 15% оптимизация на разходите в сектор енергетика, реформата в съдебната система и здравеопазването, обвързването на качеството на образованието с финансирането на учебните заведения, реформата в образованието и икономическите мерки, предвидени в документа. Нуждата от меморандум възникна след провала на „историческия компромис“, а подписването му е знак кой иска да поеме отговорност за реформите, добави Делчев.
 
На въпрос за отношенията в Реформаторския блок Делчев каза, че смъртта на Блока спекулативно се предвижда на всеки 2 месеца, но РБ е успешен проект, който има доверието на хората, работи за консолидацията си и ще подпише меморандума за ускоряване на реформите.
 
В съдебната система направихме малка стъпка напред с промените в Конституцията, сега предстоят важните реформи, каза депутатът, като изброи явното гласуване във Висшия съдебен съвет, разделянето на ВСС, даването на повече правомощия на Инспектората. През април се очаква да започнат дебатите по останалите промени, които ще бъдат направени в ЗСВ и процесуалните закони, допълни още Делчев.


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete