Вторник, 24 Април 2018, 08:06

Димитър Маргаритов: „Не е установена продажба на тютюневи изделия в непосредствена близост до училищата”

9 Януари, 10:06
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 254 0

796 инспекции в страната са извършени в рамките на разпоредената от Върховната административна прокуратура междуведомствена проверка за продажба на цигари и алкохол в близост до училищата. Установени са 122 нарушения, за които са съставени 80 акта, като повечето от проверките са приключили и предстои да бъдат съставени актове. Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по BG On Air.

Проверките са извършени от КЗП, Областните дирекции на Агенцията по храните и на органите на МВР. Те са обхванали търговски обекти от типа на магазини и павилиони за продажба на тютюневи изделия, както и заведения за хранене и развлечения. Проверки са осъществени и в самите училища и лавки, където акцентът е бил върху предлаганите на децата храни и напитки.

„Хубавите новини са, че няма установена продажба на тютюневи изделия в непосредствена близост до училищата”, коментира Маргаритов. Той посочи, че има един случай, в който е констатирано такова нарушение в обект, който не е в района на учебно заведение. „Има и два случая, в които са се продавали в разрез със закона цигари от отворени кутии, което би улеснило учениците да се снабдят с тях”, добави председателят на КЗП. По думите му останалите констатирани нарушения са чисто потребителски и касаят правото на информация, по-конкретно – обявяването на цените. Например, в ценоразписа в обекта цените са по-високи, отколкото върху бандеролите на цигарите, като действително се осъществяват сделки на по-високите цени.

Санкциите за продажба на тютюневи изделия на лица под 18 години са до 10 000 лв. при първоначално нарушение и до 20 000 лв. при повторно, а при нелоялните практики достигат до 30 000 лв. при първо нарушение и до 50 000 лв. при повторно.

В студиото на „България сутрин” председателят на КЗП заяви, че понякога е трудно документирането на такава проверка. „Когато се продават подобни изделия на непълнолетни или малолетни лица, много важно е точно в този момент да бъде снета самоличността и това да бъде установено по безспорен начин. При тази кампания беше възможно, тъй като в нашите проверки участваха представители на Министерството на вътрешните работи, които имат право по закон да изискват информацията от всяко едно лице”, обясни Маргаритов.

Продължава процесът по оптимизиране на законодателството най-вече в сферата на единния цифров пазар, посочи Маргаритов в отговор на въпрос на водещия относно приоритетните теми в полето на потребителската защита по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. „След отпадането на роуминга през миналата година, сега предстои отпадането на „виртуалните граници” по отношение на телевизионни програми и други интерактивни продукти, които срещу такса можете да ползвате само в собствената си страна”, конкретизира той.Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (10)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

Анкета » коментари (10)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

отговори
Подкрепям идеята (65)
70% Complete
Не подкрепям идеята (71)
70% Complete
Мисля, че е безсмислено, защото е ясно, че всички искат да пият чиста вода (133)
70% Complete
Не мисля, че е удачно, защото вложените в референдума пари могат да бъдат изразходвани директно за подмяна на общинската ВиК мрежа (128)
70% Complete
Нямам мнение (7)
70% Complete