Събота, 27 Април 2024, 01:20

Димитровден е!

26 Октомври 2019, 09:00
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1924 4


На 26 октомври българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски.

Свети Димитър е роден през III век в гр. Солун, а баща му е тогавашния градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница, а по-късно, на 26 октомври 306 г., нарежда да бъде убит. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.
Празникът на Свети Димитър се чества в Солун още от V век, а скоро след това е пренесен и в Тракия, и Македония.

В народния календар честването на Свети Димитър се свързва с поврат в годишното време и с началото на зимата. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. "Свети Димитър зима носи, а Свети Георги - лято" - гласи българска поговорка. Тогава стопаните прибират ралата си под стрехите и подреждат дървата за огрев.

Според народното поверие от Димитровден започва подготовката за т.нар. "миши празници" на следващия ден. В старопланинските райони стопаните следят за първия гост, който прекрачи прага на къщата. Ако той е добър и имотен човек, вярват, че следващата година ще е богата, здрава и плодородна. Пълнолуние ли е в нощта срещу Димитровден, ще се роят пчелите и кошерите ще бъдат пълни с мед. 
Вярва се също, че Свети Димитър е брат на Архангел Михаил - покровителят на отвъдния свят, на умрелите предци. В съботата преди празника е една от най-големите задушници - Димитровската, на която се раздава варено жито и питки за помен. По това време на годината започват годежи и сватби.

На 26 октомври на масата се слагат курбан от овче месо, яхния от петел, пита с ябълки, ракия, както и различни ястия от зеленчуци.

На Димитровден празнуват Димитър, Димитрина, Димитричка, Димитра, Диман, Димана, Димка, Димо, Митра, Митре, Митьо, Митка.

Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 10:21

    Добре.

  • Отговори (6) (1)
    2. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 11:14

    В село Правец се почитаха два събора,пролетен на Тудоров ден и есенния на Димитров ден.На централната улица и "Орище" се развръщаха сергиите и улицата беше пълна с хора от съседните села и махали,а в къщите беше пълно с хора и гости.Кой тъпанар премахна Димитров ден като събор не ми е известно!Вероятно трябва да питаме самозванния "историк" дали е "писал по проблема"!

    • (1) (0)
      1. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 21:59

      За "Камичето" може по да знае. :D

  • Отговори (6) (0)
    3. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 15:18

    Mitko Mengata da e jiv i zdrav

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete