Събота, 27 Април 2024, 06:37

Дискусия в ПГПЧЕ "Алеко Константинов" за качественото образование

20 Юни 2018, 13:43
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1687 3


Резултатите от годишните изчерпателни изследвания на Националния статистически институт за дейността на образователните институции в България през 2016/2017 учебна година показват, че 16 400 деца са напуснали училище преждевременно, 14 300 от тях са се отказали в основния курс. 7 400 са заминали за чужбина, 5 800 са напуснали по семейни причини. Останалите са заявили, че не искат повече да учат.

На фона на тази тревожна статистика на 19 юни 2018г в ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ се проведе дискусия, свързана с Целите на хилядолетието за устойчиво развитие на ООН. Една от тези цели е „Качествено образование за всички“, което се изразява в редица показатели. Най-важни от тях са: равен достъп до качествено безплатно начално и средно образование, ликвидиране на дискриминацията в достъпа до образование и увеличаване броя на квалифицираните учители.

Инициатори на проведената активност са учениците от клуб Солидарност, които знаят, че постигането на седемнадесетте цели до 2030 година гарантира по-добро бъдеще на човечеството. Целта на младите обучители от клуба беше да запознаят осмокласниците от гимназията с Цел 4 по достъпен начин и да провокират дискусия за важността на образованието навсякъде по света. Участниците работиха в групи, обсъждайки различни истински истории на деца, лишени от правото си на образование в различни държави.

Това беше възможност за учениците да погледнат на училищното образование от друга гледна точка, да осъзнаят, че това, което те приемат за даденост, е само мечта за много деца по света. Осмокласниците демонстрираха сериозен анализ на ситуациите, съпричастност и зрялост в разсъжденията.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Юни, 19:30

    Ако ще прави ПГПЧЕ с липсата на ученици?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 20 Юни, 20:27

    Може пък да си намерят ученици! Тази година са училище гнездо- документите за прием на ученици след 7. клас се приемат там! Ще имат възможност да привлекат нови ученици. Но не знам как ще се справят с тежката конкуренция на другото училище от града!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 22 Юни, 18:27

    Преди доста години падна имиджа на това училище!Гимназията в Ботевград е на много по високо ниво!На ГПЧЕ - то остана името! И не се заблуждавай те,че е езикова гимназия! Гимназия с изучаване на езици! Вероятно много родители го осъзнават!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete