Петък, 26 Април 2024, 06:52

До 110 ще достигне броят на безстопанствените и домашни животни, обхванати от кампанията на "Четири лапи"

22 Юли 2016, 13:08
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1300 20


88 безстопанствени животни до началото на днешния ден са кастрирани, обезпаразитени и чипирани. От тях 38 са женски и 42 са мъжки кучета. Отделно са обработени и 5 котки. До края на деня се очаква тяхната бройка да достигне 110, тъй като тази сутрин стопани на домашни любимци са записали час за 11 кученца и 10 котета.

Това съобщиха по време на редовен брифинг на кмета Иван Гавалюгов с местните медии, 
Явор Гечев (ръководител отдел „Комуникации”),  д-р Маргарита Чанкова (ръководител проекти „Грижа за бездомните животни”) на фондация „Четири лапи”, която днес приключва кампанията си в община Ботевград.

Според предоставените данни от доклада на д-р Чанкова, най-много кучета са заловени в кв.”Саранск” – 34 кучета, от центъра – 16 кучета, в района на бившия комбинат ”Микроелектроника” – 9, в района на зала „Арена Ботевград” – 5, и Автогарата – 4.

40 % от обработените животни са домашни любимци. Явор Гечев коментира това обстоятелство като неочаквано за фондацията. „Общественият интерес е голям, което означава,че обществото е готов за подобен род кампании”, подчерта Гечев. По повод на това той заяви,че през есента ще бъде осъществена втора фаза на кампанията, която ще продължи не една, а две седмици. От фондацията изказаха специална благодарност към кмета Иван Гавалюгов, за добрата организация от страна на общината, както и на еколога Ева Нишева и на д-р Илин Черняшки, който е оказал помощ на екипа по време на кампанията в Ботевград.

Кметът Иван Гавалюгов също отправи благодарност към екипа на фондация „Четири лапи”, както и на сдружение „На ти с природата”, на еколога на общината, на д-р Черняшки.

„Това не е временна кампания. Надявам се овладяването популацията на безстопанствените животни да продължи в годините”, заяви Гавалюгов.  По думите му 19 февруари 2017г е срокът, в който стопаните на домашни кучета трябва да ги регистрират и да им бъде поставен микрочип. Поради това в следващите два месеца – август и септември,  община Ботевград ще започне кампания , с която ще се осъществяват манипулациите безплатно за гражданите. За целта има договорени отношения по този въпрос с няколко ветеринарни лекари на територията на общината,  отделно ще бъде обучен служител от общината по хуманно залавяне на кучетата. От „Четири лапи” заявиха готовност да окажат съдействие по обучението на този служител в рамките на две седмици. Екологът на общината Ева Нишева е общинският служител, който ще дава информация относно времето и мястото, където ще бъде предоставена безплатната услуга по кастриране и чипиране на домашни любимци.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (20)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: asdasd 22 Юли, 13:39

    a рижкя

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 22 Юли, 13:55

    Хората си свършихa работата .Сегa е нaш ред съгрaждaни Всеки с осиновено животно и дарена сумa .Тaкa че,действайте .

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 22 Юли, 14:31

    Хора, грижете се за животните! Аз приветствам кампанията и ще даря сума, която е според възможностите ми. Имам прекрасен котарак и породисто куче. И двете имат паспорти. Грижа се за тях като за деца. И се разтапям като вляза в дома си и те ме чакат на входната врата размахали опашки и гледащи ме с детски предани очи!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 22 Юли, 15:00

    №2, рано в понеделник потърси д-р Стоянов, психиатър! Спешно е!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 22 Юли, 15:13

    Ние пред блока се грижим за едно куче, което е много добро и снощи установихме, че екипа на "Четири лапи" си е свършил работата. БЛАГОДАРИМ ВИ ОТ СЪРЦЕ!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 22 Юли, 16:05

    а къде е кв.Васил Левски - при магазините, гаражите, вързаното куче ????

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 22 Юли, 16:39

    Някой да е виждал из града куче с маркировка от 4 лапи? Няма и да видите! Всичко е мижи да те лажем и да откраднем едни пари!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 22 Юли, 19:27

    Като от всякъде.Всеки гледа да открадне а работа не се върши.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 22 Юли, 19:32

    В Праве за домашните кучета данък плаща ли се.Замърсяват околната среда и вместо стопаните да им чистят не им пука.Децата играят другите хора ги газят и ги внасят във входовете и в къщи.Мизерия голяма.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 22 Юли, 19:41

    Не реви! Там поне коне не серат по площада!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete