Петък, 26 Април 2024, 19:32

Доброволци ще спомагат за изграждането и обогатяването на УикиБотевград

11 Октомври 2017, 20:51
(4) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3234 5


Община Ботевград и Уикипедия България целят да бъде създадена свободно достъпна онлайн енциклопедия, в която жители и гости на града могат да намерят информация за всички значими културни и природни обекти, исторически места и бележити личности, свързани в Ботевград и селата около него. Това бе темата на семинара, организиран днес в библиотека „Иван Вазов”.
Подобна практика не е широко известна на света. Доброволната работа по осъществяването на инициативата сплотява местните граждани, създава връзки помежду им, помага им да опознаят собствения си град по-добре, да се привържат по-силно отпреди към родната си земя, а създадените статии се превръщат в надежден и сигурен източник на информация.

Проектът за превръщане на Ботевград в първия уикиград в България включва допълване на вече съществуващи и създаване на общо над 150 статии за града, както и добавяне на снимки за илюстриране на подготвените материали.
На семинара присъстваха кметът на общината Иван Гавалюгов, зам.-кметът Борис Борисов и секретарят на общината Стефка Граматикова.

В началото на срещата градоначалникът обяви, че инициативата не е само в лицето на Общинска администрация – основна роля за идеята имат хора, живеещи или родом в ботевградска община, а принос за реализацията имат и институции като Общинската библиотека и Исторически музей.
„Идеята има пълната подкрепа на община Ботевград. Благодарен съм на доброволците, реализатори на тази инициатива. Пожелавам ползотворна работа на екипа“, заяви още г-н Гавалюгов.

Гост на мероприятието бе Спасимир Пилев. От 10 години е доброволец-редактор в Уикипедия, а на днешната среща той представи подробна презентация както за най-голямата електронна енциклопедия, така и за първите стъпки в реализирането на идеята „Ботевград – първият уикиград в България“.
Всеизвестно е, че Уикипедия е изключително прозрачна и достъпна платформа, за посещението на която не е необходима регистрация. Сайтът е на 5-то място в света по посещаемост и на 7-мо място в България. Създаден е на над 270 езика, а статиите на български език до момента са около 230 000 на брой. Статията за гр. Ботевград е посетена над 25 000 пъти за последната една година.

Спасимир Пилев наблегна на признаците, по които се разпознава дали дадена статия е достоверна или поднася невярно съдържание. На първо място той посочи фактът, че задължително в края на всяка статия се цитира използвания източник на информация. Съдържанието е невярно ако няма енциклопедичен стил. И не на последно място – няма автор, защото публикуваната информация се позовава само на източници.
Спасимир не подмина и фактът, че информацията в Уикипедия не е 100% достоверна и се пошегува с присъстващите ученици, че преписвайки от там, могат да получат ниски оценки в училище.

Как може да се включите в създаването на УикиБотевград?

В страницата wik.pe/wikibotevgrad всеки доброволец ще открие първоначалния списък с обекти и личности от община Ботевград, които ще заемат своето място в онлайн енциклопедията. Разбира се, предстои тяхното допълване.
Всеки желаещ да се включи в мащабното сътрудничество е необходимо да се регистрира на посочения сайт. След това регистрираният може да зададе тема, която иска да добави към енциклопедията. Страницата ще информира потребителят в случай, че темата вече е създадена.


Спасимир Пилев отново посочи, че цитирането на източник на информация е задължително. Регистрираният няма право да публикува собствени изследвания, мнения, хипотези и т.н. Това е и една от причините статиите за живи хора да бъдат максимално ограничени, с цел предотвратяване на конфликти.
Що се отнася до снимките – те трябва да са собствено дело на доброволеца, за да не се нарушават авторските права. Желателно е върху тях да няма воден знак. Не се разрешава качването на снимки, съдържащи елементи на агресия и насилие.

Сътрудничеството между Ботевград и Уикипедия ще продължи няколко месеца, като проектът ще се реализира в рамките на три етапа. Първият етап ще приключи до края на следващия месец и съвпада с празника на града – 29 ноември, когато ще отбележим 140 години от Освобождението на Ботевград. Вторият етап ще завърши до Националния празник 3-ти март, а третият – до 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Секретарят на общината Стефка Граматикова съобщи, че всеки етап ще има конкурсен характер и ще бъдат раздадени награди в три категории:
- Най-добра статия
- Най-добра фотография
- Най-добър превод на английски език

След края на последния етап ще бъдат присъдени награди за най-активен участник и за най-активна институция. Наградите - таблет, флашка, книга, фотоапарат, албум и др., са съобразени с характера на съответната категория.

На 18 октомври от 10:00ч и от 14:00ч. в сградата на библиотеката ще се проведат обучения на желаещите да участват в обогатяването на УикиБотевград. Обученията ще се ръководят от специалисти на Уикипедия България.

Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (1) (8)
    2. добавен от: Анонимен 11 Октомври, 22:15

    Аман от глупости :х

  • Отговори (3) (1)
    3. добавен от: Анонимен 11 Октомври, 23:03

    1 и 2 , Дитко ти си !

  • Отговори (9) (1)
    4. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 06:02

    Това не е за прости хора!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 17:06

    :D :D :D :D :D :D :D

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete