Петък, 26 Април 2024, 20:08

Драган Багдатов - собственик на имота във Варна, в който бяха съборени незаконни постройки

21 Август 2015, 17:41
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 6843 11


46 незаконни постройки в най-голямата ромска махала във Варна бяха съборени вчера. Багерите влязоха първо в дерето на "Максуда” и по протежението на ул. „Георги Пеячевич“. За около 6 часа те успяха да сринат по-голямата част от нарочените за събаряне незаконни коптори. Имотът е собственост на фамилията Багдатови от Ботевград.
Останалите за премахване сгради са общо 15, като тяхното събаряне ще бъде организирано за след около десет дни. Дотогава фирмата, която е наета, трябва да е започнала да разчиства останките от вчерашната акция.
 
Равносметката от събарянето днес е стотици недоволни роми, които категорично смятат, че е несправедливо да се събарят незаконните им постройки, както и тонове боклуци, останали от домовете им.
Жандармерия, социални служби, администрация и медицински екипи напуснаха „Максуда”, а недоволните роми се гмурнаха в камарите отпадъци, за да събират останките, които могат да използват отново. Останалите обитатели на все още небутнатите коптори са обещали да е изнесат сами. Това обяви кметът на "Младост" Христо Христов след края на акцията.
 
"Бях псуван и заплашван, но не съм от страхливите. Процесът е труден, но ние си свършим работата. Тези хора трябва да разберат, че има закони и те трябва да се спазват. Собствениците на терена ще решат какво да го правят с него. Полицията и служители от "Незаконно строителство" ще следят всеки ден да не изникнат нови постройки, до като се разчисти терена. От имота на Багдатови 38 декара са в район "Младост", а останалите 6-8 са в район "Одесос", посочи Христов.
 
Потърсихме за коментар единия от собствениците - Драган Багдатов, роден през 1952г. Оказа се, че имотът е наследствен и е бил собственост на негов прадядо. Към момента наследниците са трима – Багдатов, неговата леля и неговата снаха. Някога семейството на Драган е живяло в София, но след 9 септември народната власт ги изселва и те се заселват в с. Врачеш.
През 1948г. имотът във Варна им е отнет и става общинска собственост на община Варна. Въпреки че по документи фамилията Багдатови са собственици, държавата все още не им бе възстановила имота. Според Драган Багдатов незаконните постройки са направени след 9 септември, но не може да каже точно кога.
 
През годините Багдатов е правил множество опити да си върне земята. Писал е редица молби до ЧЕЗ България АД с молба да бъде прекъснато електричеството на незаконните постройки, както и молби до ВиК, за да бъде спряно водоподаването. Многократно е ходил лично до имота с апел към жителите да се изнесат.”Ромите ставаха агресивни, гонеха ни и ни заплашваха”, коментира той.
 
Драган Багдатов няколко пъти се е срещал с кмета Христо Христов с надеждата проблемът да се реши. За 2014г. е заплатил данък на имота в размер на 11 000лв. „Не мога и да не го платя, защото Държавата ще ме обвини в непроявено желание за собственост и ще ми го вземат”, обясни Багдатов.
 
Любопитен факт е, че интерес към земята са проявявали много хора, един от които е Кирил Йорданов – бивш кмет на Варна, управлявал града в продължение на 14г. Лично той е предлагал на Багдатов да си поделят земята по равно и проблемът с незаконните постройки да бъде решен по-бързо.
 
Желаната от с-во Багдатови развръзка обаче вече се заформя. След множество опити те си възвръщат Нотариалния акт на земята. Държавата им възстановява частния имот, но с-во Багдатови все още не са влезли във владение. „Имах намерение да съдя държавата в Страсбург, но се отказах. Причините са комплексни, основната от които е, че разходите по подобно дело са огромни, а и имотът във Варна е много голям, което също е от значение”, коментира Драган Багдатов.
Първоначалната му големите е била 70дка, а върху 30дка от тях са построени жилищни блокове. Багдатови получават останалите 40дка и компенсация. 

Източник: Снимка: varnautre

Коментари (11)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 22 Август, 02:05

    драган багдатов...да не е мъжа на цецка пеева

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 22 Август, 08:05


    не,докторката си има друг мъж

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 22 Август, 09:36

    Peicho niama da darpa kabeli s martin

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 22 Август, 10:43

    hahahaahahhaha

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 22 Август, 12:42

    Какво ви интересува личния живот на човека, не мога да разбера..

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (2) (0)
    7. добавен от: Анонимен 22 Август, 20:13

    има ли нещо общо с драган багдатчето

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 22 Август, 21:18

    Хаха явно тй си мн добре с парите заради това не дърпаш кабели... И се научи да пишеш на Български Език

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 23 Август, 14:45

    Kuxari

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 28 Август, 22:57

    #8 аз като гледам ди си много добре с българския

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete