Събота, 27 Април 2024, 00:42

Две години равносметка…

9 Ноември 2017, 23:40
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 4282 13


Вече две години община Елин Пелин се управлява от кмета Ивайло Симеонов, неговата коалиция ВМРО – Нова България и подкрепящите КП „Единство“ (БСП и Атака) и Граждански блок (бившия председател на ГЕРБ – Елин Пелин и приближените му). Въпросните две години са достатъчно дълъг период от време, за да се направи прецизна оценка на управлението и изпълнението на предизборните ангажименти. Няма как подобен анализ да не започне с една предизборна инициатива на днешните управляващи, в основата на която стоеше уволнения впоследствие съветник Маламов.

Тогава екипът на доц. Симеонов предлагаше да бъде изградено табло в общината, на което да бъдат закачени предизборните програми на кандидат-кметовете, за да са наясно гражданите с обещанията и тяхната реализация. Такова табло не бе поставено, но това не е и най-същественото. Основните послания в предизборната кампания на Симеонов и ВМРО – Нова България бяха концентрирани в две направление – прозрачност и експертност. Прозрачната община бе девиз на кампанията, но днес жителите на Елин Пелин не могат да се похвалят, че са наясно с вземането на решения в администрацията. Безспорен факт е, че има напредък спрямо предишните управляващи, но това е крайно недостатъчно.

Един от най-скорошните и ярки примери са обществените обсъждания на бюджета за 2018 година. На нито едно от събранията по населените места не станаха ясни параметрите на бюджета (приходи, разходи, инвестиционна програма), за сметка на това събиранията изглеждаха като част от вече започнала предизборна кампания. Въпреки това не бива да се забравя, че при предишното управление подобни срещи изобщо не са провеждани. Идеята за обществени съвети също имаше за цел да допринесе за по-прозрачното функциониране на общината, но това остана само празно обещание. Половин мандат не стигна на съветниците от ВМРО – Нова България и кмета Симеонов да изработят наредба за функционирането на тези съвети и на практика създадените такива в Нови хан и Равно поле се разпаднаха. Когато говорим за прозрачно управление, най-притеснителен е начинът, по който бяха уволнени двама от заместник-кметовете - Натали Марценкова и Ели Цветанова, все от квотата на ВМРО – Нова България, без официални причини, без обяснения и без обявени мотиви…

  По-притеснителен е въпросът с експертността. Въпреки че Ивайло Симеонов бе представен като успешен администратор с опит в усвояването на европейски средства, по неясни причини община Елин Пелин не може да усвоява еврофондовете и проектите се провалят непрекъснато. Няма успешна община в страната, която да е постигнала добри резултати без парите от Брюксел. Финансирането за водния цикъл също бе провалено при това управление на общината с цялата условност, че в този случай тепърва ще се изяснява кой е крив и кой е прав. Факт е, че прокуратурата проверява случая, но резултатите засега са нулеви. Водоснабдяването е най-големият проблем на общината, а разрешаването му на този етап изглежда по-скоро невъзможно. Управляващите вече лансираха две изключително спорни идеи. Според първата от тях, общината ще тегли огромен заем от порядъка на над 50 млн.(при бюджет от 16-17 млн. годишно), за да ремонтира водоснабдяването и да изгражда канализация. Законът за местната власт обаче забранява подобно задлъжняване. Втората идея пък предвижда кооперирането на доброволни начала на жителите на общината, които сами да закупят необходимите материали, а общината да подпомогне строителните дейности. Това по-скоро показва безсилието на управляващите да намерят решение на проблема, отколкото да служи като алтернатива за излизане от водната криза.

Наред с проблемите и неуспехите управляващите направиха и доста положителни неща. Поддържането на зелените площи особено в града е на високо ниво. Освен това новата общинска фирма изчисти гробищните паркове в общината, нещо което заслужава сериозно уважение. Управляващите са на път да завършат и детската градина в Нови хан, след четири години и три общински кмета.

 Половината от мандата вече измина и оттук нататък водещо за решенията на кмета и общинските съветници ще бъде мисълта за следващите местни избори. Затова трябва да се обърне внимание на предизборните настроения. Безспорно към този момент Ивайло Симеонов изглежда почти сигурен за втори мандат, макар че обществената подкрепа за кмета е далеч от най-високите си нива, каквито се отчитаха през първите шест месеца на мандата. Опозицията в лицето на ГЕРБ не изглежда като алтернатива, а очевидно ще има проблем и с намирането на подходяща кандидатура, която да застраши кметуването на Симеонов. От друга страна БСП с участието си в коалицията на управляващите, съвсем бе обезличена, а проблемът с подходяща кандидатура е още по-видим и отколкото при ГЕРБ. Кандидатите от миналите избори като Георги Костов могат да очакват добро представяне, но нищо повече. Евентуална кандидатура на Бойко Савов е значима, но без подкрепа отстрана на ГЕРБ не би имала шанс. Същевременно едно такова сближаване може да се окаже доста конкурентно на Симеонов.

 Докато изборите за кмет не предвещават особена интрига, то тези за съветниците ще са доста интересни. Вероятността ГЕРБ отново да имат най-много съветници е голяма, но тя ще зависи по-скоро от поведението на ВМРО – Нова България. Имайки предвид сегашната конфигурация на управлението и обезличаването на БСП, няма да е изненада, ако станем свидетели на предизборно сближаване между сегашните партньори. Със сигурност това ще е сериозна заявка за първото място на изборите. На този фон обаче ще е интересно поведението на останалите формации от Обединените патриоти. Атака и НФСБ нямат никакъв шанс да реализират самостоятелни мандати, но могат да отклонят ключови гласове от ВМРО – Нова България. Така на последните избори НФСБ със самостоятелното си явяване лишиха коалицията на кмета от сигурен пети съветник. На този фон не е изключено сближаване между ГЕРБ и НФСБ, което директно би преляло гласове между основните опоненти.

 Единственото сигурно е, че отново ни очаква гореща предизборна кампания, която вече започна. Това се забелязва и от наскоро хакнатия фейсбук профил на кмета Ивайло Симеонов. Тепърва ни очакват и последствията от бомбата наречена „воден цикъл на община Елин Пелин“.


Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • Отговори (12) (0)
    1. добавен от: Анонимен 10 Ноември, 10:34

    Нещо не разбрах - две години нищо не било направено, пък кмета бил сигурен за втори мандат...

  • Отговори (2) (2)
    2. добавен от: Анонимен 10 Ноември, 10:41

    Кмета е сигурен. С пари всичко се постига

  • Отговори (9) (1)
    3. добавен от: Пешо 10 Ноември, 11:06

    Личи си ,че статията е поръчкова и цели внушения сред избирателите,но пък от друга страна Балконец се чете в Елин Пелин от 16 човека така ,че нека се напъват :x :x :x :x :x :x

    • (4) (3)
      1. добавен от: Анонимен 10 Ноември, 11:30

      Много глупово изказване на ревностен защитник на доцента

  • Отговори (4) (0)
    4. добавен от: Йордан Арангелов 10 Ноември, 11:54

    За още две години много вода ще изтече. А и избори без битка няма. За да е успешен един кмет трябва да постигне разбирателство и подкрепа от съветниците. Иначе като до сега ели предишните са виновни или съветниците. Въпрос на избор!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 10 Ноември, 13:41

    доценти много кой от тях

  • Отговори (7) (0)
    6. добавен от: Анонимен 10 Ноември, 14:02

    Сервитьорката Галя, по настоящем зам.областен управител е в основата на тази недоносена статия.
    Балканец се очертават като една от най-жълтите поръчкови медии.Срамота.

  • Отговори (5) (2)
    7. добавен от: Браво Галя! 10 Ноември, 15:57

    Сервитьорка била, тъпа била......така добре си плете кошницата. Менюто което ще ни сервира се подготвя от сега на бавен огън. Статията леко подгрява гладният избирател, а именно - Ивайло Симеонов умното ще бъде независим кандидат за кмет, подкрепен от ГЕРБ, Патриотите и др.ГЕРБ нямали кандидати?! Дотам ли се докараха?

  • Отговори (4) (2)
    8. добавен от: Жълтини 10 Ноември, 16:51

    Веднага личи че автора на статията не познава деиствителната обстановка в община Елин Пелин.

  • Отговори (3) (4)
    9. добавен от: Реалист 10 Ноември, 20:20

    Много точно написано.Абсолютна реална

  • Отговори (1) (0)
    10. добавен от: валентина салех 10 Ноември, 23:54

    Хората от Общината имат нужда от ремонт на водопроводната мрежа.Засега това се провали!Заявяваме,че сме Община,която е логистичен център,а имаме най-разбитата пътна инфраструктура.Кое е

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete