Петък, 26 Април 2024, 19:58

Е-управление може, но не и в община Елин Пелин

11 Декември 2017, 20:30
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1735 5


Повече от едно десетилетие различни управления на страната опитваха да въведат е-правителство, но тоталното доминиране на чиновниците продължава и днес. Ситуацията не е по-различни и при управлението на общините. Преди няколко дни община Елин Пелин публикува изискванията за снабдяване с до 5 куб. м. дърва за огрев от общинското горско дружество за 2018 година. Направи го на интернет страницата на общината и на профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. Така е модерно, така е достъпно и така е правилно. Дотук обаче свършва електронизацията на общината. Според изискванията един човек, желаещ да получи дървата срещу цена от 55 лева за куб. м., трябва да попълни декларация. След това да отиде до местното кметство или общината и към декларацийката да добави и пресниманата си личната карта. Нещо, което без проблем би могло да става и по електронен път. За подобна електронизация дори не е необходимо да се изработва специална платформа, а заявките могат да бъдат изпращани по електронната поща.
Трудно можем да отговорим и на въпроса и за какво им е и на чиновниците в общината ксерокопие на личната карта. Според изискванията за кандидатстване за дърва за огрев, желаещите трябва да имат постоянен и настоящ адрес на територията на общината. Нещо, което фигурира като информация в базата данни на самата община. Освен това в изискванията са включени още и липса на задължения към общината. Справката и за това се прави в самата община. Защо обаче да се търсят начини да се облекчават процедурите, като може би целта е да кандидатстват възможно най-малко хора? Това ще даде възможност на изключителният експерт, директор на общинското дружество г-н Зайков, да пласира по-големи количества дървесина на свободния пазар, въпреки че идеята за съществуването на оглавяваното от него дружество е да задоволява нуждите от дървесина само на местното население. За да бъде затруднена процедурата още повече, срокът за кандидатстване е до края на януари 2018 година.
На целия този фон все по-комични изглеждат отминалите номинации на Ивайло Симеонов за кмет на годината в категориите внедряване на нови технологии - "Tech City" и "Иновации, наука и образование". Все пак не трябва да се забравя, че кметът Симеонов може да се окаже и иноватор, след като предложи самата община да започне производството на пелети за огрев…


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Венци Тоцев 11 Декември, 20:43

    Иноватор е.

  • Отговори (6) (0)
    2. добавен от: Йордан Арангелов 11 Декември, 21:16

    Имаме желание за промяна но и този кмет не осъзна най важното. Нов бърдак със стари мастии не става...!

  • Отговори (1) (2)
    3. добавен от: доц. Ивайло Симеонов 11 Декември, 21:20

    Всеки който ме критикува е хейтър.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 11 Декември, 22:21

    Динко си призна, че пердаши по дупето нашата Peteto Hristova

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 12 Декември, 08:28

    :lol: :lol: :lol:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete