Петък, 26 Април 2024, 08:37

Есето на Крис спечелило трета награда

16 Февруари 2012, 15:50
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2161 0


Аз бях евродепутат за 1 ден
Ние, двадесет и четиримата ученици от СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе, които пътувахме за Страсбург, силно се вълнувахме и осъзнавахме, че ще посетим Европейския парламент, където с ученици от останалите държави- членки на Европейския Съюз, ще покажем своите възгледи как трябва да изглежда нова Европа.
Пристигнахме в Страсбург в очакване на следващата сутрин, в която щяхме  да влезем в сградата на Европейския парламент. Ние като българи и етрополци нямахме самочувствието, че ще сме най-добре представилите се, но бяхме положили старания повече от необходимото и резултатите дойдоха на следващия ден. Дълго ще помня този фатален петък 13 май 2011г. , в който се събудих и си казах: „ Е, време е да осъществя една от най-големите си мечти.“. Нашата делегация потегли към зданието, в което се решаваха въпросите за бъдещето както на България, така и на цяла Европа.
Малко ми пречеше, че не владея добре чужди езици и че съм човек с увреждания, но нито едно от тези две обстоятелства не се превърна в сериозен проблем за мен. В групата, в която бях, ми помагаха много и даже си мисля, че тя беше една от най-добре представилите се в този ден. Въпреки, че бях в инвалидна количка, навсякъде ме приемаха като равен и по нищо неразличаващ се от останалите.
 Влязохме в сградата на Европейския парламент. Голяма и просторна, пълна с малки и големи зали, изпълнена с ученици от различни националности. След закуската всяка държава се представи накратко и всеки зададе въпросите, които го интересуват. Един от тях засягаше и мен като човек с увреждане, който е част от делегацията.  Направи ми впечатление, че хората, ангажирани да отговарят на запитванията ни, ни похвалиха, че сме задали въпроси от изключително значение.
През целия ден имаше дискусии, в които ние отново показвахме внимание и интерес, и най-важното – гледна точка, становище.
В този ден се сбъдна една моя мечта- да вляза в пленарната зала на парламента на Европа. И понеже е в Страсбург, Франция, аз осъществих и една друга мечта- да посетя тази държава. Прекрасно е да споделиш такова изживяване със своите съученици и приятели от училище.
След дългия и уморителен ден, изпълнен с интересни преживявания, нови запознанства и приятни мигове, привечер привършихме дискусиите и си тръгнахме. Разбрахме, че преподавателите и директора на училището ни са следели внимателно какво се случва при нас, въпреки, че те бяха на друго място, и са се развълнували, когато са слушали нашите въпроси и изказвания. Те казаха, че по- доволни не може и да бъдат и лично аз също бях удовлетворен от тези думи, че и аз съм допринесъл за нашето добро представяне.
Малко хора имат възможност да станат евродепутати, а това се случи на мен и на нашата делегация. Радвам се от сърце и често си спомням за посещението на Европейския парламент.
Остава само да кажа едно: трябва да сме благодарни на всички, които ни помогнаха да осъществим това пътуване до Страсбург и да им кажем, че сме се представили чудесно.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete