Събота, 28 Ноември 2020, 22:45

Фермери излязоха на протест в Новачене

16 Юли, 12:51
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2252 4


Тази сутрин около 40 фермери от региона излязоха на мирен протест в Новачене. Протестиращите се събраха пред бившия „Атлантик“ край път Е-79, който минава през селото.

Поводът за протеста е пропуск, който е допуснат при проектирането на новото трасе на международния път Е-79, който минава през землището на село Новачене.

След като фермерите се запознали с проекта, станало ясно, че не е предвидено изграждането на пътни съоръжения, осигуряващи достъпа на селскостопанска техника до обработваемите земи.

„След като видяхме проектите се оказа, че има проект, в който всичко върви в права линия, без надлез, нито подлез. Нищо, което да ни подскаже, че на нас ще ни се предостави възможност да минем от другата страна на пътя, за да обработваме останалата земя“, каза председателят на кооперацията Иван Димитров.

Според фермерите, ако пътят се изгради по сегашния проект, над 2000 дка земеделска земя ще бъде блокирана.
Иван Димитров обясни, че са провеждани срещи с „Пътстрой“, проектанти в присъствието на представители от Община Ботевград.

„Единственият отговор, който получихме е, че пари няма“, добави Димитров.

„Нарушено е правото ни на свободен достъп до земеделската земя, която обработваме. Тук сме се събрали група земеделски производители в организация, в която се обработват над 1000 дка трайни насаждения. Те са абсолютно органично чисто производство. Нашата дейност е свързана с изключително много инвестиции. Заради начина на обработка е необходимо да посещаваме масивите постоянно. Трябва да имаме достъп с техниката. Понякога са нужни по 15 машини, които едновременно обработват земите. С тази липса на достъп ние няма да можем да работим, да защитим инвестицията си и нашето производство“, обясни един от фермерите- Цветан Цеков.

Той добави, че тези обработваеми земи дават хляб на стотици хора.

„Когато трябва да се събере реколтата там работят по няколкостотин човека. Те пристигат с автобуси. Идва тежка техника, хладилни тирове.
За нас това е една безумица. За пореден път се доказва как се харчат средства без да има целесъобразност. Без да се съобразят с хората, които обработват земеделската земя“, каза още Цеков.

„Това е поредната икономия, която е направена, но за сметка на обикновените хора“, така фермерите си обясняват пропуска в проектирането.

„Каква е тази проектантска фирма, която няма да направи обследване, няма да се съобрази с местното население и със земеделските производители", питат се протестиращите.

„Ние сме тук, за да си защитим правата! Ще протестираме докато някой ни обърне внимание и отстрани тази безумица. Искаме да си работим земята“, заявиха протестиращите земеделски производители.

„Получихме предложение, че ще ни бъде направен земен път, но той е под наклон, който не е подходящ за селскостопанската техника“, допълниха фермерите.

Към протеста се присъединиха фермери от Скравена, Гурково и Ботевград.

Земеделските производители ще поискат среща с АПИ, за да обсъдят проблема.
„Следващият път протеста ще бъде на три места в селото с пълно блокиране на пътища“, заканиха се протестиращите.Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (4)

 • Отговори (5) (3)
  1. добавен от: Баба Станка 16 Юли, 17:30

  Мафията така проектира, ако щете! Пак гласувайте за ГЕРБ!

  • (3) (2)
   1. добавен от: Анонимен 17 Юли, 16:10

   Ще гласуваме!

 • Отговори (1) (3)
  2. добавен от: Animo 16 Юли, 23:14

  Пръскате с най отровните пестициди правите луди пари от продажбата на отровните продукти пълни с изкуствени нитрати.
  Сега нека малко да ви забили

 • Отговори (1) (0)
  3. добавен от: Анонимен 17 Юли, 14:48

  Тая кметицата не беше ли от ГЕРБ ? Тя пък за какво протестира

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (9)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (9)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (647)
70% Complete
Не съм съгласен (377)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (339)
70% Complete