Петък, 26 Април 2024, 21:16

Филмът "Възвишение" показва обира на турската хазна при Арабаконак преди 145 г

22 Септември 2017, 15:04
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2506 10


След 10 ноември 2017 г тръгва художествения филм „Възвишение”, посветен на обира на турската хазна при Арабаконак. Това стана ясно, след като главните герои, участващи в него, гостуваха на Исторически музей-Ботевград по повод 145 от паметното събитие. Това бяха актьорите Весел Анчев и Владимир Михайлов, а заедно с тях бе и популярния актьор Ивайло Захариев със съпругата си Миряна и двете им деца. Филмът е създаден по едноименния роман на Милен Русков, чиято премиера предстои на 10 ноември. Негов режисьор е Виктор Божинов. Филмовата продукция е с времетраене 220 минути и заснет в рамките на една година, през всички сезони на годината.

Срещата-разговор с живите потомци на участниците в обира откри директорът на Исторически музей Рени Лазарова, която отправи поздрав към всички присъстващи в зала „Орханиец” по повод 109 години от провъзгласяването на Независимостта на България. Директорът припомни, че Независимостта на Третата българска държава е обявена на 22 септември 1908 година в църквата“ Св. 40 мъченици“ в старопрестолния Търновград с манифест на Княз Фердинанд.
„Само трийсет и шест години по-рано на същата дата в нашия край местни членове на орханийския революционен комитет, правят своята малка крачка към голямата свобода и независимост! На 22 септември 1872г. в прохода Арабаконак, чета начело с Димитър Общи, извършва обир на Орханийската хазна. Да! За нас историците този акт е обект на противоречиви оценки, но за участниците в революционното движение и техните потомци това е оправдано и нужно действие!”, заяви Рени Лазарова. Според директорът въпреки последиците, сам по себе си, обира има огромно значение, като първата организирана, въоръжена акция на българското население срещу османската власт. „В показанията си, членовете на орханийския революционен комитет Марин Николов, Божил Генчев Божков и Велчо Шунтов казват, че са били хората, които оказват помощ на четата на Димитър Общи, а не вземат участие в самия него! По-късно заловени от властите, те са осъдени и заточени в Диарберкир!”, подчерта Лазарова.

Официални гости на събитието бяха кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов, секретарят на общината Стефка Граматикова, Тихомир Найденов- ръководител на групата съветници от ГДБОП и др.

Свои спомени и впечатления представиха живи наследници на участниците в обира на турската хазна при Арабаконак - Цеца Христова, наследник на Недко Даков /Комитата/ и Кети Шунтова наследник на Велчо Шунтов. Стефка Граматикова пък е наследник на Божко Божилов. 


„Нашите предци са първите, които са предприели едно нападение срещу една огромна Османска империя. Гордея се, че ние сме били единствените, както и единствените, когато набучените глави на Ботевите четници са били откупени от местни чорбаджии ”, подчерта Цеца Христова. Прадядо й е бил две непрекъснати години куриер на БТРЦК като търговец. Когато е арестуван и подложен на нечовешки мъчения, той единствен не предава участниците в обира. Изпратен на заточение в Диарбекир през януари 1873г. Там се запознава със Стоян Заимов и поддържат приятелство след това. Връщайки се от заточение дядо Недко прави  родната си махала, в село Осиковица. Умира през 1927г.

Кети Шунтова, правнучка на Велчо Шунтов припомни, че обирът е станал в местността „Пашата” и извършен от орханийските революционери.
„Никак не е било лесно на нашите безстрашни деди да се решат на такава смела постъпка. Те твърдо вярвали, че ще успеят в това страшно начинание”. По думите на Кети Шунтова в хазната е имало 125 хиляди гроша и много малко са били златните.

Учителят по история, преподавал в ГПЧЕ"Ал.Константинов" Правец и изследовател на делото на Левски Гетко Гечев, заяви, че се е наел да изследва образа на Димитър Общи след много години размисли. „Имам един въпрос...знаете ли защо навсякъде го представят като висок и слаб човек, та той е бил точно обратното – едър набит...! Вече е свършен факт, но да ви кажа, той е можел да пее чудесно! Нека се знае. Пожелавам успех!”, каза Гечев. 


Свои впечатления за ролите си на революционери разказаха пред аудиторията актьорите Владимир Михайлов в ролята на Симо Влаха и Веселин Анчев в ролята на Велчо Шунтов. Във филма мястото на обира е изтеглен с 1 км по-надолу. Актьорите изразиха възхищение от патриотизма на нашите предшественици, като споделиха, че животът им е бил много труден. Те изразиха благодарност към ботевградчани, че 145 години са запазили традицията и я предават на поколенията.





Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (6) (0)
    1. добавен от: Анонимен 22 Септември, 16:49

    А сега да ви светна и за книгата „Възвишение” и какво пише в нея :-) Когато Левски.е създавал своята комитетска.организация и в нея са членували видни и заможни люде, се решава те да допринесат за революцията с парични средста.за общото дело... ама на наш'те хора пт Етрополе, Правец и.Орхание никак не са им се давали собствени пари и затуй решили с помощта на Димитър Общи - професионален разбойник и революционер, да се организира обир на орханийската хазна. Първо пробват и.ограбват няколко търговци, минаващи през Арабаконак. После и турската хазна. После делят парите, като заделят една.трета за революцията :-)

  • Отговори (5) (0)
    2. добавен от: Анонимен 22 Септември, 16:56

    Ми ти какво очакваш? Я мини през днешните чорбаджии и искай няколко хилядарки за какво ще да е народно дело и виж колко ще дадат. Лъжепатриоти, посрамиха и Левски и Ботев в ламтежа за пари

    • (5) (0)
      1. добавен от: Анонимен 22 Септември, 17:32

      Историята има и продължение :-) след обира, парите е трябвало да стигнат до касиера на организацията, но ловчалията Марин Поплуканов си ги присвоява и си достроява къщата, а за кражбата набеждава поп Кръстьо...звучи много съвременно, нали?!

  • Отговори (4) (0)
    3. добавен от: Анонимен 22 Септември, 17:32

    Книгата"Възвишение" не се базира изцяло върху историческите документи! Има измислени герои, нечувани местности! Това е художествен роман! Наследниците почитат паметта, защото има спомени, да не забравят! Не злобейте! Напишете и вие по една книга!

    • (7) (0)
      1. добавен от: Анонимен 22 Септември, 17:59

      Първо това не е злобеене, второ - „Възвишение” не е документална книга, но е роман, който се базира на исторически факти. И трето - логично е участниците в национално-освободителното ни движение да са нормални, живи хора със своите добри качества и недостатъци, подвластни на нормалните човешки страсти, а не някакви светци и аскети. И последно - как да почитаме делото на тези хора - мисля не с речи, паметници и подобни неща, а с почтеност, солидарност между хората, ако щете и с това да не си хвърляме боклуците навсякъде....Честит Ден на независимостта!

  • Отговори (3) (8)
    4. добавен от: Анонимен 22 Септември, 19:26

    Върнете истинските НАРОДНИ ПРАЗНИЦИ- Разпети Петък и Девети Септември.

    • (5) (4)
      1. добавен от: Анонимен 23 Септември, 09:54

      Сега или веднага? Че какви народни празници са Разпети петък и Девети септември? Влезнали руснаците в България и шумкарЕте се показали от шумата.

    • (4) (3)
      2. добавен от: Анонимен 23 Септември, 11:13

      Истински народни празници са.Питай по-възрастните от теб.Може и в интернет да видиш.

  • Отговори (6) (5)
    5. добавен от: Анонимен 22 Септември, 20:19

    Един ден може да има филм за опоскането на ботевградската хазна от един човек от Новачене и неговата клика.

  • Отговори (11) (2)
    6. добавен от: Дедо Васо 23 Септември, 01:53

    История, история... Ботевградската хазна обрана от Димитър Общи през 1872г. на пътя за София, съзаклятниците заловени, но по-късно оправдани! 140г. по-късно, същата Ботевградска хазна обрана от Георгий Частний на път за Копяновец-съзаклятниците заловени, но, по-късно оправдани. Нека учителят по история, да изследва и образа и на други грабители на Ботевградската хазна!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete