Вторник, 1 Декември 2020, 05:04

"Фортисимо в клас" и в СОУ "Христо Ясенов" гр. Етрополе

10 Октомври 2012, 14:22
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 3855 7


И през тази година СОУ ”Христо Ясенов” продължава да работи по кампанията на МОМН „Участвам и променям”. Като част от дейностите в кампанията е и участието на учениците от 4 и 5 клас в проекта на Хари и Максим Ешкенази „Фортисимо в клас”.
Този проект се прави в Пасифик симфони, в Лос Анджелис, където има около 16 000 деца. В България по проект „Фортисимо в клас” се обучават около 2000 деца.
Проектът "Фортисимо в клас", който се финансира от фондация "Америка за България", е насочен точно към класическата музика, за да развие усет към красивото и ценностите у най-малките.
Основната цел на проекта е децата да се запознаят и обикнат класическата музика, да открият нейните достойнства, да научат основни произведения, да се забавляват.
Защото тази музика е минала през столетията и е запазила и досега своята магия. Благодарение на това хората все още я слушат. Моцарт ще си остане Моцарт и той ще бъде слушан още 500 години -  най-малко, докато след десет години имената на много от сегашните звезди, които децата харесват, няма да се споменават от никого...
 "Да, чалгата е много лъскава, но... Моцарт също е готин" – казва Хари Ешкенази
Той и екипът му запознават малките си ученици с цигулка, виола, виолончело, контрабас, тромпет, валдхорна, кларинет, флейта и ударните инструменти.
Първият урок по класическа музика в 4 класове на СОУ”Хр. Ясенов” започна с представяне на цигулката от Юлия Попова. Децата останаха безкрайно впечатлени от прекрасните импровизации, които Юлия демонстрира пред тях, а сред  мелодиите  разпознаха „Малка нощна музика” на Моцарт и мелодията към филма „Пинко розовата пантера”. С изумление децата узнаха , че цигулката има душичка и че цигулка на фамилия Страдиварий струва 12 мил. евро! Всяко дете се опита да свири на цигулка и прилежно си записа в тетрадката думичката „пицикато”( техника на свирене без лък).
Часовете и в трите паралелки преминаха при голям интерес от страна децата. Те задаваха въпроси, аплодираха изпълненията на Юлия и  пожелаха да направят снимки на цигулката в калъфа. Самата Юлия остана впечатлена, когато децата назоваха произведението и композитора, щом засвири Моцарт. Един прекрасен час, който ни кара да вярваме, че класическата музика не е изгубила своята аудитория и ще има свои почитатели и занапред. А децата останаха с нетърпението да участват в следващия час от проекта. Благодарим на Юлия и очакваме с нетърпение следващият гост от „Фортисимо в клас”!

Източник: Петя Цекова

Ключови думи: СОУ "Христо Ясенов"

Подобни новини

Коментари (7)

 • Отговори (0) (0)
  1. добавен от: Музикален 11 Октомври, 20:49

  Казва се Страдивари, без Й.

 • Отговори (0) (0)
  2. добавен от: katrin 18 Януари, 16:48

  аз уча в това училище и съм много горда :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

 • Отговори (0) (0)
  3. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 19:50

  :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

 • Отговори (0) (0)
  4. добавен от: Анонимен 3 Май, 19:33

  :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P

 • Отговори (0) (0)
  5. добавен от: Анонимен 3 Май, 19:33

  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :roll: :roll: :roll: :roll: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

 • 6.

  Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

 • 7.

  Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (9)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (9)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (653)
70% Complete
Не съм съгласен (386)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (345)
70% Complete