Петък, 26 Април 2024, 14:59

Георги Младенов: Не сме отбор, който се предава и доколкото можем ще се опитаме да бъдем равни с Лукойл

7 Февруари 2013, 18:24
(0) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 1142 0


Надявам се залата да е пълна, момчетата заслужават подкрепа, казва старши треньорът на Берое

В петък вечер от 20.00 часа Берое приема шампиона на страната Лукойл Академик в пореден кръг от първенствота на Булсатком НБЛ. По този повод два дни преди срещата старши треньорът на старозагорци Георги Младенов даде пресконференция, на която говори за нея. Ето какво заяви той преди да срещне настоящите шампиони и носители на купата:

Пореден мач от нашето първенство с отборът, който властва над останалите в НБЛ, с десет поредни титли. Отбор, който представя България най-добре в европейските турнири и заради който в Европа се знае какво е нивото на българския баскетбол. Готови сме за този мач, играхме с тях в Правец, знаем какво е нивото им, знаем тяхната сила. Независимо, че са без Грийн и без Абукар, са отбор, който има стойност и който може да победи всеки един в нашето първенство, ако мога така да кажа, разхождайки се. Не смятам, че ние ще излезем да се разходим с тях и просто да се примирим. Нашият статус не е такъв, не сме отбор, който се предава, така че ще се опитаме да бъдем равни с тях, доколкото можем. Защото имаме и явни причини, които не ни позволяват да бъдем в пълен състав – отсъствието на шестима играчи, които имат много важна роля. Двама са болни с температура и грип, трима контузени от мача с Балкан, като единият от тях – Майкъл Харт имаше болежки и контузии и малко преди мача. Две седмици вече не тренира и капитанът ни Бойко Миленков, който е контузен, така че това са шестимата играчи, които не са в нормален тренировъчен процес. С по три тренировки трябва да издържат мач, в който да покажем нашите достойнства.

Мачът с Лукойл предшества и два други много важни – гостуване на Спартак Плевен, което трябва да спечелим, за да запазим позицията си в класирането и домакинство на Рилски спортист преди Купата на България. Лазаретът е пълен, и от болни, и от контузени играчи. Надявам се да съберат характер и да можем да изиграем мача добре, защото сме без шестима основни човека, четирима от които са стожерите ни в подкошието.”

За първия мач срещу Лукойл през сезона Младенов каза: „В първите минути на мачовете ни с отбори, които са по-силни от нас, като че ли се стъписваме. И то играчи, които са играли дълги години, играчи със самочувствие и опит. Но не е само от това, Лукойл играе така във всички мачове. Когато имаш достатъчно класа и опитни играчи, които са горели в такива мачове, тогава мачът започва и завършва по един и същи начин. Ние изпуснахме питомното, позволихме да бъдем надиграни през първата част в Правец. Поведоха ни с 18-20 точки и мачът започна да се доиграва. Ние в никакъв случай не сме го доигравали от наша страна, напротив. Аз смятам, че се представихме много по-убедително във втората, третата и четвъртата част и дори спечелихме една от тях. Това в никакъв случай не ме радва толкова много, тъй като една победа в частта не означава нищо, но поне показва, че имаме характер и това, че не сме се стъписали тотално. Защото има отбори, които когато загубят първата част с 20 точки, отиват на 40-50 в целия мач. Ние до момента не сме допускали това, надявам се и да не го допускаме, защото на отбора му трябва самочувствие. А то не се трупа само от победите, а и от добрите игри. Надявам се да продължаваме така, без да искам да се хвалим, но отборът в последните мачове играе по-добре и по-добре. Изпускаме само важните моменти, в които можем да обърнем мача в наша полза.

Не искам да визирам мача с Балкан, защото там в четвъртата част имаше и малко съдийска намеса, въпреки че съдиите се справиха перфектно в първите три части. В последната отборът ни влезе в бонус за минута и 20 секунди, което малко или много предреши мача и върна разликата от 5 точки на 12-13. Отборът на Балкан изпълни 30 наказателни удара, а ние – 20. Изобщо, ако сравним статистиката, много неща ще останат чудни, но не можем да се оплакваме, при положение, че имахме ужасен процент от тройката – 1/14, много слаб процент от наказателните удари – 9/20. Когато имаме учебна и тренировъчна игра, момчетата се справят перфектно, но може би напрежението и пълната зала на Балкан повлияха. Причината обаче не е в залата, причината е изцяло в нас.

Смятам, че този отбор има потенциал и колкото и да звучи може би за някого смешно, не е разкрил пълния си потенциал. Защото ние нямаме 7-8 играчи в ротацията на един мач, които да изиграят добър мач заедно. Винаги имаме двама-трима, които играят силно в даден мач и някои посредствени. Не могат да съвпаднат добрите игри на 6-7 човека, които да направят добър мач заедно, за да можем да се представим така, както трябва. Имахме някои такива срещи, но тя бяха на 60-70%, а аз съм максималист и знам, че във всеки един мач момчетата могат повече. А и трябва да вървим по-нагоре, защото трябва да градим отбор. А отбор не се гради с редуване на силни и слаби мачове, защото това само говори за непостоянство. По начина, по който тренираме и работим, не смятам, че ние сме непостоянни. Напротив – вижда се едно израстване не само на младите български играчи, а и това, което показа Мич Картър в първите мачове – много колебливи игри, се стабилизира и надявам се по начина, по който тренира да очакваме добри мачове занапред.

Надявам се да има зрители в залата, защото Левски и Лукойл са отборите, които са най-голям дразнител и трябва да представляват интерес за хората, които искат да видят силни отбори. Иска ми се един път тази зала да бъде пълна и това да се случи в следващите мачове, защото срещите са наистина интересни. Също тези момчета заслужават подкрепа. Не че няма хора, които да ги подкрепят, но заслужават подкрепа, която е необходима на този град. Защото този отбор не е мой, а е на Стара Загора. Това, което правят момчетата след 30-40 години без никакъв баскетбол в града или с частично участие и периодични проблясъци в класирането, заслужава подкрепа. Това, което сме направили през последните две години не е много, но е добро начало на един отбор, който след няколко години трябва да бъде фактор в първенството, а защо не и да донесе някоя купа. Не смятам, че промените ще бъдат само при нас, във всички отбори ще има. Ако ние направим добра подготовка и селекция в следващите години и се работи в посока за изграждане на отбор за НБЛ, смятам че Берое има потенциал. Градът също има потенциал да има отбор, който заслужава и който да го радва.”

Източник: http://bgbasket.com

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete