Петък, 26 Април 2024, 16:33

Гимназисти се превърнаха в учени и еколози в последното си занятие по проект „Успех”

14 Юни 2012, 16:55
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5192 1


Двата клуба „Моят екологичен свят” и „Природолюбители” с ръководители Радка Гетова и Теменужка Христова в ПМГ”Акад.Проф.Д-р Асен Златаров” днес проведоха своето заключително занятие по проект „Успех”. Скъпи гости на мероприятието бяха бивши преподаватели по биология-Никола Близнаков (бивш директор на ПМГ) и Мария Цонкова (ОУ”В.Левски). В рамките на образователния проект, който стартира през февруари, участниците в двата извънкласни клуба осъществиха многобройни изяви, достойни за подражание. Децата направиха собствени разработки, изслушаха презентации на теми като „Езикът на цветята”, „Влияние на електромагнитните вълни върху нашия организъм”, „Климатичните промени” и др. Неуморни бяха през целия втори срок малките природозащитници и еколози с посещенията си до защитени местности като „Дренето”, „Мухалница”, „Старият дъб” в Скравенския манастир, както и незабравимото пътуване до Ботаническата градина в София. По различни поводи те изработиха икебани от цветя; екомареници; изготвиха екологичен календар за отбелязване на различни празници на Земята; засадиха цветя и дръвчета; наложиха разделното събиране в цялото училище с помощта на инициатора 9-ти „в” клас с класен ръководител Ценка Пеева; участваха активно в националната инициатива „Да изчистим България за един ден” и др.
Представителното занятие започна с „Еко приказка” на деветокласниците Людмила и Цветан, които представиха информация за предназначението на опаковките и тяхното приложение. Гергана и Николай пък изложиха виждането си затова как може да се ограничи замърсяването с найлоновите торбички и с опаковките като цяло – съхраняване на стоките за дълъг период, връщане на стъклените опаковки, въвеждане на торбички от хартия и плат, разделно събиране и рециклиране най-малко на 15 % от целия опаковъчен материал.
Чрез драматизация, Цветелина от 9-ти „а” клас и Илия от 9-ти „б” клас импровизираха дилемата, която стои пред човечеството за разделното събиране. В диалог Цвети успя да убеди Илия за значимостта на това действие. Тя даде няколко примера, сред които опита на други държави в изхвърлянето на метална кутия, в резултат на което лицето получава монети за това. В последвалата викторина Цвети зададе няколко въпроси на  по-малките ученици от 5-ти клас: За колко време се разграждат найлоновите торбички?- отговорът не закъсня- за 100, 200, 500 години; Какъв брой найлонови торбички се изхвърлят за един ден- отговорът посочи 1 милион. Останалите въпроси бяха свързани с това какво е предназначението на жълтия контейнер, какъв вид торбички могат да се използват без да се замърсява околната среда и каква е поуката.
В еко-играта „Земята е на всички- но кой отговаря за нея” учениците демонстрираха прецизност, знания и съобразителност. С помощта на зар  те направиха разходка в различни места на планетата. Мина и Габриела задаваха въпросите, а Кристиан и Цветослав отговаряха. Въпросите, които засегнаха, бяха: Как да предотвратим киселинните дъждове, как да намалим отпадъците, какви са последиците от изсичането на горите, какво е физиологичното влияние на нитратите, какво предизвиква озоновата дупка, как се получава парниковият ефект, кое животно има най-голяма унищижителна сила за хората?
След големите- дойде ред и на по-малките ученици от клуб „ Природолюбители”. Петокласниците Виолета Иванова и Ванеса Николова направиха презентация на посещението на клуба в Ботаническата градина, в която има растителна колекция от 1 500 вида. Галина от 6-ти клас запозна присъстващите с училищната гора в м. „Боженишки Урвич”, чиято възраст се определя на 130 години и е обявена за резерват  през 1963г. Марин от 5-ти клас  разказа за 500-годишния дъб в Скравена, който е един от 100-те национални туристически обекти. Силвия Иковска представи презентацията си за защитената местност „Дренето”,  в която има данни от 1977г за 12 гнезда на чапли и 11 гнезда на щъркели. Пламена проследи миналото на „Дренето”, а Виолета – настоящето. Децата представиха любопитни факти за щъркела в българската култура и мартеницата, за отглеждането на малките щъркелчета и информация за защитената местност „Мухалница”.
Малките природолюбители изпращат с днешна дата писмо до общинската администрация в лицето на кмета Георгиев за поставянето на информационна табела в местността „Дренето”.
В края на занятието Никола Близнаков и Мария Цонкова поздравиха участниците в двата клуба за блестящото представяне. „Кръжоците по екология се провеждаха още през 80-те години, но тогава не разполагахме с такава техника, каквато имате днес вие. Приветствам ви за вашата любознателност и решителност да следвате правилния път да защитавате природата”. Това каза г-н Близнаков, а г-жа Цонкова заяви:”Вие навлязохте в теми с национално и международно значение. Самите вие сте едни малки учени и съм сигурна, че в бъдеще някои от вас ще станат еколози и дизайнери на опаковки, защото действително планетата се задъхва”. Накрая тя пожела всички присъстващи ученици да получат по една голяма шестица. Бившите преподаватели им подариха 10 списания "Природа и знание", издателство от 1985г.
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Юни, 12:38

    Отново съдържателна дейност в Златаровската гимназия! Браво на децата и техните учители!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete