Петък, 26 Април 2024, 10:35

Горна Малина спря да приема елинпелинския боклук

3 Април 2018, 18:39
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 2714 3


Община Горна Малина е изпратила уведомително писмо до община Елин Пелин, с което заявява, че капацитетът на съществуващото депо за битови отпадъци е изчерпан и повече няма да се приема боклук нито от Елин Пелин, нито от Горна Малина. Според кмета на Горна Малина Ангел Жиланов, за проблема е сигнализирано на елинпелинската администрация още преди година, но оттам не са предприети никакви действия. Към днешна дата сметището вече е затворено. Жиланов заяви, че Горна Малина вече е предприела всички стъпки за разширяване на депото. Изготвено е хидроложко проучване и проект, който предвижда три възможни варианта за разширяване с капацитети от 58 хил. тона, 83 хил. тона и 109 хил. тона. Капацитетът зависи от начина, по който ще се обработват отпадъците и рекултивацията, която ще се извършва. Избран е вариантът за разширение с 83 хил. тона като икономически най-изгоден. За него вече е получено положително становище от РИОСВ, но реализацията ще отнеме между 1 и 3 месеца. Не е ясно през това време къде ще се депонира боклука на Елин Пелин. Едно от решенията е да се търси друго сметище в региона. Възможностите са в депата в общините Костинброд и Златица. Цената за депониране там е съответно 35/37лв. за тон, ако добавим и транспортните разходи, то сумата ще надхвърли 50 лв/тон. Към днешната дата община Елин Пелин заплаща малко над 15 лв. за тон.
Според община Елин Пелин, истинската причина за кризата се крие в желанието на Горна Малина да бъде увеличена цената за депониране на тон отпадъци от 15лв. на 28лв.. Тук идват и големите разминавания. Според председателя на ВМРО в Елин Пелин Богомил Бранков, има логика да бъде увеличена цената, но за това трябва да се направи аргументирано искане и да бъде избран оператор на депото, който трябва да е търговско дружество. То може и да е общинска собственост на Горна Малина, но според него е незаконно една община да плаща на друга за подобна услуга. От своя страна Ангел Жиланов обвини община Елин Пелин, че не са плащали от началото на годината за депонираното вече количество отпадъци, като дължат над 20 хил. лева. Нещо повече, той определи община Елин Пелин като некоректен партньор, защото не са заплатили и годишните морфологични проучвания за 2017 година, които проверяват замърсеността на въздуха и почвата около сметището. Заместник-кметът на Елин Пелин Радослав Орловски определи действията на община Горна Малина като изнудване и не изключи възможността да бъде сигнализирана и прокуратурата.
Проблемът със сметището е регулярен между общините Елин Пелин и Горна Малина. Утре е планирана среща при министъра на екологията Нено Димов за намиране на изход от кризата. Очаквайте още подробности по случая.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 3 Април, 23:25

    Тия хитреци от Горна Малина докога ще се опитват да ни извиват ръцете?

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Господ 4 Април, 18:01

    Големото село Горна Малина,където Григор Стоичков направи светофар за кравите и овците на селяците

  • Отговори (2) (1)
    3. добавен от: Хитър селянин от Горна Малина 4 Април, 20:18

    Дръжте си боклуците в Елин Пелин, "граждани" :D

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete