Четвъртък, 2 Май 2024, 01:03

Граждани подкрепиха предложението на Община Ботевград за нов гробищен парк

20 Февруари 2019, 14:59
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2304 5


Второто обществено обсъждане за избор на терен за нов гробищен парк се състоя вчера в 18ч. в зала 15 в сградата на Община Ботевград. Както и при първото обществено обсъждане през юни 2018г., така и сега, интересът от страна на граждани не беше голям. Сред присъстващите бяха и общинските съветници: Тихомир Найденов, Христо Железарски, Дамян Маринов, Веселка Златева и Радослав Маринов.

В хода на дискусията с гражданите, кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов категорично заяви, че въпросът за избор на терен за нов гробищен парк не търпи отлагане, тъй като местата в съществуващото гробищно пространство са изчерпани, а разширението, което се прави на изток, ще реши проблема временно.

Два терена бяха подложени на обсъждане. Единият терен е предложен от Община Ботевград. Той се намира югозападно от язовир „Мали лаг”. Второто предложение е на група общински съветници, според които новият гробищен парк трябва да се изгради в югоизточната част на града, в близост до комплекс „Панорама”. Мястото обаче е недостатъчно- 20 дка и не отговаря на изискването, според което за изграждане на нов гробищен парк трябва да има 2 кв.м. на жител. Необходими са поне 40 дка терен, тъй като към днешна дата населението по постоянен адрес в Ботевград наброява 20 000 души.

Предложенията, които постъпиха от страна на жителите на града пък не бяха много, като някои от тях бяха дискутирани и на предишното обсъждане.

След дебатите, продължили близо 2 часа, повечето от присъстващите се обединиха в подкрепа на предложението на Общинското ръководство за нов гробищен парк, който да се изгради югозападно от язовир „Мали Лаг”.

Кметът Гавалюгов припомни, че почти целият терен е общинска собственост, както и че е направено предварително проучване на терена и е съгласувано с Районна здравна инспекция относно допустимостта за направата на гробищен парк. От РЗИ са уверили, че мястото отговаря на необходимите изисквания. Също така теренът има необходимите 40 дка.

Постъпиха се предложения за изграждане на нов гробищен парк зад завода „Чавдар”, зад старата бензиностанция „Петрол”, зад стената на язовир „Мали лаг”, та дори и южно от пътя Ботевград- Врачеш, зад Микроелектроника. Относно първото предложение, градоначалникът обясни, че там се намират обработваеми земеделски земи, отдадени на кооперация „Единство”, а за другия терен- зад „Петрол” градоначалникът поясни, че това е първият терен, който общината е разглеждала и на който се е била спряла. „Има обаче два недостатъка. Като местоположение е подходящо, но терените са обработваеми частни земи и считаме, че ще има проблеми с процедурата по отчуждаване, а вторият по-съществения проблем е, че това е една от най-ниските зони, има високи подпочвени води и няма оттичане”, каза Гавалюгов. Земите зад стената на яз. „Мали лаг” пък са държавна собственост.

Относно предложението за пътя Ботевград – Врачеш градоначалникът обясни, че според новия общ устройствен план се предвижда в посока Врачеш и в посока Трудовец покрай пътя да се разположат обществено обслужващи сгради като сервизи, автокъщи и др. Отделно от това се проектират вело алеи и към Врачеш, и към Трудовец. В допълнение кметът каза, че няколко фирми имат инвестиционни намерения именно за пътя Ботевград – Врачеш,където искат да закупят земи и да ги преотредят за производствени дейности.

Архитект Весела Марково поиска думата, заявявайки, че: „ако има по- неподходящо място за гробищен парк, т.е., ако някой ме попита кое е най-неподходящото място за гробищен парк, ще кажа вторият вариант, предложението на общинските съветници”. По думите на арх. Маркова теренът е в центъра на най-хубавия район- югоизточния в Ботевград, който е определен за жилища и който предполага едно бъдещо застрояване. „Там е чиста зона с изглед към планината. Това е мястото, което се предполага, че хората ще си изберат за строеж на жилища и ако там се направи гробищен парк, то ще се повтори същата грешка, както в момента. Това ще бъде градоустройствено престъпление”, каза архитектката.

Градоначалникът обясни, че предложението на общинската администрация хем не е много далече, за да може да се стига пеша, хем не е в близост с жилищни райони. Намира се на около 600 м от жилищните сгради. „В момента съществуващия гробищен парк е заобиколен от всички страни с жилищни сгради, но както се казва, не гробищата са отишли при жилищата, а жилищата са отишли при гробищата”, заяви Гавалюгов.
Част от присъстващите се опасяваха, че при „Мали лаг” също има високи подпочвени води, но кметът увери, че при необходимост ще се направи дрениране.

На следващото заседание на Общински съвет Ботевград съветниците ще трябва да гласуват избрания терен, след което да стартира процедура по изменение на земите.



Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (12) (6)
    1. добавен от: Анонимен 20 Февруари, 16:34

    Решението за Мали лаг е удачно и добро.

  • Отговори (6) (11)
    2. добавен от: Анонимен 20 Февруари, 21:31

    Как не вие срам. Никои нищо не е обсьждал,така е решил наречения кмет. Безобразие

  • Отговори (9) (3)
    3. добавен от: Анонимен 20 Февруари, 22:04

    Към 2: да си дошъл и видял имало ли е обсъждане или не.....но отиването е трудна работа,а анонимно да пишеш е лесно...

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (6) (3)
    5. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 13:08

    Това обсъждане си беше пълен ЦИРК! МНОГО ЖАЛКО, но последните три години и половина е така!!! :lol:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete