Петък, 26 Април 2024, 21:17

Граждански отпор срещу изграждането на завода за пластмаса

6 Ноември 2018, 23:43
(0) (1)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 4211 5


Завод за преработка на пластмаса застрашава околната среда и здравето на жителите на община Елин Пелин. Хората са силно притеснени от разнопосочните информации от различни институции за изграждащото се предприятие на „Интегра пластик“ до град Елин Пелин. Според общинската администрация се строят логистични складове и административна сграда, но преди няколко дни в интервю пред в. „Капитал“ (препечатано от balkanec.bg) изпълнителният директор на „Интегра пластик“ - Юлиан Белев, заяви че изграждат завод за производство на рециклируема пластмаса. Инвестицията е в размер на 40 млн. евро. Плановете са заводът да преработва годишно 37 хил. тона пластмасови отпадъци, от които да получава 22 хил. тона регранулат - основна суровина за производството на широка гама промишлени и битови пластмасови изделия. Балираните отпадни пластмаси ще се доставят от общински инсталации и промишлени предприятия. Всичко това се изгражда без ОВОС и със симулация на обществено обсъждане.
Преди малко повече от месец кметовете на кметства в общината са били поканени на среща с инвеститора. Тридесет минути след началото й, на сайта на общината е публикувана покана към гражданите да участват в обсъждането на въпроса. Единствените присъстващи обаче, остават служители от общинската администрация и успелите да дойдат в последния момент кметове. На срещата само кметът на Нови хан Петко Костов задава въпроси за функционирането на завода към инвеститора и се изказва по същество против проекта.
На последната сесия на ОС – Елин Пелин Ангел Славчев направи остро изказване срещу изграждането на завода, поставяйки въпроса как така за новоизграждащия се строителен обект няма изискан ОВОС нито от РИОСВ, нито от Община Елин Пелин. Именно Славчев пръв в общината заговори за опасността от изграждане на такъв завод. Преработката на пластмаса изисква огромно количество вода, а не случайно заводът се стори на 500м. от река Лесновска.
Сега пред жителите на общината на дневен ред е учредяването на инициативен комитет и събиране на подписи за провеждане на референдум срещу изграждането на предприятието. На този етап флагман на общинската администрация е зам.-кметът по екология Николай Савов, според когото опасност за околната среда няма, а документацията на инвеститорът е изрядна.


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (11) (1)
    1. добавен от: Анонимен 7 Ноември, 12:47

    Само дърво за розовите гащи. Никой вече няма да гласува за него!

  • Отговори (12) (0)
    2. добавен от: ШОП 7 Ноември, 20:13

    Китаѝците не искат да приемат пластмаси, в Солун е изграден офис по продажбите.А защо не са построили завода в Гърция ,щом е толкова екологичен! Кога гърците ще допуснат продажни кметове и ''бизнесмени'' да тровят земите,реките и децата им ,като събират БОКЛУЦИТЕ на Европа!!! Шопи и Българи мислете за Бъдещето

  • Отговори (11) (0)
    3. добавен от: Истината 7 Ноември, 20:39

    Много неща ми идват на ум, но ще цитирам само Славейков : "Не сме нарад, а МЪРША"

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Анонимен 31 Юли, 21:52

    Стига с този нихилизъм , всички пред кметството ! Тия еко простотии да си ги правят в Гърция и Германия!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Еко 19 Октомври, 08:54

    Нека има завод, нали и наши отпадъци ще рециклира? Усилията трябва да са хвърлени във възпитанието на хората да събират разделно!Найлон хвърчи из цяла София, защото няма къде да се рециклира!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete