Петък, 26 Април 2024, 20:19

Груповия лов на дива свиня стартира през септември, депутатите одобриха промени в закона

5 Септември 2019, 12:14
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5838 9


Ловът на дива свиня стартира още през септември, депутатите одобриха промени в закона.

Министърът на земеделието със своя заповед ще има възможност да променя сроковете за ловуване и да регулира числеността на дивечовите запаси при дива свиня. Това предвиждат промените в Закона за лова, приети на 3 септември на първо четене с пълно единодушие от 20 гласа „за“ в парламентарната Комисия по земеделие и храни.

В извънредното заседание взеха участие заместник министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, експерти от Изпълнителната агенция по горите и др.

„За съжаление този закон не мина, когато му беше времето и вече идеята не е да бъде превантивен, а да спомогне за борбата за АЧС.“, каза вносителят на законопроекта Александър Сабанов. С промените се отваря възможност ловът да стартира на 15 септември и да приключи 2 месеца след законовия срок, коментира зам.-министър Атанас Добрев.

Изменението на закона става по предложение на народния представител Александър Сабанов, който не за първи път внася промени в ловното законодателство. В мотивите на вносителя се казва, че законопроектът е внесен заради епизоотичната обстановка в страната, свързана с разпространението на Африканска чума по свинете, която води след себе си значителни икономически загуби.

„Началото на ловния сезон зависи от решението на земеделския министър. Груповият лов определено ще даде по-добри резултати за намаляване на популацията“, коментира за „Агрозона“ Александър Сабанов и допълни, че при индивидуалния лов повече от едно прасе трудно се отстрелва на ден.

В дневния ред на заседанието беше включен идентичен законопроект, който обаче предвиждаше министърът да променя сроковете за ловуване, но не само на дива свиня, а на всички видове дивеч. Депутатите решиха да не разглеждат тази точка от дневния ред.

Източник: bglov.com

Подобни новини

Коментари (9)

  • Отговори (4) (1)
    1. добавен от: Анонимен 5 Септември, 13:52

    Гръменье на африкански свинки

  • Отговори (9) (1)
    2. добавен от: Анонимен 5 Септември, 13:55

    Нали има чума бе ваща мама тиквеници

  • Отговори (3) (1)
    3. добавен от: Трапера 5 Септември, 20:48

    Наяще се вашта мама чумави наяште се

  • Отговори (11) (2)
    4. добавен от: Анонимен 5 Септември, 21:34

    ТАКАВА СЕЧ ЩЕ НАСТАНЕ ПО ГОРИТЕ ЧЕ ИМ Е БЕДНА ФАНТАЗИЯТА НА ТИЯ ДЕТО ГЛАСУВАТ ТИЯ ЗАКОНИ ТОВА СВИНКИ С МАЛКИ ПРАСЕНЦА СЪРНИ СРЪНДАЦИ КАКТО СА С РОГАТА ОЩЕ ЩЕ СЕ БИЕ НАРЕД ТАКАВА СГАН ИМА ПО НЯКОЙ ЛОВНИ ДРУЖИНКИ ЧЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ БИЛЕТ ДА ВИДЯТ

    • (1) (0)
      1. добавен от: Черноглед 6 Септември, 15:42

      Ако наистина има чума и тя натръшка сегашната популация от диви свине в гората ще стане страшно.. Хилядите трупове в гората ще предизвикат невиждана екологична катастрофа. Ловът на диво прасе не трябваше изобщо да бъде спиран-до намаляване на животните. Сега, чукайте на дърво...

  • Отговори (2) (1)
    5. добавен от: Ceco 6 Септември, 13:56

    Царство за бракониери

    • (3) (0)
      1. добавен от: Небракониер 6 Септември, 15:37

      Царството на бракониерите е тогава, когато няма разрешен лов. Просто, защото няма кой да им пречи.

  • Отговори (3) (0)
    6. добавен от: Трапера 6 Септември, 21:24

    Еееееййй отворете си учитеееее ще дойде време когато бг ловеца тоест пръдльувците които не са сложили един чувал зърно ще ловуват на синигрчета негодницииииий кого лъжете

  • Отговори (1) (0)
    7. добавен от: Анонимен 7 Септември, 12:23

    Няма никаква чума това е.поредното.унищожаване на племето България и хората в нея точно това заслужават Теси избират управниците нека сега дане ревът

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete