Неделя, 20 Януари 2019, 11:05

Хазарт, футбол, корупция…

16 Май 2018, 19:48
(2) (1)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 2346 8

Съдебен състав на Административният съд – София област е оставил без разглеждане жалбата на областния управител Илиян Тодоров срещу решението на ОС – Елин Пелин от 27.07.2017г., с което се дава безвъзмездно право на Ефбет да постави рекламно-информационни елементи за срок от 5 години върху стадион „Васил Левски“ – гр. Елин Пелин, фасадата на спортна зала „Янко Янков“, оградите на игрищата за мини футбол в селата Нови хан и Мусачево, 200 броя рекламни знамена по стълбовете за осветление в град Елин Пелин, както и няколко билборда по автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“. Абсолютно нелогичното предложение е внесено от кметът на общината Ивайло Симеонов и е получило подкрепата на 19 общински съветници, а само 1 се е въздържал. Съветниците тогава посочват като мотивация за своя вот неофициално споразумение с Ефбет, според което компанията, ще спонсорира ОФК „Елин Пелин“. И до ден днешен не е ясна договорената сума.
Причината Административният съд да остави жалбата без разглеждане е не спазен срок за обжалване. Дали това е умишлено действие на областния управител може само да се гадае. Факт е, че подобно решение на ОС – Елин Пелин от април 2017г. е спряно от Тодоров. Факт е обаче и че представителите на ВМРО и Атака (Илиян Тодоров е от квотата на Атака) не са заявили подкрепа за предложенията на коалиционния им партньор Валери Симеонов с които ще се ограничи възможността за реклама на хазарт.
Въпросната рекламна площ, която толкова лесно община Елин Пелин отдава на Ефбет, вероятно струва стотици хиляди лева, но проблемът с рекламата на хазарт е много по-сериозен. Спортната зала „Янков Янков“ се намира в двора на училището в град Елин Пелин. Същото важи и за игрището в Нови хан. Така под благовидното оправдание за развитието на общинския спорт ще учим децата, че залаганията и хазартните игри са нещо приемливо и нормално. В повечето страни от ЕС има строги ограничения за рекламата на хазарт, а такава, в близост до учебни заведения е абсолютно забранена. Докато учителите ще учат нашите деца, че който не работи, не трябва да яде, през прозорците децата ще виждат лотарията, която ги „кара да мечтаят“. С каква ли логика един от преподавателите в това училище и общински съветник от ВМРО-Нова България е подкрепила решението? Това ли е цената, която сме готови да платим, за да може да се поддържа общинския футбол, било то и на ниво юноши?
Община Елин Пелин няма стратегия за развитието на местния спорт. Попадането на ОФК „Елин Пелин“ в Югозападната трета лига не е плод на спортни резултати, а служебни критерии. Спечелилият баража срещу елинпелинци отбор на ФК „Кюстендил“ се отказа от участие в третото ниво на българския футбол поради липсата на финансови средства. Това осигури и възможността ОФК „Елин Пелин“ да заеме освободеното място. Логичното развитие на нещата се случи тази пролет, когато стана ясно, че ОФК „Елин Пелин“ ще се завърне в областните групи, след като остава последен в групата със скромен актив от 20 точки. Отборът остава в историята и с рекордно наказание, което получи в началото на месец май. Клубът бе наказан с лишаване от домакинство за един мач, глоба в размер на 1250 лв., а домакинът Калоян Стоилов е наказан за цели осем срещи. Това са успехите на общинския клуб, в името на който се отдават рекламните площи безвъзмездно на Ефбет. Абсурдността ще добие още по-големи размери през следващия сезон, когато в окръжната група ще се съберат три отбора от общината, но само един от тях ще има за спонсор компанията за онлайн залози. С парите от реклама в Нови хан и гара Елин Пелин, ОФК „Елин Пелин“ ще се изправи срещу Спортист (Нови хан) и Левски 1923 – Елин Пелин (гара Елин Пелин).
Логичен е и въпросът защо общината залага финансиране предимно за футболния отбор. В зала „Янко Янков“ може да се развиват баскетболен и волейболен отбор и то на професионално ниво, а не в аматьорските групи. Всичко това обаче е безсмислено без целенасочена политика за спорта и ангажиране на децата със спорт, а не хазарт.


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

 • Отговори (0) (0)
  1. добавен от: Александър Чернев 16 Май, 21:12

  ЛЕВСКИ 1923 е отбора от града, докато този ОФК взе лиценза на Керамик (Гара Елин Пелин) почнете да правите разлика...Левски 1923 е клуб на почти 100 години не знам защо го пишете,че отборът е гара Елин Пелин, при положение ,че никога не е напускал града

 • Отговори (2) (0)
  2. добавен от: Не мисля..... 16 Май, 21:38

  Не мисля, че общината мисли за финансиране на футболният отбор. По скоро някой ще се "нагуши" яко.

 • Отговори (3) (1)
  3. добавен от: Георги Димитров 16 Май, 22:26

  Левски е по-голям резил и от ОФК, предпоследно място в селската група. Докато има толкова отбори футбол в тази община няма да има.

 • Отговори (1) (0)
  4. добавен от: Анонимен 17 Май, 06:21

  Футбол няма. Само корупцията процъфтява. И в Елин Пелин , и на "Витоша" 6.

 • Отговори (1) (0)
  5. добавен от: Мислете хора поне 10 годуни напред! 17 Май, 06:24

  За да може българина да се почувства по добре материално и усети спокойствието в ежедневието и своя бит, трябва се запичне с целенасочено възпитание на децата всеки ден, за всичко да правят усилия. Дали да си подредат стаята, а не да разчита друг да свърши работата, дали да седне да си научи, а не да разчита на пищови или да му е все тая каква оценка ще има, дали ще помогне на родители или на случайни хора на улицата или ще няма да му пука, дали в последствие ще си свърши качествено работата на работното място или не му пука. Всичко това трябва да е възпитано от малко детето да прави усилия. Тогава българите ще се почувстват спокойни в бита и финансите си. Хазарта в частност и рекламите му учат децата да не правят усилия. Да разчитат на късмета. А най лошото е, че рекламите на Хазарта особено тези по телевизията с билетчетата водят българите в групата на болните от болестта хазарт. Това е като наркоманията, алкохолизма като всяка друга зависимост. Някой познава ли излекуван нарком...

 • Отговори (0) (0)
  6. добавен от: Мислете хора поне 10 годинини пред! 17 Май, 06:35

  Някой познава ли излекуван наркоман, алкохолик? Така става и с тези, които са болни от Хазарта! Потуват в бездната наречена "ЗАВИСИМОСТ"! Ето за това учете децата да правят усилия за да могат да успеят в живота, за да могат да имат силата да се измъкнат от бездната. Ако искаме от България да не бягат малкото млади научени да правят усилия, да няма работещи бедни и мизерстващи пенсионери, дръжте далече Хазарта от народа, защото малко от тях могат да се измъкнат от бездната без да провалят живота си!

 • Отговори (1) (0)
  7. добавен от: Анонимен 17 Май, 18:02

  Симеонов, затова ли стана кмет? Не те ли е срам?

 • Отговори (3) (0)
  8. добавен от: Анонимен 18 Май, 15:47

  За разлика от Левски Елин Пелин гледам че ОФК имат от началото на пролетния сезон 3п/2р/2з голова разлика 18-17 и 11 точки, а тези от Левски изпадат позорна с поне 100 гола ще им вкарат СРАМ!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (0)

Къде да бъдат вложени най- много средства от Бюджет 2019 на община Ботевград?

Анкета » коментари (0)

Къде да бъдат вложени най- много средства от Бюджет 2019 на община Ботевград?

отговори
Рехабилитация на улици в града (11)
70% Complete
Рехабилитация на улици в селата (19)
70% Complete
Водопроводът в Ботевград и селата (44)
70% Complete
Реконструкция на Градския парк (3)
70% Complete
Благоустрояване на центъра в Ботевград (14)
70% Complete
Ремонт на детски и учебни заведения в Ботевград и селата (2)
70% Complete
Ремонт на обществени сгради в Ботевград и селата (2)
70% Complete
Друго (Напиши в коментар) (5)
70% Complete