Петък, 26 Април 2024, 23:01

Хазарт, футбол, корупция…

16 Май 2018, 19:48
(2) (1)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 3182 8


Съдебен състав на Административният съд – София област е оставил без разглеждане жалбата на областния управител Илиян Тодоров срещу решението на ОС – Елин Пелин от 27.07.2017г., с което се дава безвъзмездно право на Ефбет да постави рекламно-информационни елементи за срок от 5 години върху стадион „Васил Левски“ – гр. Елин Пелин, фасадата на спортна зала „Янко Янков“, оградите на игрищата за мини футбол в селата Нови хан и Мусачево, 200 броя рекламни знамена по стълбовете за осветление в град Елин Пелин, както и няколко билборда по автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“. Абсолютно нелогичното предложение е внесено от кметът на общината Ивайло Симеонов и е получило подкрепата на 19 общински съветници, а само 1 се е въздържал. Съветниците тогава посочват като мотивация за своя вот неофициално споразумение с Ефбет, според което компанията, ще спонсорира ОФК „Елин Пелин“. И до ден днешен не е ясна договорената сума.
Причината Административният съд да остави жалбата без разглеждане е не спазен срок за обжалване. Дали това е умишлено действие на областния управител може само да се гадае. Факт е, че подобно решение на ОС – Елин Пелин от април 2017г. е спряно от Тодоров. Факт е обаче и че представителите на ВМРО и Атака (Илиян Тодоров е от квотата на Атака) не са заявили подкрепа за предложенията на коалиционния им партньор Валери Симеонов с които ще се ограничи възможността за реклама на хазарт.
Въпросната рекламна площ, която толкова лесно община Елин Пелин отдава на Ефбет, вероятно струва стотици хиляди лева, но проблемът с рекламата на хазарт е много по-сериозен. Спортната зала „Янков Янков“ се намира в двора на училището в град Елин Пелин. Същото важи и за игрището в Нови хан. Така под благовидното оправдание за развитието на общинския спорт ще учим децата, че залаганията и хазартните игри са нещо приемливо и нормално. В повечето страни от ЕС има строги ограничения за рекламата на хазарт, а такава, в близост до учебни заведения е абсолютно забранена. Докато учителите ще учат нашите деца, че който не работи, не трябва да яде, през прозорците децата ще виждат лотарията, която ги „кара да мечтаят“. С каква ли логика един от преподавателите в това училище и общински съветник от ВМРО-Нова България е подкрепила решението? Това ли е цената, която сме готови да платим, за да може да се поддържа общинския футбол, било то и на ниво юноши?
Община Елин Пелин няма стратегия за развитието на местния спорт. Попадането на ОФК „Елин Пелин“ в Югозападната трета лига не е плод на спортни резултати, а служебни критерии. Спечелилият баража срещу елинпелинци отбор на ФК „Кюстендил“ се отказа от участие в третото ниво на българския футбол поради липсата на финансови средства. Това осигури и възможността ОФК „Елин Пелин“ да заеме освободеното място. Логичното развитие на нещата се случи тази пролет, когато стана ясно, че ОФК „Елин Пелин“ ще се завърне в областните групи, след като остава последен в групата със скромен актив от 20 точки. Отборът остава в историята и с рекордно наказание, което получи в началото на месец май. Клубът бе наказан с лишаване от домакинство за един мач, глоба в размер на 1250 лв., а домакинът Калоян Стоилов е наказан за цели осем срещи. Това са успехите на общинския клуб, в името на който се отдават рекламните площи безвъзмездно на Ефбет. Абсурдността ще добие още по-големи размери през следващия сезон, когато в окръжната група ще се съберат три отбора от общината, но само един от тях ще има за спонсор компанията за онлайн залози. С парите от реклама в Нови хан и гара Елин Пелин, ОФК „Елин Пелин“ ще се изправи срещу Спортист (Нови хан) и Левски 1923 – Елин Пелин (гара Елин Пелин).
Логичен е и въпросът защо общината залага финансиране предимно за футболния отбор. В зала „Янко Янков“ може да се развиват баскетболен и волейболен отбор и то на професионално ниво, а не в аматьорските групи. Всичко това обаче е безсмислено без целенасочена политика за спорта и ангажиране на децата със спорт, а не хазарт.


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Александър Чернев 16 Май, 21:12

    ЛЕВСКИ 1923 е отбора от града, докато този ОФК взе лиценза на Керамик (Гара Елин Пелин) почнете да правите разлика...Левски 1923 е клуб на почти 100 години не знам защо го пишете,че отборът е гара Елин Пелин, при положение ,че никога не е напускал града

  • Отговори (2) (0)
    2. добавен от: Не мисля..... 16 Май, 21:38

    Не мисля, че общината мисли за финансиране на футболният отбор. По скоро някой ще се "нагуши" яко.

  • Отговори (3) (1)
    3. добавен от: Георги Димитров 16 Май, 22:26

    Левски е по-голям резил и от ОФК, предпоследно място в селската група. Докато има толкова отбори футбол в тази община няма да има.

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Анонимен 17 Май, 06:21

    Футбол няма. Само корупцията процъфтява. И в Елин Пелин , и на "Витоша" 6.

  • Отговори (1) (0)
    5. добавен от: Мислете хора поне 10 годуни напред! 17 Май, 06:24

    За да може българина да се почувства по добре материално и усети спокойствието в ежедневието и своя бит, трябва се запичне с целенасочено възпитание на децата всеки ден, за всичко да правят усилия. Дали да си подредат стаята, а не да разчита друг да свърши работата, дали да седне да си научи, а не да разчита на пищови или да му е все тая каква оценка ще има, дали ще помогне на родители или на случайни хора на улицата или ще няма да му пука, дали в последствие ще си свърши качествено работата на работното място или не му пука. Всичко това трябва да е възпитано от малко детето да прави усилия. Тогава българите ще се почувстват спокойни в бита и финансите си. Хазарта в частност и рекламите му учат децата да не правят усилия. Да разчитат на късмета. А най лошото е, че рекламите на Хазарта особено тези по телевизията с билетчетата водят българите в групата на болните от болестта хазарт. Това е като наркоманията, алкохолизма като всяка друга зависимост. Някой познава ли излекуван наркоман или алкохолик?! Малцина са тези, които са се отървали от лапите на бездната наречена "ЗАВИСИМОСТ"! Отървават се само най силните духом, тези имащи воля. Нашите деца са крехки, беззащитни. Попаднат ли в тази бездна пишете ги с провален живот, пишете България да си остане с напускащите млади хора, с бедните работещи, с мизерстващите пенсионери и с политици, на които запада диктува решенията!!! ЕТО ЗА ТОВА УЧЕТЕ ДЕЦАТА ВСЕКИ ДЕН ДА ПРАВЯТ УСИЛИЯ, ЕТО ЗА ТОВА РЕКЛАМАТА НА ХАЗАРТА Е ВРЕДЕН!!!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Мислете хора поне 10 годинини пред! 17 Май, 06:35

    Някой познава ли излекуван наркоман, алкохолик? Така става и с тези, които са болни от Хазарта! Потуват в бездната наречена "ЗАВИСИМОСТ"! Ето за това учете децата да правят усилия за да могат да успеят в живота, за да могат да имат силата да се измъкнат от бездната. Ако искаме от България да не бягат малкото млади научени да правят усилия, да няма работещи бедни и мизерстващи пенсионери, дръжте далече Хазарта от народа, защото малко от тях могат да се измъкнат от бездната без да провалят живота си!

  • Отговори (1) (0)
    7. добавен от: Анонимен 17 Май, 18:02

    Симеонов, затова ли стана кмет? Не те ли е срам?

  • Отговори (3) (0)
    8. добавен от: Анонимен 18 Май, 15:47

    За разлика от Левски Елин Пелин гледам че ОФК имат от началото на пролетния сезон 3п/2р/2з голова разлика 18-17 и 11 точки, а тези от Левски изпадат позорна с поне 100 гола ще им вкарат СРАМ!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete