Петък, 26 Април 2024, 12:42

„Интегра пластикс“ ще рециклира немски и гръцки найлонови торбички в Елин Пелин

9 Юни 2019, 15:51
(0) (5)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 6190 10


Първоначалната суровина от балирани отпадни пластмаси ще се доставя от чужбина. В момента в България найлоновите торбички не се събират и на практика няма точен механизъм за тяхното сепариране. Така в завода на „Интегра пластикс“ в Елин Пелин ще се рециклират отпадъци от Германия и Гърция. Берлинската община ще плаща по 80 евро на тон. Именно толкова струва и докарването на балите оттам. Цената на която ще се продава преработената продукция е около 700 – 800 евро на тон. В случая с Гърция цената, която ще заплащат местните общини е 50 евро за тон.

Транспортирането до Елин Пелин ще струва около 30 – 35 евро. Годишно в новия завод ще влизат 40 хиляди тона пластмасови отпадъци, а ще излизат 24 хиляди тона регранулат, който се използва за производството на пластмасови изделия. Това разяснение е направил изпълнителният директор на дружеството Юлиан Белев във вторник. На събитието са били поканени представители на всички местни партии, но те са го бойкотирали. Единствените откликнали на поканата са били от ВМРО и кметската администрация. Тогава трябваше да се състои официалното откриване на завода, вместо това обаче е имало открита презентация. Причината е съдебното дело, което започнаха общинските съветници за нарушени процедури и липса на документи при строителството на обекта, разпростиращ се на площ от 35 дка в непосредствена близост до гр. Елин Пелин. При пълен капацитет на фабриката годишният оборот ще възлиза на 20 млн. евро.

Представяният от кметската администрация като чуждестранна инвестиция завод се оказа предимно български. Справка за собствеността показва, че 51% от капитала е собственост на „Бетаинвест“ на Ангел Георгиев, който е собственик и на „Олива“ (производителя на слънчогледово масло) и „Билдком“ (едни от най-големите търговци на едро на зърно и фураж). 25% притежава гръцката офшорка „Валенова лимитид“ зад която стои гръцкият гражданин Константинос Зиогас. Той е собственик на фирма в Гърция, която се занимава с управление на отпадъци и вероятно ще отговаря за доставката на найлоновите торбички от Гърция. Третият акционер е „Атмос инженеринг“ с дял от 24%. Съдружници в нея са изп.-директор на „Интегра пластикс“ Юлиан Белев и Аспарух Делев.

Подобен завод за преработка на найлонови торбички няма аналог в Европа. Досега европейските държави изнасяха този отпадък в Китай, но от година азиатската държава преустанови тази практика. Именно за това общини от цяла Европа са готови да плащат сериозни суми, само и само да се отърват от найлоновите торбички. Изключително притеснителен е фактът, че заводът в Елин Пелин е изграден без Оценка за въздействие върху околната среда и с разрешително за склад за безалкохолни напитки, което след започването на строителните дейности е променено. Жителите на цялата община Елин Пелин са изключително притеснени за своето здраве и това на децата си, след като в толкова голяма и печеливша пазарна ниша се е инвестирало само в Китай, а вече и в България, но не и в друга държава от ЕС.


Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (4) (1)
    1. добавен от: Анонимен 9 Юни, 17:07

    Кмето да си оди, че до изборите много порази ке напрви

  • Отговори (6) (2)
    2. добавен от: потресен 9 Юни, 18:33

    Започва се, ще събираме боклуците на Европа. Китай се е осъзнал, а нашите олигарси им е през оная работа, че тук ще пристигат боклуците. Печалбата е най-важна, на хората е.и им май..та.

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Анонимен 9 Юни, 20:43

    Добре си го направиха, сега да го преместят в Таити...вече знаят как

  • Отговори (1) (0)
    5. добавен от: Аз 9 Юни, 21:46

    И до кога ще си мълчим и кротуваме ?

  • Отговори (1) (0)
    6. добавен от: Публичен линч... 14 Юни, 22:40

    На ТОЯ или ТИЯ РЕШИЛИ ДА ТРОВЯТ ДЕЦАТА , ВЪЗДУХА, ВОДАТА И ВСИЧКИ НАС! ДАНО ПРИРОДАТА ГИ НАКАЖЕ С ГНЕВА СИ!!!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 29 Юли, 17:26

    Екстра , смрад и мизерия . При един силен вятър ще има торбички навсякъде от Малина до Джъмбо . Колко смрад и гаден въздух , но пък ще се лъжат хората за нова немска технология дето е природосъобразна ... Като ще е толкова еко що не си я направиха в Германия, а ще си карат боклуците тук ? Събуди се народе !!!

    • (0) (0)
      1. добавен от: Петър 19 Октомври, 09:05

      Нашия боклук ако го караме към Германия, ще има въпроси, защо плащаме за транспортиране на пластмаси, а не си направим рециклиращ завод ... Няма угодия..

  • Отговори (0) (1)
    8. добавен от: Анонимен 25 Октомври, 13:01

    Щом в Китай вече не го искат този боклук .... Завод на Фолцваген няма, но боклука от цяла Европа ще докараме и тука ще стане пустинята на Европа . Честит ви завод .

  • Отговори (1) (0)
    9. добавен от: Геро 3 Декември, 09:07

    В Китай горят боклука! Разликата е съществена с този завод. Въпроса е какво печели общината. В Германия имат такива съоръжения, но те си рециклира техния, защото е достатъчно много за да внасят и от вън.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete