Петък, 26 Април 2024, 22:28

Исторически музей-Ботевград отбелязва европейските дни на културното наследство с две прояви

20 Септември 2018, 19:22
(3) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1236 0


По повод европейските дни на културното наследство 2018г днес в Исторически музей – Ботевград 2018г от 17.30 часа се състояха две събития.

Първото - “Изкуството да споделяме” представи изложба на направените дарения през 2017 – 2018г. и връчване на свидетелствата на 24 дарители.

Второто събитие, белязало международния форум бе откриване на изложба “Българските празнично-обредни хлябове и художествените печати на Веселин Райков”. Изложбата бе съпроводена с лекция за символиката и силата на българския обреден хляб!

Тази година фонда на музея се обогати с общо 55 вещи - мебели, мода, накити, документи, фотографии, произведения на изкуството, книги и инструментариум, съобщи неговия директор Рени Лазарова. Дарителите са : Лили Димитрова,Полина Божилова,сем.Василеви,Стоян Коцев, Милена Василева Андонова,Маргарита Георгиева Лалова,Иван Георгиев Гаврилов, Ванко Иванов Бърдаров, Бойка Иванова, Пепа Иванова Илиева, Георги Спасов, Общински съвет на БСП,Цветолюб Христов Савов, Цветанка Димитрова Велчева,Константин Петков Костадинов,Цветана и Евгения Иванови,Иванка и Николина Вековски, Александър Димитров Гавалюгов, Добринка Петкова Памукова,Димитър Любенов Попгеоргиев,Виолета Йоскова,Петър Петров, Петя Маринова Лазарова, Володя Казаков.


Европейските дни на наследството, тази година се провеждат на 20, 21 и 22 септември под мотото „Изкуството да споделяме“ и са кулминацията на обявената от Европейския парламент и Съвета на ЕС Европейска година на културното наследство 2018 г.

Директорът на Исторически музей-Ботевград Рени Лазарова откри форума, като подчерта, че наследството е навсякъде около нас — в градовете, в пейзажите, в археологическите ни обекти. „Можем да го открием не само в литературата и в изкуството, но и в занаятчийските умения, в кулинарията, във филмите, песните и приказките”, добави Лазарова.
”За нас – екипа на Исторически музей – Ботевград е чест да ви приветстваме с добре дошли на нашия прочит на “ Изкуството да споделяме”. Какво по-достойно от това да споделиш и дариш скъпи и свидни спомени, желани вещи, носещи трепети и емоциите на отминалите времена, родовата памет, така важните за всеки музей и неговите фондове предмети и архиви”, заяви Рени Лазарова. По думите й дарителството в България има далечни традиции, чиито корени трябва да се дирят още в годините на утвърждаването на българската държава. „Като обществено явление то е уникално с универсални черти и същност, и се обуславя от историческите обстоятелства на своето време. Не всеки притежава усета да припознае музейната институция с нейния принос за издирването, изследването, съхранението и опазването на културното наследство в България! На Вас – тези, които сте го направили – дълбок поклон и искрени благодарности!”, каза Лазарова.


Накрая директорът на музея завърши с един разказ “Апел” на Чудомир, който гласи поне през седмицата на музеите и паметниците на културата не си палете печките със старопечатни книги и ценни архиви и не ги продавайте на килограм по 20 ст. на „Отпадъци”!

Останалите апели са:

Не давайте редки златни монети на зъболекарите за коронки и на златарите частници за пръстени, защото ще Ви ги направят съвсем от друго нещо, а монетите ще продадат скъпо на някой музей!
Не се подписвайте с ножчета върху историческите паметници – не виждате ли, че не е останало вече свободно място!
Не правете кирпичи от пръстта на гробните могили! Не въдете камъните от старите крепости! Не трошете мраморните колони и капители на големите ни исторически селища, за да си правите от тях вар!
Не връзвайте магаретата си по оградите на паметниците, издигнати за народните борци!
Деца, не замеряйте с камъни статуите и бюстовете и не се мъчете да улучите носовете им! Малко ли видове друг спорт има в днешни времена.
Селяни, ако случайно изкопаете или изорете някое старо „гърне” и се окаже празно, от яд не го пухкайте в земята, а го отнесете в близкия музей, където ще получите добро възнаграждение!
Директори и главни учители, потърсете забравените из архивите Ви летописни книги на поверените Ви училища и старателно ги попълнете, защото ще има скоро специална ревизия за това!
Дараци и чепкала, не унищожавайте хубавите наши народни шевици, докато се наканим да ги приберем в музеите!
Иманяри, Вие, които прокопахте Стара планина от Емине до Ком, за да търсите легендарните девет катъра злато на Вълчан войвода, ако със същото усърдие бихте копали в кооперативните блокове, по лесно щяхте да забогатеете.
Бояджии, не цапайте с блажни бои прекрасните ни стари дърворезби, по иконостаси, тавани, врати и пр. с цел да ги разхубавявате.
Граждани, посетете музея във вашия град! Той не е отворен само за екскурзианти и гости.
Като отивате в художествените галерии, не си допирайте носовете до картините, и ги гледайте от разстояние и не пипайте с ръце статуите, че те не могат като Вас да ходят всяка година на баня!








Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete