Неделя, 18 Март 2018, 13:23

Изложба, посветена на Людмила Живкова, гостува в исторически музей-Правец

12 Октомври 2012, 14:42
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2506 5

На 16 октомври 2012 се навършват 31 години от обявяването на Правец за град. По повод празника на града в Исторически музей-Правец ще бъде открита документалната изложба „КУЛТУРНОТО ОТВАРЯНЕ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ СВЕТА”, посветена на 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова, председател на Kомитета за култура 1975-1981 г., отбелязва се  и 30-годишнината на фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, създадена като продължение на нейната културна мисия.
След Националната галерия за чуждестранно изкуство в София, чиито основи поставя Людмила Живкова, изложбата гостува единствено в Исторически музей Правец. Людмила Живкова е личност с особено място в историята на българската култура. За краткия си житейски път тя става изразител на идеи, синтезиращи древния опит на човечеството с перспективата за нов път на обществено развитие, основан върху културното многообразие и нравствените ценности на отделните народи.
Посетителите на изложба ще могат да видят документален материал от личния архив, фотоси със световния културен и политически елит на 20 век от официалните пътувания на Живкова по света, където тя е приемана като културен представител на България.
Людмила Живкова – загадка и мистерия според някои, но реалност в българския и международен обществено-политически и културен живот  през 70-те години на ХХ в. Човекът, политикът, жената, която направи изключително много, за да може малка България да стане известна в целия свят с древната си култура, история и огромно наследство. Дори днес ние говорим за взаимодействие между отделните национални култури, за признаване на техния принос в общочовешката културна съкровищница, за опазване на културното многообразие. Людмила Живкова постави началото на този процес и представи богатото духовно и културно наследство на България по целия свят. Нека само си спомним за достойното честване на 1300-годишнината на Българската държава, за отварянето на България към света чрез множеството организирани изложби в отделните страни, представящи страната ни – тракийските и български съкровища и художествено ни наследство.
Изложбата „Културното отваряне на България към света” представя документално живота и дейността на Людмила Живкова, срещите и със световно известни творци, учени, политици и държавници, нейния принос за представянето на българската култура пред света. Тя е подбрана и оформена от акад. Светлин Русев и е субсидирана с помощта на фондациите „Св. Св. Кирил и Методий“ и „Людмила Живкова – Знаме на мира“.            
Людмила Живкова – почитана или отричана – олицетворява етап в развитието на българската културна политика. В опита си да надмогне рамките и ограниченията на своето време, тя олицетворява и надежда за промяна. Историческата дистанция дава възможност за обективна равносметка на постигнатото и за уравновесена преценка, избегнала крайностите на махалото на политическите страсти.
Изложбата в Исторически музей – Правец е експонирана по различен начин, като включва и множество експонати от колекцията подаръци на Тодор Живков, подарявани му от български институции и колективи, някои непоказвани досега. Има експонати-реплики на тракийски съкровища, произведения, характерни за българското културно и духовно наследство, които създават актуални акценти в изложбата и допълват темата.
Откриването е на 16 октомври от 16.00 часа в залата на Исторически музей-Правец.
Гостите на Правец ще могат да видят изложбата във времето от 16 октомври до 15 ноември 2012 г.
 Исторически музей - Правец.
На 16 октомври от 18,00 ч. ще се проведе тържествен концерт -спектакъл с участието на децата от Правец , формация "Тримата тенори" и балет, в читалище "Заря 1895", след което на градския плщад ще има празнични илюминации.


Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Людмила Живкова

Подобни новини

Коментари (5)

 • Отговори (0) (0)
  1. добавен от: аааа 12 Октомври, 16:15

  Ей,ненормални правчански копелета,не могат да прежалят Живкови дето ни върнаха един век назад...

 • Отговори (0) (0)
  2. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 16:21

  По времето на Живков се живееше много добре, сега направо не е за приказка.

 • Отговори (0) (0)
  3. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 18:37

  По времето на Живков цареше спокойствие и сигурност за утрешния ден.

 • Отговори (0) (0)
  4. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 22:01

  :D :D :D

 • Отговори (0) (0)
  5. добавен от: до 2 и 3 14 Октомври, 19:24

  Все едно слушам баба ми :lol:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

Анкета » коментари (8)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

отговори
Подкрепям идеята (41)
70% Complete
Не подкрепям идеята (50)
70% Complete
Мисля, че е безсмислено, защото е ясно, че всички искат да пият чиста вода (99)
70% Complete
Не мисля, че е удачно, защото вложените в референдума пари могат да бъдат изразходвани директно за подмяна на общинската ВиК мрежа (96)
70% Complete
Нямам мнение (3)
70% Complete