Петък, 26 Април 2024, 16:12

Какви ремонти очакват София през 2014г.

4 Февруари 2014, 11:34
(0) (0)
България - Актуално
Прочетена: 1468 1


"2013 г. беше година основно на проектирането, а 2014-та ще е година на строителството. Започваме програмата за цялостни ремонти на улици и булеварди.
Сериозно ще затрудним движението, но гражданите ни имат доверие, защото виждат ефекта. Не можем да си позволим само да кърпим дупки, правилният подход е цялостната рехабилитация. Продължава и строителството на метрото", казва в интервю за БТА кметът на София Йорданка Фандъкова.  
"През 2014 г. имаме най-голямата капиталова програма - над 700 млн. лв., в която около 67% от парите са безвъзмездни европейски средства. Бяхме добре подготвени и успяхме в последния момент да договорим допълнително средства за София, които иначе страната ни можеше да загуби", добавя тя.  
През пролетта започва ремонтът по бул. "Ботевградско шосе" от ул. "Летоструй" до Околовръстния път, включително прилежащите съоръжения – пет моста и пет пешеходни подлеза.
В програмата следва рехабилитация на бул. "Цариградско шосе" от бул. "Г. М. Димитров" до бул. "Александър Малинов" заедно с надлезите при 4-км и бул. "Александър Малинов".
Тази година ще бъде завършен и цялостният ремонт на бул. "Витоша".
До 2016 г. ще бъдат ремонтирани бул. "Сливница" и бул. "Черни връх". Ремонтът по "Цариградско шосе" трябва да приключи година по-рано.
Напролет започва и ремонтът на пространството около НДК – там ще бъдат ремонтирани и възстановени настилките, тротоарите и велоалеите около парка, уличното и парково осветление, фонтана и водните каскади, автоматизираната поливна система, всички зелени площи. Ще бъдат монтирани две обществени тоалетни и изградено видеонаблюдение.
Срокът за приключване на ремонтно-възстановителните дейности е средата на 2015 г., посочи Фандъквоа.
Очаква се през пролетта да започне подмяната на настилките на главния вход на Борисовата градина. Работата ще започне веднага щом бъде избран изпълнител. И тази процедура е в ход, документите на участниците се разглеждат от комисия, посочи столичният кмет.
По думите ѝ общината е планирала 123,8 млн. лв. за изграждане, основен ремонт и рехабилитация на улици от първостепенната улична мрежа.
Това е почти три пъти повече в сравнение с 2013 г., коментира Фандъкова. Тя съобщи, че 7 млн. лв. са предвидени за ремонта на над 30 вътрешноквартални улици до края на годината. Предвидени са също 2 млн. лв. за ремонт на тротоарна настилка в София.
Фандъкова посочи, че Столичната община е заложила 16 млн. лв. собствени средства за ремонт и строителство на детски градини.
"Кандидатстваме за финансиране от държавата по фонд за развитие на регионите за още 12 градини, спортни зали и училищни дворове с два пакета по 15 млн. лв.", каза столичният кмет.
Трябва да започнат дейностите по изграждане на инсталацията за отпадъците – санкциите към изпълнителя там са много тежки, затова вярвам, че ще работят в срок и качествено, посочи тя.
Фандъкова подчерта още, че общината е предвидила изграждането на 56 км канализация и 20 км водопроводна мрежа.
"През 2013 г. продължихме строителството по две разширения на метрото – към Бизнес парка и към летището. Тази година започваме и разширението от бул. "Джеймс Баучер" към ул."Сребърна". По план тези отсечки трябва да бъдат пуснати до началото на 2015 г.", каза кметът.
Столичната община започва да развива общинското здравеопазване.
"Предлагам на Столичния общински съвет да отдели здравеопазването в отделен ресор, който да се ръководи от зам.-кмет", припомни Фандъкова.
Издигнатата от нея кандидатура е тази на дългогодишния директор на Военномедицинската академия ген. Стоян Тонев.
Фандъкова подчерта, че тази година е особено важна за успеха на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.
В средата на септември предстои финалното решение на международното жури, а преди това журито ще посети града и региона, съобщи кметът.


Източник: Vesti.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 4 Февруари, 11:49

    Централизацията на страната,погубва и обезлюдява държавата :!: Столицата трябва да е административен център на страната,като в Америка,Бразилия и други страни.Малък град в Централна България е най-добре :!:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete