Петък, 26 Април 2024, 09:32

Кирил Добрев подкрепи самоковци за "Байракли джамия"

18 Септември 2013, 10:21
(0) (0)
Самоков - Новини
Прочетена: 3566 0


Опазването на „Байракли джамия” като културен паметник е важно за Самоков и неговите жители и аз, като народен представител изцяло подкрепям тяхната инициатива. Това заяви днес в Самоков Кирил Добрев. Той присъства на старта на подписката, която е организирана от общинското ръководство и подкрепено от граждански комитет.
 
Събирането на подписи стартира днес като идеята е "Байракли джамия" да бъде запазена като общинска собственост. Притеснението е насочено към подготвяните промени в Закона за вероизповеданието, които касаят собствеността на общината. Ако поправката в закона бъде приета, джамията и прилежащата й площ ще бъдат отнети като общинска собственост и предадени на мюфтийството. Сградата е паметник на културата с национално значение, обявена за такъв от 21 юни 1928 г., се припомня в обръщение на кмета на Самоков Владимир Георгиев и председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева."Байракли джамия" е включена като туристически обект във всички туристически пътеводители и справочници, подчертават от общината. Откриването й като музеен обект до днес всички ремонти и поддръжка са за сметка на община Самоков.
 
В началото на месеца Кирил Добрев придружи и министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, на среща с жители и представители на местната власт в Самоков. Повод за срещата беше ремонта на пътя Говедарци – хижа "Мальовица”. Тогава стана ясно, че започва кампанията за подготовка на републиканската пътна мрежа за зимния период – около 3,5 милиона лева ще бъдат инвестирани в закърпването на дупки и пътят Говедарци – "Мальовица" е точно такъв. Кирил Добрев подчерта, че ще отстоява изпълнението на предизборните ангажименти, за ремонтирането на всички входни артерии към Самоков, като поясни, че се надява в най-скоро време да бъдат ремонтирани и отсечките Дупница-Самоков и Самоков - Ихтиман.


Източник: сн. в-к "Самоков 365"

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete