Вторник, 2 Юни 2020, 15:11

Китайски компании ще инвестират в ремонта на скоростния път Видин - Ботевград

10 Юли 2018, 22:41
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1941 7


Рамкови споразумения за сътрудничество при реализацията на тунел под връх Шипка, автомагистрала „Черно море“, автомагистрала "Русе - Велико Търново", автомагистрала "Хемус", скоростния път "Видин - Ботевград" и др. приоритетни обекти подписа министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков с пет големи китайски компании, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Фирмите, които проявяват интерес към инвестиция в пътни инфраструктурни проекти в България, са China Communications Construction Co, China Road and Bridge Corporation, CITIC Construction, Mizrahi Real Estate Group inc. съвместно с China Machinery Engineering Corporation, и Quantum Global Solutions съвместно с PowerChina International Group limited.

"Свързаността е основен приоритет за нас”, каза министър Николай Нанков по време на церемонията и напомни, че през страната ни преминават пет трансевропейски транспортни коридора. Като предимства за България той определи не само стратегическото географско положение с директен достъп от Европа до Близкия Изток и Азия, но и добрите условия за бизнес, стабилността, членството ни в Европейския съюз и др. „Уверени сме, че следва да имаме важна роля в процеса на свързване на Европа с Азия, тъй като през България преминава връзката със Западна Европа по река Дунав и най-пряката връзка през Черно море и Персийския залив по Пътя на коприната”, заяви още регионалният министър.

Николай Нанков напомни, че през последните години интензивният политически диалог между България и Китай е създадал рамка за ползотворно сътрудничество във всички сфери, както и че страната ни подкрепя и участва в различните формати на Инициативата за сътрудничество между азиатската страна и държавите от Централна и Източна Европа.

Той обърна внимание на поддържания от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) диалог с китайската страна и припомни за подписаното през 2016 г. Споразумение за сътрудничество с Министерството на жилищата и развитието на градските и селските райони. Министърът обясни, че така са създадени условия за укрепване и разширяване на двустранните отношения в областта на строителството и архитектурата и е създадена предпоставка за установяване на трайно партньорство и засилване на икономическите връзки.

В продължение на установения диалог и в рамките на инициативата 16+1, която България разглежда като допълнителна възможност за разширяване на връзките с Китай, са проведени редица срещи между представители на МРРБ и потенциални китайски инвеститори, резултат от които са подписаните днес споразумения. Целта им е продължаване на диалога и намиране на оптималните модели за реализиране на инфраструктурни проекти у нас - без държавни гаранции, при отчитане интересите на двете страни и задълженията на България като държава-член на ЕС и в съответствие с действащата нормативна рамка. За изпълнение на всяко от Рамковите споразумения двете страни ще подготвят План за действие с конкретни следващи стъпки. След подписването им предстои да се разработи механизъм за реализация на проектите, който ще бъде в съответствие с националното законодателство и добрите европейски практики.

„Приветстваме китайските инвестиции в България, тъй като към момента обемът им не отговаря на потенциала на икономическите ни отношения. Радваме се, че интересът Ви към България е сериозен. Това е ясен знак, че виждате възможности за растеж и развитие у нас. Инвестициите на китайските компании биха били плюс за икономиката ни, тъй като те са на светло, иновативни, осигуряват работни места и са социално отговорни”, каза още министър Николай Нанков.Източник: Medianews.bg

Коментари (7)

 • Отговори (5) (3)
  1. добавен от: Анонимен 11 Юли, 00:30

  да инвестират и във водопровода в Ботевград. Нещо май изхарчиха парите

  • (7) (2)
   1. добавен от: Анонимен 11 Юли, 07:54

   Парите не са свършили, а са спряни целенасочено от държавните институции заради такива като гелосания Тинчев

  • (2) (1)
   2. добавен от: Анонимен 11 Юли, 21:29

   Няма да е далеч времето,когато Тинчев ще се наиграе!

 • Отговори (1) (1)
  2. добавен от: Анонимен 11 Юли, 06:31

  Китай няма договор с България за 2 лева инвестиция.. Има договор за отпускане на кредит от около 1.5 милиарда, в неясното бъдеще, като не са уточнени условията. За 1 година ли ще е , за 10 години ли ще е.... Една Либерия има повече инвестиционни пари в България.

 • Отговори (1) (0)
  3. добавен от: Анонимен 11 Юли, 08:59

  Да започват още днес, от Скравенския мост, там дупките са като кратери, как не се е утрепал още някой просто не знам.

 • Отговори (2) (0)
  4. добавен от: Анонимен 11 Юли, 14:26

  Ще инвестират, колкото тези от Катар :D

 • Отговори (1) (0)
  5. добавен от: Анонимен 12 Юли, 17:01

  Той май се наигра

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (13)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (13)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (1068)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (111)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (80)
70% Complete
Мир по Земята (164)
70% Complete