Събота, 27 Април 2024, 03:57

Кметът на общината Иван Гавалюгов отчете изпълнението на Бюджет 2017 за Скравена пред жителите на селото

15 Декември 2017, 23:16
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1647 3


Кметът на общината Иван Гавалюгов се срещна с жителите на село Скравена днес от 17.30 ч в Пенсионерски клуб в селото. Поводът на срещата бе отчет за изпълнението на бюджета през последната една година. На срещата присъстваха още зам.кметът Цветелин Цветков, Цветозар Гаврилов – управител на общинското дружество „ВиК Бебреш“ , Ангел Ангелов – директор на ОП БКС, общинският съветник от БСП Иван Райчинов, общинският съветник от ОББО Цветанка Микова, Цветан Миньовски – председател на ЗК „Грамаде“, бишият кмет на Скравена Иван Иванов и граждани.

В началото на срещата кметът на селото Методи Драганов очерта накратко какво е направено през последната година. Асфалтирани са 650 метра улично пространство, ОП БКС е дало своя принос за почистване на обществените площи. „БКС навсякъде помогна за благоустрояването. През лятото е имаше проблем със сметоизвозването, в резултат на което се образуваха много сметища“. Добави кметът на селото. Драганов заяви, ч е едно от най-хубавите неща е отварянето на черния мост, който е бил застрашен от подкопаване. Той не пропусна да отбележи и дълго отлагания ремонт на костницата.

Кметът на общината Иван Гавалюгов отчете изпълнението на средствата, отпуснати на Скравена за 2017 г Общо от собствени приходи на общината са отпуснати средства в размер на 177 500 лева. Те са разпределени по обекти , както следва:
Ремонт на Паметник-Костницата– 47 хил.лв.
Изграждане на 200 м канализация по ул.“Ангел Кънчев“ – 35 хил.лв.
Ремонт покрива на Народно читалище „19-ти февруари“ – 37 хил.лв.
Полагане на асфалт на отделни участъци – 9 хил.лв.
Ремонт на открито баскетболно игрище в ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – 22 хил лв.
Почистване коритото на река Бебреш – (450 м)- 12 800 лв.
Поставяне на изкуствени неравности на главната улица – 2 050 лв.
Закупени и монтирани знаци – 1 350 лв.
Доставка и монтаж на детски съоръжения – 4 хил.лв.
Детски съоръжения в детската градина – 3 хил.лв.
Почистване на пътища от храстовидна растителност – 4 хил.лв.

През следващата 2018 година се предвижда:
Има издадено разрешение за строеж за основен ремонт на детска градина „Детелина“, което предвижда въвеждане на мерки за енергийна ефективност – саниране, подмяна на дограмата и отоплителна инсталация. Стойността на проекта е 112 хил.лв, като финансирането е от НАЦИОНАЛНИЯ ЕКО ДОВЕРИТЕЛЕН ФОНД. Предстои избор на фирма-изпълнител, съгласно изготвената тръжна документация.

По отношение на читалището кметът на общината Иван Гавалюгов заяви, че общината има намерение и изготвя в момента проект, с който да кандидатства пред Министерство на труда и социалната политика по проект „Красива България“ за подмяна на електрическата инсталация и дограмата, да се направи вътрешно саниране, ремонт на тоалетни , обновяване интерирора на големия салон. Гавалюгов заяви, че средствата по таи програма са ограничени и общината може да очаква финансиране до 120 хил.лв.
През следващата година се предвижда изграждане на канализация - 209 м по ул. „Атанас Събков” и 185м по ул.”Хр.Ботев”.
Заложено е доизграждане на водопровод по програма „Развитие на селските райони”. През 2015 по този проект бе сменен 7 км от водопровода на Скравена. Сега са предвидени 11км да бъдат подмененио.

За изкърпване на улици общината предвижда да отпусне на Скравена 10 хил .лв .

През следващата година в двора на училището ще бъде изградено мини футболно игрище (20/40 метра) с изкуствено покритие.

За ремонт на църквата „Св. Козма и Дамян” ще бъдат отпуснати 15 хил .лв.

След представяне изпълнението на Бюджет 2017 за селоСкравена кметът Иван Гавалюгов даде думата на скравенчани за въпроси и предложения.

Поставено бе питане да се включи ул.”Капитан Димитров” към обектите , за които е предвидено да се изгради канализация. По ул.“Хан Крум“ също няма канализация (зад Пантеона), посочи друга жителка на селото. Тя предложи да се потърси озеленителна фирма , която да подобри озеленяване на централния площад. Кметът на общината заяви, че по повод на това ландшафтният архитект може да изготви проект. Следващото предложение бе да има банкомат в Скравена, тъй като много възрастни хора вече изпозлват такъв. Кметът обяви, че банкомат би могъл да се монтира на Първа Инвестициона банка. Поради зачестилите смъртни случаи скравенчани настояха за светофар на входа на Паланката.
Цветан Миньовски отправи питане към Ангел Ангелов, директор на ОП БКС, дали е възможно да бъдат заделени по 5 човека да почистват по селата. Ангелов от своя страна заяви, че БКС разполага с три отдела. Към момента в Скравена ежеседмично работи един екип три дни в седмицата, извършващ сметоизвозване. Това са 4-ма служители на предприятието.
Миньовски постави и въпроса може ли безработни да се наемат .Гавалюгов зави, че 50 човека са безработните в Скравена.

Жителите на Скравена сигнализираха, че манастир „Св. Николай Чудотворец“ е под заплаха от течове, като наблегнаха, че е наложителен ремонт на покрива, улуците са почти изгнили. Василия Стойнова от църковното настоятелство призова общинското ръководство да окаже необходимото съдействие. „ГРехота и срамота е. Поколеният, историята и Господ няма да ни простят, че направихме толкова много, а ще го оставим да се саморазруши. Тук са двигателите по поддръжката на светата обител, Тук са ЦВТАН минцовски и Иван Иванов и знаят колко труд и енергия , колко пари от община Ботевград и Скравена се вложиха. Сега оставяме безстопанствен, на произвола на съдбата. Когато затрещи всички се обръщаме към Св. Николай, герхота е“, посочи лелея Василия. Кмеът Гавалюгов обеща още в понеделник, че ще изпрати екип от експерти към общината да направят обследване. 

Мария Семкова постави 3 въпроса. Тя заяви, че тротоара по ул. „Поп Димитров“ е в окаяно състояние, а на следващо място посочи, че би трябвало да се вземат повече мерки, тък като кучета нападат хора. Третият проблем , който постави на вниманието на общинското ръководство е несъгласието от малцинството да не си плащат водата, което в крайна сметка рефлектирало върху изрядните платци. По този въпрос управителят на ВиК посочи, че е общинското дружество е предприело мерки и от 50 къщи в 7 са поставени водомери .

Директорът на детска градина „Детелина“ Нели Георгиева отправи специална благодарност към общинското ръководство, че след пове от 20 години е разрешен най-сетне проблемът с преместването на кухненския блок. От името на родителите и колектива тя икзаза благодарност и затова, че детската градина ще бъде включена в проекта за енергийна ефективност.
Лидия Найденова благодари от името на всички пенсионери от Пенсионерски клуб „Детелина“ за финансовата помощ по повод деня на възрастните хора 1-ви октомври .
По повод запустяващата сграда на бившата детска ясла, кметът обяви, че има проявен инвеститорски интерес , която ще бъде преустроена в дом за стари хора. Търгът ще се проведе в през февруари следващата година и има обявена начална тръжна цена от Общински съвет.

Очаквано бе поставен въпроса и за правото за безплатното пътуване на пенсионерите. „Тази традиция продължи и през моя мандат, но още както встъпих в длъжност транспортната фирма „Новко Новков“ поиска да се преиздадат картите и да се регламентират безразборните пътувания. Основният му мотив е нерентабилността на някои линии“, посочи Гавлюгов . Той припомни, че всеки пенсионер с постоянен адрес в общината има право да пътува безплатно по едно направление, включително и градските линии. Той информира пенсионерите, че се изменя маршрута на сега съществуващите градски линии, така че да минават покрай Кауфланд и Поликлиниката. Единствено ще се таксува междуградската линия Ботевград-Правец. Общинският съветник Иван Райчиное посочи, че желанието на пенсионерите е да ползват линията за Зелин и Правец, тъй като в 10ч. автобусът е удобен за скравенци, новаченци и гурковци,но само той. „Между 8.00 и 10.00ч няма автобус, който да ползваме“, каза Райчинов. Пенсионерите поставиха искане от спирката „Чавдар“ до поликлиниката да не се таксуват по 0,60 лв и да могат безплатно да ползват линията за Правец. Кметът Иван Гавалюгов заяви, че не може да се удовлетворят исканията абсолютно на и, че има риск автобусите да се претоварят. 

Обезпокоена жителка на Скравена алармира, че до гробищния парк постоянно се заселват от малцинствата, които обезпокояват живеещите наблизо с вандалските си прояви. Тя се закани, че ще изпрати жалба и попита на какво основание са се заселили там. Кметът Гавалюгов обясни,че в общината има сформирана дирекция „Сигурност и обществен ред“, към която ,има обявен безплатен телефонен номер. Препоръката му бе такива сигнали освен в полицията, да се подават и към обществения ред в общината. Кметът зави, че никой не им e разрешавал да се заселват, като вметна, че тук в ролята си трябва да влезе кмета Драганов. Това е една от първите задачи на кметовете, те имат тези правомощия. Гавалюгов заяви, че е започнал в Ботевград кампания за спиране незаконното строителство.



Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (7) (1)
    1. добавен от: аз 16 Декември, 08:59

    147 хил.лв, абе за тези пари нова щеше да се изгради-костницата де

  • Отговори (6) (5)
    2. добавен от: Анонимен 16 Декември, 10:57

    В крайна сметка свършено е едно ГОЛЯМО НИЩО,но за сметка на това са похарчени доста пари,а са усвоени много. повече

  • Отговори (3) (1)
    3. добавен от: Анонимен 16 Декември, 21:27

    Добре, че пантеона не е по-голям, защото ремонта щеше да продължи може би още една година.Такъв не кадърен кмет не е имало в Скравена.Нито речника му речник, нито пък умее да управлява.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete