Петък, 26 Април 2024, 19:54

Концесия за добив на кварцов пясък на път да заличи идилията в Нови хан

16 Януари 2018, 22:44
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 2019 0


Предстоят ли протести в Нови Хан заради кариерата "Побит Камък" в лесопарк Побит камък? В района се е добивал кварцов пясък още от 80-те години на миналия век. След това добивът е бил спрян, а районът – изцяло залесен заради опасност от свлачища. Следва възобновяване на концесията през 1998-а година. Бившата държавна фирма, вече приватизирана, към днешна дата е собственост на офшорка.
Кариерата не работи вече повече от 30 години, в момента няма производство, но преди седмица са се появили съвсем криминално тежки машини, които са започнали да ремонтират пътя към кариерата, а дървета се унищожават с багер, разказа в предаването "Хоризонт до обед" кметът на Нови хан Петко Костов. По думите му, тъй като настоящата концесия изтича през декември, може би се предприемат действия, за да се иска нейното удължаване.
Венцислав Тоцев, който е жител на Нови хан, от своя страна поясни:
Ако те успеят да разработват тази една година - малко по-малко от една година, тоест до декември, и поискат подновяване на концесията, тогава задължително ще се направи оценка за въздействие на околната среда, но тя ще бъде по-различна тогава, когато вече има действаща мина за добив на кварцов пясък. Тоест тогава ще бъде унищожена голяма част от природата, а хората, които живеем в непосредствена близост (защото всъщност нашите блокове са на 600 метра от въпросната кариера по въздушен път), най-вероятно вече ще напуснат и няма да искат да живеят там. Да не говорим как ще бъде запрашен районът и какви шумове ще бъдат. Всъщност добивът на пясък на най-горен слой, какъвто е при нас, представлява премахване на цялата растителност и копаене на една дупка, която може да достигне 30-40 метра.
Спорният момент е с ОВОС-а - точно това е и дупката в закона, от която тези хора се възползват, посочи още Венцислав Тоцев. През 1998-а година, когато фирмата(още като държавно дружество) е получила концесията, ОВОС не е бил необходимо условие. Такова става по-късно, след присъединяването на страната ни към ЕС, като част от новите стандарти за опазване на околната среда.
Оказа се, че в общината няма никакви документи и никой нищо не знае за тази концесия и това смущава жителите на Нови хан, съобщи кметът Петко Костов. Той допълни, че фирмата разполага единствено със съгласувателно писмо от Министерството на енергетиката с дата 29-и декември 2017 година, което обаче касае само работния проект за 2018-а година. Тази концесия не им дава право да започват каквото и да е без необходимите документи, категоричен бе Костов.
Венцислав Тоцев сподели, че демографската картина в Нови Хан е изключително позитивна, защото мястото привлича много млади хора с малки деца, решени да ги отглеждат в по-здравословни и спокойни условия извън столицата:
Хем можем да работим в София, хем да живеем в по-добри условия.


Източник: БНР

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete