Петък, 26 Април 2024, 13:47

Корнелия Нинова плаши здравния министър с гражданско неподчинение

24 Август 2015, 18:58
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2682 29


От името на местната власт, а чрез колегите кметове и от името на жителите на нашите 22 общини, изразяваме несъгласие и заявяваме, че ако бъде закрит и един спешен център и се влоши качеството на здравеопазването в София-област, сме готови да пристъпим към гражданско неподчинение.

Това заяви народният представител от БСП Корнелия Нинова на съвместна пресконференция с кметове от София-област – на общините Антон, Горна Малина, Правец, Самоков, Златица и Костенец. Нинова поясни, че става въпрос за проект на постановление на МС за вливане на Центъра за спешна медицинска помощ от София-област в този в София-град. По нейните думи 16 кмета от областта са дали своето отрицателно становище по този въпрос и изразяват волята и желанието на населението в своите общини.  „За нас това решение е абсолютно неприемливо. Нашата област заема площ от 7059 кв.км. с 22 общини. Това е твърде обширна площ с планински релеф. Хората, които живеят там, са 248 000. Решението за вливане ще доведе до влошаване на качеството на обслужване на тези хора и качеството на здравеопазването“, категорична е Нинова. Тя добави, че на територията на областта няма и Окръжна или Областна болница, защото няма областен център.  „Това е единствената област без областен център“, припомни депутатът.  Според нея има 6 общински болници, които са в изключително трагично състояние и не могат да предложат качествено здравеопазване.  Корнелия Нинова е на мнение, че аргументите в проекта за решение са абсолютно неприемливи: съкращаване на административни разходи и липса на комуникация между София-град и София-област на спешните помощи. 

„Щяло да стане по-бързо обслужването от спешните екипи, пише в доклада на министъра. Кой разум може да ми обясни как по-бързо ще стигне линейка от София-град до Копривщица, за което трябва да пътува 1 час и 50 минути най-малко. Логично твърдим, че сегашните спешни центрове, които съществуват в общините, могат по-бързо и по-адекватно да реагират на спешни случай“, каза още тя. Нинова заяви, че има нужда от сериозни промени в здравеопазването, но не това е промяната към по-добро.  „Зад тази промяна вероятно стои друго и ние ще се опитаме да разберем“, подчерта депутатът. Тя обобщи, че с готвените промени към двата милиона, които обслужва спешната помощ на София-град ще бъде натоварена с още 250 000 души от областта. Депутатът припомни, че през 2005 г. е имало такова решение, което дори е било прието от МС, по него е бил сигнализиран Конституционния съд и решението е било отменено. 
"Има такъв печален опит, нека управляващите не се опитват да го повтарят", призова тя. По думите й въпросът ще бъде поставен на блиц-контрол следващата седмица.

По този въпрос кметът на Правец Румен Гунински заяви, че общината има изградена спешна помощ и макар от нея да има какво да се иска, не трябва да се унищожава нещо, което е направено и държавата е вложила средства.  Той подчерта, че денонощно се проследява всяка една линейка с GPS - къде се движи и ако закъса, веднага се изпраща друга. 

Аз и колегите кметове от областта не виждаме как ще се съкрати този персонал, който обслужва в момента тази система”, заяви кметът на Правец.  Гунински се съгласи, че спешната помощ има нужда от подобряване на материалната база и условията на обслужване, но според него там, където няма болници, без спешната помощ, няма как да се подпомогне животът на хората. Той подчерта, че релефът на областта е планински и от община Правец 410 км. са „махленски” пътища, по които хора извън региона трудно биха се ориентирали.

Източник: Блиц

Коментари (29)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 24 Август, 19:16

    нарушават се конституционни права, не може сдни граждани да се обслужват за 2мин., а други за 2часа, за това, че живеят в Областта. Ние плащаме не по-малки здравно осигуровки от софиянци, не стига че нямаме качествени болници на наша територия, ми ни отпишете и от БП. Да лягаме и да мрем, докато след 3часа доиде бързата помощ. Този министър как я мисли да не кажа нещо друго........Знаят се причините за това-малките общини отказаха нови празни терени за БП, защото вече имат такива изградени и добре функциониращи самостоятелни обекти, но нали трябва са се усвоят милиони еврофондове за нови центрове-това Корнелия е причината, близко до акъла на един грамотен човек, но за жалост в РБ вече няма такива

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 24 Август, 19:49

    Корнелия, продала си душата си на дявола.Работиш за гробокопачите на България. НА ТАКИВА КАТО ТЕБ МЯСТОТО ИМ Е В АУШВИЦ!!

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 25 Август, 00:07

    Златев непробира може да и го нататани и на тая дебелана.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 25 Август, 00:08

    Гунински ти каква роля играеш бе на клоун ли.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 25 Август, 04:33

    Докога с тоя комунизъм и с тая пачавра

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 25 Август, 05:45

    Тук се касае за живота на хората в общината глупаци прости!Като закрие, онзи идиот спешната помощ и чакаш да дойде линейката от София,по добре се обадете на Даниела да почне да ви обслужва по нейна линия.Има една поговорка,че като те чукне горния,ще се сетите и за долния!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 25 Август, 08:15

    Правчани мръсни , не се ли наядохте ???

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 25 Август, 08:21

    Какво пищите бе, човека е против сливането, само си чешете езиците с Корнелия и този-онзи. А вашия кмет против ли е или "за", или си трае като бълха в гащи. Нещастници!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete