Петък, 26 Април 2024, 16:33

Кръстовден на Кръстова гора! (ВИДЕО)

14 Септември 2021, 08:59
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1953 0


Хиляди богомолци от цяла България се стекоха и тази година на Кръстова гора в манастира "Света Троица", по случай големия християнски празник Въздвижение на Светия кръст Господен - Кръстовден, който честваме на 14 септември. Пандемичната обстановка, в която се намираме, не разколеба вярата на миряните, голяма част от които бяха с палатки и спални чували на Святото място, където присъства и репортер на "Балканец". Миряните останаха да пренощуват под открито небе, защото вярват, че в нощта срещу празника, Бог чува молитвите им. Празничната Света литургия започна в 22,30 и продължи близо 4 часа. За посетителите бяха осигурени и столове, където можеха да чуят и видят Празничната вечерня.
Припомняме, че именно тук, според преданието, преди векове е заровена частица от Светия кръст Господен, затова и мястото има целебна мощ. На върха, след параклисите посветени на 12-те апостоли се намира металният кръст с чудодейна сила.
Най-близкото село до Кръстова гора - на 7 км., е село Борово, където всички къщи за гости и семейни хотели бяха заети няколко дни преди празника. Вечерта на 13-ти срещу 14 септември, органите на реда регулираха движението и отбиваха автомобилите. На всеки час се движеха маршрутни микробуси, които срещу 5 лв. на човек извозваха хората до Светата обител. Много млади хора паркираха автомобилите си в с.Борово и извървяха пеша разстоянието до Кръстова гора.




Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete