Събота, 21 Януари 2017, 10:34
По-различните новини само за вас!

КЗК: 6 вериги бензиностанции участват в картел

+ | - 10.10.2016г. 22:46 | Новини
Прочетена: 164 | 0

Оцени:

КЗК обвини 6 компании в извършени сериозни нарушения. Комисията твърди, че те участват в картел.
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на дружествата „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Нис Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД твърдения за извършено нарушение по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и чл. 101 от Договора за функциониране на европейския съюз (ДФЕС), пише на сайта на антимонополната комисия.

КЗК обяви, че нарушенията се изразяват в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждането на обща ценова политика и обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество.

Това поведение има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазара на търговия на дребно с бензиново и дизелово гориво в страната, се казва в съобщението на КЗК.

КЗК посочва, че е започнала производството като се е самосезирала за установяване на евентуално извършено нарушение по чл. 15, ал. 1 от ЗЗК и/или чл. 101 от ДФЕС на пазара на горива, изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика.

В рамките на производството са извършени поредица проверки на място от страна на Комисията в офисите на основните дистрибутори на горива на дребно.

Установяването на сътрудничество и единодействие между посочените дружества води до елиминиране на конкуренцията, което премахва естествените механизми на свободния пазар и въздейства неблагоприятно върху икономическата среда и интересите на обществото, констатира КЗК.

Определението не подлежи на обжалване.

КЗК дава право на достъп до материалите по преписката на ответните страни и молителя и право в срок от 30 дни те да представят писмени възражения и да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения.

Източник: http://dir.bg
Стани фен във Facebook  
« Назад

Коментари (0)

Добави коментар
виж всички » Анкета

  • Одобрявате ли предоставянето на купите на мъжкия баскетболен отбор на Балкан за съхранение във фонда на Исторически музей Ботевград?
    Коментирай (5)

виж всички » Справочник

Новините по дни

Изпрати новина до Balkanec.bg

Заглавие: *
Текст на новина: *
Обратна връзка: