Петък, 26 Април 2024, 10:21

Лекарите и наематели на бившата поликлиника ще плащат средно по 20, а не 30 лв месечно за общите части

11 Декември 2017, 18:52
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2918 4


Общински съвет-Ботевград даде съгласие да бъдат подписани допълнителни споразумения към договорите за наем на помещения - лекарски кабинети в четириетажна масивна сграда (бивша поликлиника), като бъдат включени клаузи, вменяващи задължение на наемателите за покриване на част от разходите за осветление, водоснабдяване, отопление, охрана и поддържане чистотата на общите части от сградата. Споразуменията ще бъдат подписвани за плащане на разходи за идеалните части от общите площи от сградата, определени в чл.1, т.1 от Договорите за наем - 1.90 лв. без ДДС за кв. м.

Решението бе взето на днешното извънредно заседание на Общински съвет по повод извършен основен ремонт по проект „Красива България” и с оглед поддържането на състоянието на общите части на сградата.

По думите на кмета на общината Иван Гавалюгов за първи път сградата тази зима ще бъде отоплена и в коридорите пред кабинетите. Кметът подчерта, че досега е имало проблеми при събиране на наемите. „Много лекари са доплащали суми. Общината е била абдикирала като стопанин на сградата. Сега именно общината ще поеме част от издръжката, като преимуществената тежест е в нейното поле”, каза Гавалюгов.
По време на обсъждане на докладната записка съветникът от ГЕРБ Дамян Маринов постави две питания: договорът с лекарите фиксиран ли е и ще има реверанс в сумите, тъй като през зимата се заплаща повече за осветление и отопление, отколкото през летния сезон.

Кметът Гавалюгов заяви, че 2 050 лв е размерът на сумата, която общината ще събира ежемесечно от наемателите в бившата поликлиника. „Това ще е достатъчно за покриване на разходите за чистачки и консумативи. Останалите разходи за отопление, ел.енергия и вода ще останат за сметка на общината.През зимата те ще са хиляди левове, а през лятото по обясними причини – ще са значително по-малко”, отговори кметът. По думите му идеята е в коридорите, където чакат пациентите, да се поддържа температура не под 18 градуса.
„Първото нещо, което ще направим е да подменим стъкла и да уплътним дограмата, която е за подмяна, но в конкретния проект не можеше да получим финансиране за това, тъй като нямаше обследване”.
По време на сесията Гавалючгов заяви, че масово кабинетите, които се ползват са от 15 кв.м. , а повечето лекари плащат наеми за около 10 кв.м. идеални части от общите части на коридорите. По думите му средно се пада на един нает кабинет да се заплаща по 20 лв допълнително за общите части. За сравнение от досегашната практика Гавалюгов подчерта, че от 56 практики, 30 или 40 до момента са плащали повече - по 30 лв. Отделно им се е фактурирало за охрана и ползвана ел. енергия на коридорите. Тези суми сега, обясни кметът, ще се фактурират на общината.
На запитване на съветника Йордан Йорданов от ОББО, защо общината не ремонтира теренът между „Техномаркет” и болницата за паркинг, кметът Гавалюгов обясни, че той е частен имот.

Д- р Веселка Златева от БСП внесе яснота по отношение наемателите на сградата на бившата поликлиника. „Наематели на сградата са не само джипита, но те са и лекари от доболничната помощ. Това, което се предлага е едно справедливо разпределение. Колеги, които не са плащали до момента, мотивът им е бил, че искат документ. Сега с подписването на споразумението, вече ще имат документ. Време е всички да плащат, защото пациентите са на всички”, посочи д-р Златева.

Любомир Лилов, председател на ОбС попита, какво ще се случи с ползватели, които не желаят да плащат по споразумението?
„Ако някой не пожелае да плаща, ще търсим механизми , по които да прекратим взаимоотношенията. Няма да е добър знак пък към останалите  -едни да плащат, пък други да кажат "не може да ме задължите”, отговори кметът Гавалюгов. „ Считам, че така е справедливо, от гледна точка на онези, които си плащат. Ние не можем да задължим никого да плаща, но считам, че там работят добронамерени и добросъвестни хора, така, че не ми се мисли в посока прекратяване на договорите”, добави Гавалюгов.

Проектът за решение подкрепиха всички присъстващи 24 общински съветници, след проведено поименно гласуване. От заседанието отсъстваха Силвия Христова, Спасен Ценов, Йорданка Лалчева и Цонка Докова.



Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (3) (1)
    1. добавен от: Анонимен 11 Декември, 20:58

    И онази мишка Цанов

  • Отговори (0) (1)
    2. добавен от: Анонимен 12 Декември, 07:14

    ха ха Туулата, когато искаше да им вдигне наема с два лева, тея доффтори скааачаха...ххаха същите :D сега ги уреждало наемчето:x Мишооооциии :x

  • Отговори (1) (1)
    3. добавен от: Анонимен 12 Декември, 22:00

    Що не се скриете вече с простотиите си! Благодарение на тези "мишоци" години наред поликлиниката се поддържаше в приличен вид, А Вашия идол Гошо не си мръдна пръста да направи дори и нещо дребно за тази сграда. Само прибираше.наемите. А ти, №1, да си учил, да си станал "доффтор"! Но ти н! ставаш дори за мишка,

  • Отговори (0) (2)
    4. добавен от: Анонимен 13 Декември, 10:09

    Туулата винаги не успяваше, както за сградата в която живее, с насмешка поглеждаше и към правила на собственици и към законите в държавата за такива сгради, ЗС и ЗУЕС. №2./две/

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete