Петък, 26 Април 2024, 10:33

Лекарите от доболничната помощ не се споразумяха с кмета Георгиев за наемните си взаимоотношения

16 Ноември 2011, 18:29
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2921 8


След близо два часа дебати приключи  третата по ред среща между кмета на общината Георги Георгиев и близо 40 лекари, които ползват кабинети и други помещения в бившата поликлиника. Поводът за срещата е решението на Върховния административен съд, с което остана в сила решението на Общинския съвет от 28 октомври миналата година. Тогава бе определена пазарна наемна цена от 24 лв. за кв.м. След една година водене на съдебни дела ВАС отмени на 2 ноември 2011 г. жалбите на 12-те лекари, които  обжалваха решението на ОбС. Така те не могат да се възползват по право от преференциите си да плащат 10% от определената наемна цена.
 Кметът Георгиев направи предложение в рамките на три месеца без лихви да се разсрочат натрупаните  им наемни задължения  до момента съгласно Наредбата от 1-ви януари 2009 г. Другото му предложение бе общите площи да не се таксуват по 4 лв., а по един лев. Относно срока за който лекарите да сключат с Община Ботевград договори за наем той препоръча да бъде за 4 години, до края на неговия мандат. Георгиев бе категоричен, че е готов  наемните отношения да бъдат решени и допълни „Общината не гледа  печалбарски на вас и на вашата работа” и допълни, че в никакъв случай наемната цена няма да бъде 24 лв.
Д-р Сия Петрова заяви, че мотивът й да води дела е, за да се промени отношението на обществото към лекарите от доболничната помощ. Според нея от много време има противопоставяне между тях и лекарите от МБАЛ. Нейната молба към кмета бе „Искам уважение към нас. Съхранете ни, защото ние ще си отидем”.
Д-р Горгачева от своя страна също говори в тази посока. Тя заяви, че тези дела, които 4 години се водят между тях и общинската администрация не са били за пари, а за принципното отношение към тях. По нейните думи именно 16-те  решения на Общинския съвет са мотивирали лекарите да започнат съдебни процедури. Тя попита д-р Филев (Управител на МБАЛ), защо през 2009 г. е предложил 6 лв. за наем на помещенията.
Д-р Френгов изрази становище, че 2-та милиона задължения на болницата, които Общината е заплатила е за Стационара, а не за доболничната помощ. Той също изрази мнение, че лекарите са делени много сериозно.
Д-р Веселка Златева бе категорична, че с техни средства е купена техниката на Медицински център, която след това е отишла в МБАЛ. Това е станало преди 2007 г. по времето на Ганка Петрова.
Д-р Людмил Иванов зададе въпрос към Георгиев защо не помогнат на лекарите от поликлиниката например с ремонт и предложи да се промени Наредбата с която се регламентират цените. 
Кмета отговори, че това няма как да се случи и попита на свой ред : „Как да ви направя ремонт след като водите дела срещу мен. Бих променил Наредбата при условие, че ми върнете 46 хил. лева адвокатски разходи”.
Кулминацията на споровете между лекари и кмет настъпи със словесния двубой между него и д-р Ст. Стоянов. Спорът бе заради това дали поликлиниката е лечебно заведение или не. Д-р Стоянов заяви, че по смисъла на Закона за лечебните заведения лекарите от поликлиниката са регистрирани като такива  в Регионалния център по здравеопазване и попита: „След като не сме   лечебно заведение, защо извършваме диагностична дейност и не са закрити амбулаториите ни?”
Кмета отговори, че бившата поликлиника  не е лечебно заведение от 2007 г., когато от капитала на четирите търговски дружества е изваден сградния фонд и той става частна общинска собственост.
Срещата приключи без споразумение между двете страни. Лекарите заявяват, че ще изчакат решението на Общината за размера на наемите, които трябва да платят със задна дата и едва тогава ще решат дали да сключват договори или да напуснат сградата на бившата поликлиника.

Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 20:31

    Тоя път не мина, това което искаше кмета. Дано му натрият носът.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 21:13

    Браво ! не се предавайте.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 21:37

    Лекарите въобще не са му длъжни на този Олигарх, да им се подиграва така.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 22:01

    Наистина се държеше много бецеремонно,въпреки че се опита да демонстрира уважение към професиите им. Жалко! Това са лекари! Не е нужно такова отношение към тях!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 22:42

    Георгиев ще става все по-безцеремонен

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 17 Ноември, 03:17

    Да затворят кабинетите докато "кмета" клекне

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 17 Ноември, 09:09

    Точно така, а ако не клекне да отидат хората при него да ги лекува и да носи отговорност за техните животи!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 17 Ноември, 09:32

    Ако ги затворят, какво ще правят хората в Ботевград, това че тъпия Георгиев може да си позволи да ходи в софия да се лекува, масата от хора немогат. Направо става засмях

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete