Петък, 26 Април 2024, 06:48

Лекарите от МБАЛ-Ботевград излязоха на протест заедно с другите общински болници

15 Януари 2018, 13:22
(2) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4634 25


Днес лекари от общински болници в страната излязоха на протест пред болничните заведения, в това число и медиците от МБАЛ Ботевград, които в 12ч. се събраха във фоайето на първия етаж на болницата.

Причината- искат адекватни мерки за спасяването на общинските болници. Протестът премина под мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!”. Според лечебните заведения работата им е застрашена от фалит и затова по обяд медици от 23 града напуснаха работните си места и излязоха пред болниците, за да поискат адекватни мерки за спасяването им. Същото се случи и пред общинските болници в Чирпан, Казанлък, Димитровград, Поморие, Нова Загора, Кнежа, Никопол, Тетевен Луковит. Част от тези болници твърдят, че са пред фалит. Дълговете на общинските болници, по данни на здравното министерство, са около 100 млн. лева, като почти половината от тях са просрочени.

Най-съществената причина за тежкото финансово състояние е, че лечебните заведения работят по цени на клинични пътеки от 2006-а година, като през това време минималната работна заплата скача от 180 на 510 лева, а в допълнение има и промяна в цените на консумативите, лекарствата и услугите.

Пред лекари, медицински сестри и помощен персонал управителят на МБАЛ Ботевград д-р Красимир Кушев заяви, че от 2006г. не е получена и стотинка за клинична пътека,а инималната работна заплата е скочила на 510лв. По думите му през 2006г. в общинската болница заплатите са били 57%, а сега са 85% от всичко, което болницата съумее да изкара: „Това е причината болницата да влиза в една спирала на задължения. В същото време болничното заведение е пълно, както беше и през изминалата година, а касата не ни плати 12 000лв, защото имаме лимит. След това през декември месец касата ни даде най-високия лимит знаейки, че имаме само 10 работни дни и няма как да изкараме тези пари. Няма нормален човек, който да постъпи в болница на Коледа, освен ако не е много болен. В същото време по Коледа приехме 2 жени- майка и дъщеря, които бяха в много тежко състояние, защото няма кой да ги гледа- изпълняваме и тези социални функции”.

Д-р Кушев бе категоричен, че не може да има претенции към община Ботевград, тъй като до момента тя е отпуснала над 400 000лв за доболничната помощ: „Мога обаче да имам претенции към това държавно ръководство, което иска да закрие болниците, които лекуват бедни хора. Всеизвестно е, че нашата болница лекува бедни хора. Няма да говоря за моите колеги, общопрактикуващи и специалисти, които при наличие на скенер- единствен в областта, те изпращат пациентите в София. Понякога ние самите лекари си правим лоши или иначе казано мечешки услуги”.

Той добави, че ръководството на МБАЛ Ботевград, ръководството на общината и Общинския съвет ще направят необходимото да не се стигне до фалит.

По думите на управителя на общинската болница задълженията се увеличават с увеличението на минималната работна заплата, както и недофинансирането от здравната каса, с което всеки месец болницата губи между 10 и 15 хил.лв.

„Никой не се интересува, че тази болница работи и е пълна с болни, но лекуваме с такива клинични пътеки, които т.н. частни болници не вземат, защото не са изгодни. Ние приемаме всички тези хора и ги лекуваме.
Не може община с 40 000 души да остане без общинска болница, категоричен бе д-р Кушев”.

„Някои от общинските болници са в много тежко състояние и не е сигурно дали ще се преборят. Има болници, които са в по-добро състояние, но има и такива на богати общини, които също фалират. Не е въпрос само на мениджмънт, а и на нашата работа. До момента успяваме с много труд, въпреки че броят на медицинските специалисти, медицински сестри, лаборантки и др. намалява с много драстични темпове и тук са останали „последните мухикани”.

Управителят д-р Кушев се ангажира да направи необходимото, за увеличението на минималната работна заплата на персонала.
И подчерта:„365 дни ние работим, а частните болници затвориха по Коледните празници. Средствата, които ние даваме Коледните или по националните празници се отразява на болницата.


Със задоволство той сподели, че МБАЛ – Ботевград няма никакви задължения към НАП.

Първото от исканията на медиците е да се осигури целева субсидия за общинските болници от 30 млн. от републиканския бюджет, а не от парите за здраве. Средствата ще компенсират отношението на държавата към общинските болници. Те ще отидат за погасяване на просрочените задължения, заради които доставчиците отказват, както и за неизплатените суми на персонала.

Второто искане е цените на клиничните пътеки да бъдат актуализирани, както и да се изплатят надлимитните задължения на всички лечебни заведения. Става дума за онези клинични пътеки, които покриват масовата патология, с която общинските болници имат право да работят.

Третото искане на медиците е да се проведе спешен дебат на тема бъдещето на здравеопазването в България.



Източник: balkanec.bg

Коментари (25)

  • Отговори (21) (2)
    1. добавен от: Анонимен 15 Януари, 13:35

    НЕ може да закрият общинските болници и за всичко да се тича до София!Пълен абсурд!И тук наиснина все още има мохикани и страхотни срециалисти.Който си мисли, че само в София са най -добрите е глупак....

  • Отговори (2) (12)
    2. добавен от: Анонимен 15 Януари, 16:34

    Отново излишни истерии.Шум да има , без реални основателни причини.

  • Отговори (13) (6)
    3. добавен от: Анонимен 15 Януари, 16:50

    Нали искахте Европа ,ето ви Ев.съюз.Тато ни лекуваше без пари ,а сега? Имаш пари- живееш, като нямаш умираш! СДС,,,,,,,,

  • Отговори (9) (3)
    4. добавен от: Бесен на политиците и геноцида, който провеждат! 15 Януари, 17:15

    Колко тъжни са снимките. Почти няма млади хора в екипа на лекарите. Поклон пред тези хора, които и при тези условия не спират да ни лекуват. Но когато те се пенсионират, кой ще застане на тяхно място. Наглите "държавници" да се замислят сериозно. Най-малкото, ако измрем ние, гласоподавателите им, кой ще ги избира и кого ще управляват?! И още веднъж - поклон пред медиците ни. Като общество сме им задължени!!!

  • Отговори (4) (9)
    5. добавен от: Анонимен 15 Януари, 17:17

    КОЛКОТО ПО БЪРЗО ГИ ПРЕМАХНАТ ТИЯ БОЛНИЦИ ,ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЖИВИ ХОРА ЩЕ ИМА ПО ГРАДОВЕТЕ И ПАРИ В ОБЩИНИТЕ.КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗТУРИ ТАЗИ ЗБИРЩИНА .

  • Отговори (5) (4)
    6. добавен от: Анонимен 15 Януари, 17:24

    Абсолютна шизофрения. :) В ЕС здравеопазването е на много по-добро ниво от това на европейските държави, които не са в ЕС. Това, че носталгиците по соца сте свикнали все да получавате без да давате и да говорите без факти, си е чисто ваш проблем. Проблемът с общинските болници се дължи на малоумното държавно управление в България и липса на гражданско общество, а не на ЕС/Русия/САЩ/Китай... Колкото по-рано разберем, че всички сме допринесли за сегашното положение, толкова по-скоро ще излезнем от "прехода".
    Подкрепа за протестиращите медици!

  • Отговори (3) (4)
    7. добавен от: Анонимен 15 Януари, 17:26

    6 ПОЖЕЛАВАМ ТИ ДА ТЕ ЛЕКУВАТ ТИЯ ДОКТОРИ.

  • Отговори (5) (3)
    8. добавен от: Анонимен 15 Януари, 18:42

    Не може един смотан полицай да взима най-малко 800 лв.чисти,а мед.сесра 400 лв.

  • Отговори (1) (2)
    9. добавен от: Анонимен 15 Януари, 18:44

    #6- збирщина, или сбирщина? Събирам а не забивам!

  • Отговори (1) (2)
    10. добавен от: Анонимен 15 Януари, 18:47

    Ще излезнат 1,2,3 и после нищо.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete