Четвъртък, 23 Септември 2021, 15:45

Ловците ще носят маски по време на лов

29 Юли 2020, 17:22
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 9034 23


Отстрелът на пъдпъдъци се открива на 8 август
Изискването на маските е във връзка с епидемиологичната обстановка в страната, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.Носенето им на открито не е задължително, но при събиране на дружината в ловна хижа или в автомобил ще се налага да се поставят, обясни Васил Василев, председател на национално ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България.Необходимо е спазване на дистанция, носене на лични предпазни средтсва при необходимост и извършване на дезинфекция по време на всеки от етапите от провеждането на груповите ловни излети.


Старт
На 8 август, събота, се открива ловният сезон на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, съобщиха от Изпълнителна агенция по горите. Ловът стартира съгласно разпоредбите на Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча.
Разрешен е ловът на до 15 броя пъдпъдъци на всеки ловец, както и до 10 броя видове гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Ще се следи за стриктното спазване на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, предупреждават от агенцията по горите.
Оттам напомнят още, че е забранено използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.
Изпълнителната агенция по горите припомнят също, че трябва да се спазват основните правила за безопасно боравене с оръжие, както и да се вземе предвид, че в момента е най-интензивният пожароопасен сезон. Необходимо е внимателно отношение по време на ловните излети и прилагане нормите за безопасност по отношение собственото здраве и това на останалите участници в лова и туристи в гората, както и по отношение прилагане на противопожарните правила.


Мерки
Призовават се ловците да спазват и предприетите мерки за биосигурност по отношение предотвратяване разпространението на заболяването африканска чума по свинете. Преди всеки ловен излет и края на ловния ден всеки участник в лова задължително трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си.Остатъците от храна и опаковки от различни продукти също би следвало да се събират от ловуващите и да не се оставят изхвърлени сред природата, тъй като това би създало предпоставки за разпространение на заболяването.Изпълнителната агенция по горите призовава отново и за необходимостта от бързо оповестяване за открити трупове на умрели диви свине по време на излетите в най-близкото горско териториално звено или на телефон 112.Източник: В-к "Телеграф"

Коментари (23)

 • Отговори (16) (0)
  1. добавен от: Анонимен 29 Юли, 19:42

  така трябва, за да не заразят някое пиленце :D :D :D

 • Отговори (12) (1)
  2. добавен от: Анонимен 29 Юли, 20:59

  В гората с маски

 • Отговори (11) (3)
  3. добавен от: Анонимен 29 Юли, 21:42

  . Може със скафандри

  • (4) (0)
   1. добавен от: Николай 30 Юли, 16:48

   И кучето ли с маска

 • Отговори (34) (3)
  4. добавен от: Патрйот 29 Юли, 21:53

  Как човек да не Ви е.е пут.ата майчина проста? В дискотеката може в ловната жижа не може!!! За съжаление Бойко е прав, на прост човек само х.и можеш да му набиеш акъл никога.

 • Отговори (17) (1)
  5. добавен от: Анонимен 29 Юли, 22:30

  Как ще пият с тия маски?

 • Отговори (10) (2)
  6. добавен от: Анонимен 29 Юли, 22:45

  Със шнорхели може ли да обикаляме ?!?

  • (6) (0)
   1. добавен от: Анонимен 29 Юли, 22:55

   И с газова горелка ако искаш може

 • Отговори (9) (1)
  7. добавен от: Бай ловец 29 Юли, 23:18

  Преди и след протест мият ли си обувки те

 • Отговори (8) (0)
  8. добавен от: Кънччо Путкодеров 29 Юли, 23:38

  Простотията не ходи по гората, по хората е..

 • Отговори (10) (1)
  9. добавен от: Антигерберист 30 Юли, 06:04

  Поредната простотия!

 • Отговори (9) (0)
  10. добавен от: Анонимен 30 Юли, 08:52

  ПреЦедател

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (1)

Смятате ли, че днес България е независима държава?

Анкета » коментари (1)

Смятате ли, че днес България е независима държава?

отговори
Да, напълно независима е (4)
70% Complete
Не, не е независима (52)
70% Complete
Частично независима е (9)
70% Complete
Нямам мнение по въпроса (2)
70% Complete