Петък, 26 Април 2024, 13:59

"Лукойл" продава бензиностанциите си в Украйна

31 Юли 2014, 15:02
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 1331 0


Руската петролна компания "Лукойл" е постигнала споразумение за продажбата на украинското си подразделение на австрийската AMIC Energy Management, предава московската агенция РБК, като цитира прессъобщение на компанията. Според публикуваната на интернет страницата на "Лукойл" инфомация преговорите са били по инициатива на австрийската страна, която е проявила интерес към придобиването на активите.

"Продажбата на веригата от бензиностанции и на нефтените бази в Украйна на AMIC ще позволи на "Лукойл" да оптимизира структурата на активите си и системата за управление на търговската мрежа в Западна Европа, което има важно значение за повишаване на ефективността на бизнеса ни в областта на продажбата на петролни продукти", коментира в прессъобщението вицепрезидентът на "Лукойл" Вадим Воробьов.

"Като се има предвид, че "Лукойл-Украйна" е в топ пет на пазара на горива в Украйна по брой на бензиностанциите и обем на продажбите на дребно, придобиването й представлява стратегически важна крачка към подсилването на инвестиционния портфейл на AMIC в Централна и Източна Европа", коментира от своя страна управляващият директор на AMIC Energy Management Гюнтер Майер.

Оценка на активите

Украинската компания е създадена през 1999 г., като към началото на 2014 г. има 249 бензиностанции, 67 газови станции и 7 петролни бази в 24 района на страната. Към момента сделката е на етап оценка на активите, като не се посочват финансови подробности. Според запознат с хода на преговорите източник, цитиран от РБК, преговорите са започнали преди месец, когато настоящата ситуация с блокирането на обекти на "Лукойл" все още не е била толкова остра. По думите му финансовите условия по подготвяната сделка са "привлекателни" за "Лукойл". Руската компания е собственик на бургаската рафинерия и притежава верига от бензиностанции в страната.

"Ако такава сделка се случваше в Русия днес, то мрежата от 240 бензиностанции би могла да бъде оценена на 250 млн. долара, но при настоящата ситуация в Украйна отстъпката от тази сума би могла да достигне от 20% до 90% според това за какво се договорят страните", посочва анализаторът от Райфайзенбанк Андрей Полищук.

Блокирани обекти

Напоследък руската петролна компания е изправена пред трудности, свързани с влошаването на политическата обстановка в Украйна. Във вторник, 29 юли, стана ясно, че няколко бензиностанции на "Лукойл-Украйна" в Иваново-Франковска област са били блокирани. Според представител на компанията това е било дело на активисти на националистическата мрежа "Десен сектор", пише агенцията.

Отначало са били блокирани шест бензиноколонки, в близост до които протестиращите са организирали демонстрации. Пред един от обектите е бил стоварен и 2-тонен бетонен блок, препречващ входа към бензиностанцията. Правоохранителните органи на страната не са се намесили, като са се позовали на "конституционното право на свобода на изразяване". Впоследствие три от колонките са били разблокирани с помощта на представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщава пред РБК източник от компанията. Те са снимали и интервюирали протестиращите, които са предпочели след това да се разпръснат. Според представител на ОССЕ от "Десен сектор" са поискали петролната компания всеки ден да дарява около 100 литра гориво за нуждите на украинската армия.

Източник: Капитал

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete