Петък, 26 Април 2024, 11:54

Мъжката дума

10 Септември 2018, 15:50
(1) (2)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 4373 0


Точно преди една година кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов се срещна с родители на деца от Нови хан в сградата на кметството. На тази среща Симеонов обеща, че до Коледа новата сграда към детската градина ще бъде готова и част от децата ще бъдат настанени там. Уви, Коледа мина, мина и Великден, минаха и още много други православни празници, които кмета отбелязва, но деца в новата сграда няма. Към днешна дата сградата е готова, но по неизвестни причини няма акт 16.
Строителството на пристройката с размери на къща (около 250 кв. метра) има своята голяма предистория. Не само сегашната власт, но и предишните имат вина за това, че децата в Нови хан са принудени да посещават учебните заведения в други население места. Да се върнем, обаче, към въпросната среща проведена на 12 септември миналата година. Освен родителите и кметът Симеонов, на събитието присъства организатора на срещата Петко Костов и местният омбудсман Румяна Младенова. По решение на участниците, именно Младенова протоколира изказванията, в това число и обещанието за крайния срок, а след това Петко Костов и Ивайло Симеонов с подписите си удостоверяват обещанието. Въпросният протокол е наличен в офиса на омбудсмана и всеки един гражданин има възможност да се запознае с него.
Строителството на новата част към детската градина се превърна в абсолютна одисея. Още миналата година стана ясно, че с проекта не са направени достатъчно проучвания и подпочвени води заляха пристройката. Всичко това забави строителството. Освен това още в края на 2017 година, кметът Симеонов поиска от ОС Елин Пелин и допълнителни 250 хил. лева за вертикална планировка, също пропусната в проекта. Тогава съветниците отказаха да актуализират бюджета, но през 2018 отпуснаха с близо 100 хиляди повече от поисканата сума. Строителството беше белязано и от друг куриоз. Общинската администрация направи опит да организира коледното тържество на децата в строящата се по това време пристройка. Тогава благодарение на реакцията на директорката и обществения шум от публикуваната новина на страницата на balkanec.bg, разумът надделя и не се стига до подобни действия. В последствие Ивайло Симеонов не отиде на тържеството въпреки, че предварително беше потвърдил присъствието си.
Въпреки всичко сградата е готова и вероятно е въпрос на време да й бъде издаден акт 16. Всички негативи си остават само и единствено за родителите, които не могат да бъдат компенсирани по никакъв начин. Бързото пускане в експлоатация на новото крило е важно, за да може да започне ремонтът на старото възможно най-скоро, за да не се изпусне финансирането от фонд „РАО“. Основният проблем обаче си остава мъжката дума на Ивайло Симеонов. Неизпълнените обещания на кмета са най-значимото нещо в мандата. Всеки сам може сам да си направи справка с реализацията на предизборната програма. Хубаво е другата година по това време хората отново да се сетят за този случай с детската градина в Нови хан, защото е лесно да поемаш ангажименти, но много по-трудно е да ги изпълняваш. Вярно е, че кметът не е строител и има неща, които не зависят от него, но когато обещава и поема ангажименти, той би трябвало да е наясно с това. В противен случай се превръща в обикновен популист. Говорейки за популизъм не бива да пропускаме и факта, че три години се повтаря от управляващите, че зареди разширението на детската градина в Нови хан, Общината е използвала средствата от цялата си инвестиционна програма и по този начин е ощетила всички други населени места. Цифрите обаче сочат нещо съвсем различно. Близо 250 кв.м. застроена площ за три години струват около милион лева. Това са малка част от парите за строителство в община Елин Пелин, но пък е хубаво едни други институции да проверят това ли е реалната пазарна цена…


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete