Събота, 27 Април 2024, 00:23

Международен ден на детската книга отбелязваме днес

2 Април 2012, 11:10
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2576 0


Втори април се отбелязва като празник на детската книга от 1967 г. по инициативата и решението на Международния съвет за детската книга. Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805 - 1875 г.), който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена.
Един от изявените детски поети в Ботевград Иван Боженски предстваи съвсем наскоро втората част на детската си стихосбирка "Сънят на Мира". Поетът  пише първата си приказка още в трети  клас, когато от картон прави детска книжка, сподели той пред наш репортер.  Нарекъл я е ”Зеленчуците в нашия двор”. Неговата мечта се сбъдва, макар и много по-късно. През 2010 г. издава първата си детска книга „Сънят на Мира”- първа част. С нея Боженски печели грамота в Гоце Дечев. Това го окуражава и той  издава и втората част на книжката, чиято премиера бе на 22-ри март.  Художничката Любка Петрова от Пловдив помага на Боженски да оформи художествено изданията, владеейки отлично детската душевност. Писателят е започнал подготвянето и на третата част на „Сънят на Мира”. Вдъхновението да пише за деца идва от неговото детство, което  е било изпълнено с лудории. Според него децата са с неподправена искреност и са много жизнени. За себе си казва, че признанието, което е получил, го стимулира да продължава да пише за децата. Бъдещ проект на Иван Боженски е издаването на книжка с приказки.
Освен за децата, поетът пише и любовна лирика. Има издадена стихосбирка „Клошар на любовта”. Той е автор на фантастичния роман „Топ репортаж 2193”. През 2010 г. Боженски има поместени произведения в сборника „Градът с името на Ботев”. Същата година с „Умница” печели грамота в Панагюрище, а „Празникът на мечките” е публикуван през 2011 г. в Париж в сп. „За българите”.
 Съпругата на Иван Боженски –поетесата Бета Наур, също е автор на много произведения за деца. Преди дни тя  представи  най-нова си  книжка  ” С файтонче без конче”.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete