Сряда, 15 Юли 2020, 05:19

Митрополит Гавриил: "Не е достатъчно да построиш храм, но и да живееш като християнин".

11 Юни 2019, 13:17
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1180 10


Днес почитаме Свети Лука, Свети апостоли Вартоломей и Варнава и иконата на Света Богородица "Достойно есть".

Ловчанският митрополит Гавриил заяви, че откакто е владика много параклиси са били построени в епархията, основно по инициатива и със средства на хората.

"Вярата, желанието да прославят Господ, негови светци и Света Богородица подтиква миряните да създават молитвени домове за хората. Това е най-хубавото нещо, което човек може да направи - да построи храм. Това е единственото, което от всички строежи ще отиде с него на небето, другото остава тук", заяви той пред БТА.

По думите му има много случаи, в които хората са преживели изпитание и от благодарност към Господ, че им е помогнал да се справят, строят параклис.

"Това е пак вяра на хората в Бога, благодарят му или го молят да им помогне. Не е достатъчно само да построиш параклис, трябва да е с желанието да живееш по християнски, да направиш молитвен дом за другите, а не за да си въздигнеш името", добави Негово светейшество.

В деня, в който почитаме Свети Лука, Свети апли Вартоломей и Варнава и иконата на Света Богородица "Достойно есть", Ловчанският митрополит ще служи в два молитвени дома, посветени на празника. Първо в храм "Св. Богородица Достойно естъ" в Троян ще отслужи Божествена светата литургия в съслужение с йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир.

Храмът е построен от Йоана и Владимир Деневи. Първата копка е била на 11 юни 2015 г., а освещаването - няколко месеца по-късно.

По думите на Йоана Денева изпитание, станало именно в деня, когато православната църква почита образа на Божията майка "Достойно Есть", е накарало семейството й да изградят църквата. Тя е във византийски стил като охридските църкви. В нея може да се види икона от 13 век на Света Богородица с 12-те апостоли. Олтарът е мраморен. Предстои под новопостроения навес към храма да бъдат поставени мозаечни икони на Св. Богородица и Св. Николай Чудотворец, които в момента се изработват от румънски майстор.

Според Ловчанския митрополит в България има два-три храма, посветени на Чудотворната икона на чудотворната икона на Пресвета Богородица "Достойно ест". Той разказа, че това е много известна икона, свързана с български монаси. През 982 г. на Света гора, в параклис към манастира "Пантократор" са били, както и сега, български монаси. Живеел е стар добродетелен монах и послушник, и двамата са носили името на свети архангел Гавриил. Събота вечер старецът е тръгнал до големия манастир за бдение и оставил послушника сам да чете службата в килията. Към полунощ се почукало на врата и влязъл непознат монах. Започнали заедно с послушника на служат утринната. Когато стигнали до песнопението "Честнейшую херувим", непознатият прибавил "Достойно ест яко воистину блажити Тя Богородицу, присноблаженную и пренепорочную, и Матер Бога нашего". Тези думи не са били известни на хората. Послушникът много ги харесал и поискал от госта да му ги запише. Непознатият монах поискал мастило и хартия. Оказало се, че в килията няма такива неща. Тогава той взел една каменна плоча, с пръст написал думите и станал невидим. След това станало ясно, че това е бил самият архангел Гавриил.

Плочата с изписаните върху нея букви на Богородичната песен била изпратена в Константинопол на патриарх Николай II Хризоверг като свидетелство за станалото чудо. Иконата на Пресвета Богородица, пред която била изпята за първи път молитвата, била взета от килията на светогорските отци и пренесена в съборния храм "Протат" в Карея, където тя и досега се намира, като оттогава започнали да я наричат "Достойно есть".

На свети Лука се молят лекари и пациенти на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян. През 2017 г. по инициатива на управителя на лечебното заведение д-р Цветомила Дудевска и бил поставен параклис, посветен на светеца. Днес митрополит Гавриил ще отслужи водосвет и освети новите стенописи в него. По думите му в България много болници имат параклиси.

Дядо владика разказа, че на 11 юни свети Лука си е отишъл от този свят.

"Несломимост на духа, гениалност на интелекта, свърчовешко страдание, беззаветна вярност на Христа, жертва на любов, небесна слава са основните черти в личността и жизнения подвиг на Свети Лука Войно-Ясенецки, Кримски архиепископ, лекар-чудотворец и изповедник на православието", посочи Владиката. Той отбеляза, че свети Лука и роден през 1877 г. Проявявал е склонност към изобразителното изкуство, но не е продължил да се занимава с това, защото е смятал, че трябва да прави не това, което му харесва, а това което е нужно и полезно на хората. В Русия по негово време е имало голяма нужда от лекари по селата, тъй като хората много са боледували, затова е решил да запише медицина, за да отиде сред народа и да лекува. Наложило се е обаче да отиде да спасява ранени войници в Руско-японската война. Още тогава е започнал да събира материали за своя знаменит труд "Очерци по гнойна хирургия", който е завършил през 1941 г., но и днес е актуален.

През 1921 г. е станал свещеник, което по това време е било равнозначно на мъченичеството - много свещеници са се отказвали от страх и под натиск на властта. През 1923 г. е хиротонисан за епископ, след което е прекарал 11 години в затвори и лагери, изтезаван. Лекувал е хора и там, понякога с много примитивни средства. Бил е гениален лекар, но и със своята молитва е помагал на хората. През 1946 г. е получил Сталинска награда за труда си "Очерци по гнойна хирургия", парите от която е раздал на бедни хора. Всеки ден в дома си е хранил нуждаещи се. Написал е 1250 проповеди, медицински книги, духовна литература. На 11 юни 1961 г. е починал. През 2000 г. архиерейският събор на Руската православна църква го канонизирала за светец.

По думите на Ловчанския митрополит и двата празника са духовна радост за хората, щастие, надежда и вяра.

Източник: dnes.dir.bg

Коментари (10)

 • Отговори (1) (0)
  1. добавен от: Анонимен 11 Юни, 15:40

  Ти живееш ли така?

 • Отговори (3) (0)
  2. добавен от: Анонимен 11 Юни, 18:34

  Г-н първосвещеник, ЗАЩО карате хората да се покланят на идоли / изделие на човешки ръце на което човеците се кланят като на божество / като във вашия случай изделието на човешките ръце вие поповете наричате икони и на всичко отгоре казвате, че това изделие върши чудеса ?????????
  Г-н първосвещеник, да знаеш, че не трябва да се кланяш на НИКОГО и на НИЩО освен на Бога, а също така да знаеш, че и НИКОЙ и НИЩО НЕ може да върши чудеса, освен Един Бог !!!!!!!!!!

 • Отговори (3) (2)
  3. добавен от: Анонимен 11 Юни, 18:57

  Баба Буси дига расото отзат този от койееее

 • Отговори (1) (3)
  4. добавен от: Анонимен 11 Юни, 20:59

  Обръщението е Ваше Високо прреосвещенство. От 870 година България е земя на православни бристиянихристияни и всеки минал границите и е длъжен да се място

 • Отговори (1) (3)
  5. добавен от: Анонимен 11 Юни, 21:09

  Обръщението е Ваше Високо преосвещенство. От 870-та година България е земя на православни християни и всеки е длъжен да се съобразява с това и да уважава традициите. Моля N2 да демонстрира своята гледна точка примерно в Саудитска Арабия след като е толкова прав и смел.

 • Отговори (2) (1)
  6. добавен от: Анонимен 11 Юни, 21:47

  № 5 Когато пишеш по такава тема е много важно да знаеш какво пишеш, а не да показваш, че си некомпетентен и видимо много объркан, ЗАЩОТО :
  1. Не е възможно България да е земя на православни християни от 870 год., ЗАЩОТО православието бележи своето начало от 1054 год.- източно-западната схизма (разкол)???????
  2. Пише се „Ваше високопреосвещенство“, а не "Ваше Високо преосвещенство" ???????
  3. Това, че ти се обръщаш към даден свещеник с обръщение което бъркаш и не разбираш, не те прави повече християнин от мен който на приема попските неразбираеми и превъзнесени обръщения !!!!!!!!!!!!
  4. Моето разбиране за вярата, което ти наричаш гледна точка ще показвам, а не демонстрирам където и както аз реша, а не където и както ми се казва от объркани, видимо неграмотни и безкрайно некомпетентни човеци като теб !!!!!!

 • Отговори (0) (1)
  7. добавен от: Анонимен 12 Юни, 00:25

  БПЦ е получила своята независимост точно тази година и най великите българи са приели своето кръщение точно там. Не може да ме обиди някакъв комплексиран анонимник, на който явно не му се е отворил парашута на Прйда.

 • Отговори (1) (0)
  8. добавен от: Анонимен 12 Юни, 08:06

  № 7 На българските попове и такива като теб лъжата ви е патент и винаги измисляте нагли лъжи по адрес на някого който ви казва истината и показва, че сте некомпетентни и слепи, но с лъжа няма да оправдаеш истината, а само показваш лъжливата си същност, а баща на лъжата е сатаната и такива лъжци като теб са подвластни на последния !!!!!!!!!!!!

 • Отговори (0) (0)
  9. добавен от: Анонимен 12 Юни, 10:30

  Притчи 10:19 „В многото говорене грехът е неизбежен; но който въздържа устните си, е разумен.“

 • Отговори (1) (0)
  10. добавен от: Стар чекист 12 Юни, 15:51

  Моят приятел,покойния сатирик и присмехулник Радой Ралин,подобаващо го е казал:"Каквото устата изсере,с нищо не може да се изпере"!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще почивате ли това лято предвид ситуацията с коронавируса?

Анкета » коментари (2)

Ще почивате ли това лято предвид ситуацията с коронавируса?

отговори
Да, смятам да почивам както всяка друга година (127)
70% Complete
Ще почивам само ако успея да намеря пари в тази криза (62)
70% Complete
Почивката ми ще е на вилата на село (67)
70% Complete
Ще почивам, но сигурно ще заменя морето с планина (32)
70% Complete