Понеделник, 19 Април 2021, 15:32

Млади ентусиасти стартираха кампания за ремонт на църквата "Св.Троица" в село Габер

24 Януари, 15:28
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 544 0


В село Габер започна кампания за набиране на средства за ремонт на църквата "Св.Троица", която се руши бавно и застрашително от доста време. Инициаторите от Сдружение "Габер" споделят, че преди няколко години е имало проект-кандидатура за финансиране към МОСВ, но критериите са били твърде високи.

Църквата е символ на село Габер. Пораженията по нея са доста сериозни - покривът е протекъл, външната мазилка се рони, а стенописите в храма се рушат с всеки изминал ден. Ако не се вземат навременни мерки скоро повредите могат да станат невъзвратими.

Храмът е издигнат през 30-те години на ХХ в. на мястото на старо оброчище. Идеята за построяването ѝ възниква скоро след Първата световна война. През 1919 г. тогавашният кмет на селото Петър Соколов създава Комитет за изграждане на храм „Св. Троица“, като става негов секретар до построяването му. Мястото на новия храм, освен че е старо свято място, е избрано така, че да се вижда от всички села наоколо, дори и от съседна Сърбия. Строителството на черквата започва през 1925 г. Основният камък е положен от поп Христо. Храмът е осветен през 1932 г. при поп Стоимен и кмет Михаил Манов, когато софийски митрополит е владиката Стефан.

Като архитектурен тип габерската църква спада към центрично-кръстокуполните храмове и е единственият от този вид в целия район. Вътрешността на храма е украсена със стенописите, изработени от местен учител по рисуване - Грънчаров. На централния купол е издигнат железен кръст, на който е изписано името на дарителя - Божил Галавов.

Банкова сметка:
Сдружение "Габер" 

Райфайзенбанк

IBAN: BG27RZBB91551012859036 


Сдружение "Габер" са няколко млади ентусиасти с хубави спомени от дълги лета прекарани на село, желаещи да помогнат не само за съхранение, но и за активно развитие на село Габер подобаващо на възможностите на 21 век. Осъзнавайки рядко срещаните географски, исторически и природни дадености вярваме, че с всеобщи усилия можем да направим селото и района процъфтяващи.

Желаещите да се включат по друг начин могат да се свържат с организаторите на мейл: contact@gaber.bg или да се обърнат към кмета на село Габер - Тодор Тодоров на тел.0879596124 или имейл kmetstvo_gaber@abv.bg.Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (2)

Има ли нужда от поставянето на допълнителни светофари в града?

Анкета » коментари (2)

Има ли нужда от поставянето на допълнителни светофари в града?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (21)
70% Complete