Четвъртък, 19 Октомври 2017, 23:08

"Музеен арт-парк в Правец" с изложба от картини, подарявани на Тодор Живков (Снимки)

18 Май 2013, 11:14
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2413 0

Всяка година от 1977 г. насам, Международният ден на музеите се провежда в целия свят, от Америка и Океания, в Европа, Азия и Африка. Международният  ден на музеите има за цел да повиши информираността на обществото за ролята на музеите в развитието на човечеството. На 18 май т. г.ще бъде отбелязано 36-то издание на Международния ден на музеите. Събитието се организира от Международния музеен съвет (ICOM). Всяка година проявата преминава под различно мото. Тази година празникът се провежда под мотото: Museums (Memory + Creativity) = Social Change, а официалният превод на български е: Музеи (Памет + Креативност) = Социален прогрес. Отново на 18 май, за 9-ти пореден път, ще се осъществи и Европейската нощ на музеите. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция.
По този повод вратите нa Исторически музей - Правец, и Музейния комплекс с Родната къща на Т. Живков в Европейската нощ на музеите на 18 май ще са отворени за посетители от 18  до 24 часа.

От 11.00 часа беше откриването на  „ Музеен арт-парк в Правец”, където на открито в паркова среда в Музейния комплекс посетителите ще могат да видят изложба от картини, подарявани на Тодор Живков и на Българската държава по повод 1300-годишнината и от близки и далечни страни от цял свят. Много гости дойдоха да разгледат картините на автори от различни страни, истински произведения на изкуството и сами по себе си са уникати. Те носят белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация.
Пристигнаха гости от Министерство на отбрааната, група от 40 души, които са заявили, че ще присъстват на откриването. Изложбата разгледаха и децата от ЦДГ "Индира Ганди" , ОУ "Васил Левски" и други.

От 17.30 часа в Исторически музей Правец ще бъдат представени две изложби: живопис, картини на художника Найден Петков, роден в с. Видраре на 16 май 1918 г. Гостува Софийска градска художествена галерия гр.София. 

За празника вратите на Музейния комплекс с родната къща на Тодор Живков и Исторически музей Правец ще са отворени за посетители и през нощта от 18 до 24 часа. Всички гости ще могат да влязат свободно и да разгледат експозициите.
                                                                           


Източник: http://balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Одобрявате ли идеята на арх. Весела Маркова за изграждане на Гробищен парк зад бензиностанция "Петрол"

Анкета » коментари (11)

Одобрявате ли идеята на арх. Весела Маркова за изграждане на Гробищен парк зад бензиностанция "Петрол"

отговори
Да, защото е извън населеното място. (156)
70% Complete
Не, защото е по-отдалечено от града и придвижването би било свързано с превоз, вместо пеша. (60)
70% Complete
Не. Два гробищни парка ще станат много. (70)
70% Complete
Одобрявам идеята за преместване, но зад бензиностанция "Петрол" не е подходящо. (41)
70% Complete
Нямам отношение. (15)
70% Complete