Неделя, 18 Март 2018, 13:19

Музеят от Правец участва в туристическата борса в Търново

20 Април 2012, 11:42
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2588 0

Кметът на В.Търново Даниел Панов откри туристическата борса,в която музеят от Правец участва със своя експозиция.
Въпреки кризата резултатите са обнадеждаващи и ни доближават до 2008 г., когато сме имали най-много туристи, коментира Панов, който бе дългогодишен управител на търновската агенция "Царевград Търнов" - инициатор и организатор на туристическата борса.
По думите на Даниел Панов Велико Търново е показателен пример за развитието на културния туризъм у нас. С 10% са се увеличили туристите, посетили града през първото тримесечие на тази година, в сравнение със същия период на миналата. В цифри ръстът е: 2963 туристи повече. „Обнадеждени сме от този показател и смятам, че туристическият сезон тази година ще бъде по-добър от изминалата“, каза кметът.
Културното наследство е на второ място по значение като фактор при избор на туристическа дестинация, посочи Мария Иванова, представител на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Тя цитира данни от проучване на Европейската комисия от 2011 г., според които около 27% от европейските граждани определят като основен мотив за своето пътуване именно културното наследство.
МИЕТ е сред традиционните съорганизатори на туристическата борса във Велико Търново. В периода 2008-2010 г. делът на културния туризъм се запазва еднакво висок - около 40%, в сравнение с другите видове туризъм, информира още Мария Иванова. На второ място се нарежда морският туризъм с 33%, следват еко туризмът - с 25 %, кулинарният и събитийният туризъм са с приблизително еднакъв дял - между 6 до 9%.
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

Анкета » коментари (8)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

отговори
Подкрепям идеята (41)
70% Complete
Не подкрепям идеята (50)
70% Complete
Мисля, че е безсмислено, защото е ясно, че всички искат да пият чиста вода (99)
70% Complete
Не мисля, че е удачно, защото вложените в референдума пари могат да бъдат изразходвани директно за подмяна на общинската ВиК мрежа (96)
70% Complete
Нямам мнение (3)
70% Complete