Сряда, 18 Юли 2018, 11:51

Набират се младежи за включване в 3-годишно дуално обучение в Германия

10 Август 2017, 15:02
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2182 8

Германската обучителна институция BiW BAU Hessen-Thurindern e.V. в сътрудничество с Агенция по заетостта предлага възможност за 15 български младежи да се включат в 3-годишно дуално обучение в провинции Хесен и Тюрингия по следните специалности:
- бетонно и стоманобетонно строителство;
- дърводелство;
- пътно строителство.

За обучителната институция BAU Hessen-Thurindern e.V
От 2013 година BiW BAU Hessen-Thurindern e.V (http://www.biwbau.de) обучава млади хора от други европейски страни (най-вече от България и Испания) в немски строителни предприятия.
До момента Агенция по заетостта и BAU Hessen-Thurindern e.V са работили съвместно в рамките на изтеклата програма MobiPro („Работата на моя живот”) за подпомагане включването в професионално дуално обучение в Германия на младежи от други европейски страни.

Изискванията към кандидатите
• Младежите да бъдат на възраст от 18 (навършени) до 27 години;
• Да имат желание да се развиват в сферата на строителството;
• Знанията по немски език са предимство, но не и изискване за включване в програмата, тъй като се предвижда обучение по немски език в България за;
• Желателно е да имат предварително обучение или стаж в строителната сфера, но това също не е задължително. Същото важи и за притежанието на документ за правоуправление на превозно средство.
Необходими документи за кандидатстване
• автобиография (CV);
• мотивационно писмо;
• училищна диплома с оценки;
• снимка;
• допълни сертификати, дипломи за завършени практики.
Подбор на участниците
Подборът на участниците се извършва директно от BiW BAU Hessen-Thurindern e.V. По-конкретно, с участниците ще се проведат едночасови индивидуални разговори с помощта на преводач. При тези разговори ще се приложи стандартизиран процес на задаване на въпроси, за да се изгради обективно сравнение между участниците. Разговорите за подбор ще се проведат от отговорните лица за персонала на BAU Hessen-Thurindern e.V. Допълнително ще присъства и обучаващ се вече втора година българин, който е участник в програмата „MobiPro-EU“ от 2015 г. и пребивава в Германия оттогава. Така ще може всички заинтересувани да получат на място директна информация за условията на обучението.

Предварително обучение по немски език
Преди да започнат обучението си в Германия, участниците трябва да посещават езиков курс по немски в България. За целта германските работодатели са готови да заплатят сумата до 1 600 евро на човек. Придобиването на езиково ниво „B1“ е препоръчително като доказана база за начало на работа. Към момента германската обучителна институция е установила контакт с почти всички езикови школи в големите градове в България. Съгласно местоживеенето на участниците в България, ще бъдат организирани езиковите курсове или в малки групи, или в една голяма. Регулирането на заплащането се осъществява от BiW BAU Hessen-Thurindern e.V.
Договори
Договорите за обучение се сключват само между участващите фирми и участниците. Така се регулира, както размера на месечното заплащането от предприятието, така и съобразяването с желанията за отпуск на участниците. Също така се дефинират и началото и края, с точни дати на периода на обучение. Договорите за обучение се вписват в отговорните институции – Индустриалната и търговска камара в Ерфурт и Камарата на занаятчиите в Ерфурт, в зависимост от принадлежността на предприятието.

Възнаграждение на участниците в обучението
Участниците ще получават месечно възнаграждение за обучение от предприятието, с което са сключили договор. Възнагражденията са, както следва:
• През първата учебна година: 705 евро на месец;
• През втората учебна година: 910 евро на месец;
• През третата учебна година 1130 евро на месец.

Настаняване
На участниците в дуалното обучение ще бъде оказано пълно съдействие от страна на BiW BAU Hessen-Thurindern e.V. при настаняване. Обучителната институция разполага с квартири в базата си за обучение. Жилищата са с двойни стаи. Всяка квартира разполага със собствено санитарно помещение, плазмен телевизор, безжичен интернет и сейфове в гардеробите в стаите. На разположение на участниците са и напълно оборудвани общи кухни, както и перални помещения. Освен това квартирите разполагат и с помещения за отдих. Наемите на жилищата се заплащат с част от възнаграждението на участниците всеки месец.

Пътни разходи до Германия
Участниците следва сами да покрият пътните си разноски до Германия.

Старт на програмата в Германия
Дуалното обучение в Германия се предвижда да започне от 02.10.2017г.

Кандидатстване
За да кандидатствате и за повече информация, свържете се с:
Михаела Люцканова – младши експерт в отдел “EURES Национален координационен офис”, ГД „ЕФМП”, Агенция по заетостта
Тел.: 02 8056 844
E-mail: Mihaela.lyutskanova@az.government.bg

Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

 • Отговори (6) (1)
  1. добавен от: Анонимен 10 Август, 17:53

  Супер оферта за човек, на когото му се работи

 • Отговори (9) (0)
  2. добавен от: Анонимен 10 Август, 19:36

  Какво означава думата "дуално"?

 • Отговори (11) (0)
  3. добавен от: Анонимен 10 Август, 20:56

  "Дуално" означава професията да се изучава теоретично и практически, едновременно!Просто в образованието т.н. експерти се правят на интересни и измислят думи, мислейки, че с това правят нещо , а те всъщност затрудняват хората да ги разберат!

 • Отговори (4) (2)
  4. добавен от: Анонимен 10 Август, 21:40

  Дуално означава бране на зелен хайвер

  • (6) (0)
   1. добавен от: Анонимен 11 Август, 07:59

   Може да не означава бране на зелен хайвер, но със сигурност би могла да бъде заменена с подходяща дума на български език. С чуждици няма да ни смаете, драги експерти!

  • (3) (0)
   2. добавен от: Анонимен 11 Август, 16:51

   Може да означава и "дууууу...+анално...." аман от неграмотни чуждопоклонници.

 • Отговори (1) (0)
  5. добавен от: Анонимен 14 Август, 19:05

  Какви строителни училица и техникуми имахме! Какви специалисти ,строители и майстори излизаха и славеха родината ни по целия свят! Докъде я докарахме????? Дуално обучение в чужбина! След 10 години нашата държава няма да я има и на картата!

 • Отговори (1) (0)
  6. добавен от: Анонимен 15 Август, 17:57

  Дуално обучение е другото име на българските хамали, които го духат безплатно в Германия. Едно време имаше трудоваци от строителни войски - същата работа, само че ги хранеха, обличаха, издържаха и учеха безплатно. И качествено. И не се налагаше да ходят в Германия...
  Впрочем, как немците ще обучават ДУАЛНО например един мангал, "завършил" ПГТМ, който не знае да чете и пише дори на български? :roll:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (2)

Подкрепяте ли предложението за изграждане на нов гробищен парк в м. "Бърцето" южно от яз. "Мали лаг"

Анкета » коментари (2)

Подкрепяте ли предложението за изграждане на нов гробищен парк в м. "Бърцето" южно от яз. "Мали лаг"

отговори
Да, това е най-подходящото място. (35)
70% Complete
Не, има по-подходящи места. (22)
70% Complete
Идеята е добра, защото мястото е извън Ботевград. (20)
70% Complete
Не е удачно този терен да се ползва за гробищен парк. (22)
70% Complete
Не съм заинтересован. (13)
70% Complete