Петък, 26 Април 2024, 16:44

Националният баскетболен отбор подкрепи инициативата на Сдружение "Трудолюбци" по време на откриването на "Парка_място"

24 Юни 2018, 21:55
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2685 4


Официалната церемония по откриване на новото младежко пространство „Парка_място” в с.Трудовец се състоя днес от 18.00ч. Специални гости бяха баскетболистите от националния отбор, кметът на общината Иван Гавалюгов, кметът на село Трудовец Веселин Драганов и част от футболния отбор „Ракитин”.

За това, какво дава спортът, призив към младежите отправи Александър Везенков от националния баскетболен отбор. „Най-важното е, че има хора , които се грижат за младото поколение”, подчерта Везенков и добави:”Много е важно да спортувате, не е важно да ставате професионални спортисти или да играете на най-високото ниво. Трябва да се забавлявате, да играете, да се подкрепяте и да слушате възрастните. От там нататък вие ще успеете”. Той покани всички присъстващи на 29 юни 2018 г от 18.00ч в зала „Арена Ботевград” да подкрепят националния отбор в мача срещу Исландия.

„Парка място” бе изградено с доброволчеството на жители на селото – сдружение ”Трудолюбци” по проект „Място – Доброволчество с въздействие” на сдружение „BG Бъди активен”. Проектът е по идея на младите хора в с. Трудовец и представен от сдружение „Трудолюбци”, по който в парка бе създаден безопасен и многофункционален кът за спорт и атрактивен кът за социални контакти сред природата. Идеята на проекта е създадените условия да дадат възможност на младите хора да общуват в реална, а не виртуална среда и да спортуват сред природата. Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation.

Сдружение BG Бъди активен е национална неправителствена организация, която работи в посока подобряване условията за масов спорт в България, както и за повишаване осведомеността за индивидуалните и социалните ползи от физическата активност и спорта за здраве.

„Проектът „The Spot/Място” предоставя възможност на територията на 10 населени места в България да бъде изградено социално пространство, което да е привлекателно за младите хора. Затова можете да бъдете щастливи, че Трудовец е едно от тях”, заяви Ангел Бондов от Сдружение „BG Бъди активен”. По думите му идеята му е да се създадат едни пространства, които да дават алтернатива на пороците, с които се сблъскват младите хора в ежедневието си. „Идеята е чрез тяхното включване в създаването на младежки пространства, те също да ги пазят и поддържат”, добави Бондов. Той припомни, че проектът премина през три етапа с усилията на хората, според техните идеи и предложения. Съоръженията са изградени, благодарение на техния доброволен труд. Бондов призова жителите на селото да пазят младежкото пространство и да полагат грижи за неговото поддържане.

„Село Трудовец е едно от големите села на общината, което има голямо активно население. Нямахме такова пространство, което да обедини толкова много интересни възможности за спорт, забавления и социални контакти. Ще се радвам това място да постигне своята цел – да изкара вас,мили деца и младежи от компютрите в къщи и да ви доведе тук на открито сред природата”, заяви председателят на Сдружение Трудолюбци, реализирало проекта, Мая Пенчева. Тя изрази благодарност към националния отбор,че със своето присъствие дават личен пример, колко е важно да се спортува. Пенчева благодари и на Община Ботевград за съдействието и изрази надежда, общинското ръководство да довърши своята част с ангажимента да бъде пусната в експлоатация чешма с вода, необходима за младежкото пространство, както и да бъде изградено видеонаблюдение. Не на последно място Мая Пенчева благодари на всички деца и родители, които се включиха в създаването на това място. Спосмисъществователство оказаха и завод „Граммер”, фирма „Васкони” и дарители Георги Ватев и Борислав Бузин.

Жителите на селото, водени от тяхното желание да направят средата по-добра, са намерили начин с доброволния труд на младите хора, да остане поредния пример за жителите на останалите села, не само в нашата община и да покаже, че когато има желание хората са готови да комуникират и подобряват средата, в която живеят. Очевидно в Трудовец има много хора, които са поели съдбата си в свои ръце да променят нещата към по-добро”, заяви кметът на общината Иван Гавалюгов. Той пожела младите хора на Трудовец ежедневно да ползват новото младежко пространство, както и да го пазят. Гавалюгов изрази благодарност и към националния баскетболен отбор, че подкрепя инициативата. Той заяви, че общината ще продължи да подкрепя младите хора в Трудовец.

„Ние сме свидетели на още една перла в короната на Трудовец. За пореден път доказваме, че когато се работи в екип резултатите са налице ”, това каза кметът на селото Веселин Драганов. Той също изрази благодарност към всички участници-доброволци.

Своето лично мнение за това, с какво са допринесли за изграждане на новото младежко пространство и какво то би дало на младите хора на селото, споделиха двама техни представители. От началото до края в реализацията на проекта работиха усърдно и безвъзмездно Марио Михалов и Марио Димитров.
„Моето лично мнение е, че допреди два месеца това място бе необитавано .Тук нямаше никой, голям мрак падаше вечерно време. Когато завърши месец април направихме тези малки пейки – първият етап на проекта. От тогава започнаха да идват хора. Благодаря на Мая Пенчева”, каза Марио Михайлов

„Много се радвам, че нашето село спечели проекта „The Spot/Място” от 36 населени места. Надявам се малките деца да пазят това място здраво, както и големите вечерно време да не чупят и хвърлят боклуци”, заяви другият доброволец - Марио Димитров.

В последвалата програма децата и младежите се включиха в забавни игри. Първите две от тях бяха отборни и носеха наименованията „Търкаляне на гуми” и „Пренеси перцето”. В третата игра „Бягаща пътека” се включиха най-много деца. Това бе състезание за баланс, в което бе излъчен за победител Калоян Димитров, който постигна време 12:25, без нито една грешка. На победителите Сдружение „Трудолюбци” връчи награди.


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 25 Юни, 15:38

    Марио е добро момче но изказването му е манипулирано. Не е вярно,че това място е било необитавано и потънало в мрак. Нали там са два фитнес уреди и хората редовно го почистваха, нали там Гошо Ватев направи пейки :shock:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 25 Юни, 16:41

    Марио наистина е интелигентно момче, а такъв човек не може да се манипулира.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 25 Юни, 18:55

    :uups: :uups: :uups:

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Марио 4 Юли, 17:31

    До номер 1 - Не сте ме разбрали добре. До преди някакво време там никой не се събираше - това го знам, защото съм бил там. Но откакто се направиха новите маси и столчета от гуми, на повечето хора им стана интересно и започнаха да се събират там. Сигурен съм, че и други хора за забелязали това.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete