Петък, 26 Април 2024, 05:52

Националният браншов синдикат „Висше образование и наука” проведе национален форум в РИУ "Правец Ризорт"

25 Ноември 2016, 22:33
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2598 3


Националният браншов  синдикат „Висше образование и наука” организира Национален форум на тема „Финансиране, акредитация, доходи на работещите в системата на висшето образование и науката, социален диалог и колективно трудово договаряне”. Форумът се проведе в РИУ "Правец Ризорт", който започна в 15.30ч. През настоящата 2016 г синдикатът отбелязва 15 години от основаването си. 

Водещ на форума бе председателят на Националния браншов синдикат  доц.д-р инж. Лиляна Вълчева, която откри и представи участниците, сред които и ректорите на над 10 висши учебни заведения.

Срещата започна с презентация на Главния секретар на МОН Красимир Вълчев, който представи промените във финансирането на висшите училища за следващата 2017г. Вълчев заяви, че през последните 25 години се работи в посока на стимулиране на екстензивното развитие на университетските профили във ВУЗ-овете,. Рейтинговата система показва, че средната оценка от акредитация е нараснала от 80 на 89%. Приемът в държавните университети е напълно либерализиран  - от 90 хиляди учащи през 90-те години те са нараснали до 180 хиляди през 2014-2015 г. В стратегията за висшето образование Вълчев посочи няколко основни моменти, а именно политика на преструктуриране на приема и финансиране от държавния бюджет; насърчаване подобряването качеството на пазара на труда; подобряване на базовата разпределителна справедливост. „Сигналът към ВУЗ-овете е ясен, не всички ще имат студенти по всички специалности, някои от тях ще трябва да оптимизират профила си”,подчерта главния секретар на МОН и отбеляза, че корекцията в Постановление 162 е увеличаване на професионалните направления с по-ниски разходи. Според Вълчев тенденцията е увеличаване на приемите в техническите университети, тъй като в тези специалности има повече чуждестранни инвестиции, за сметка на икономиката и администрацията, където има нерационално търсене.

По време на форума Красимир Вълчев съобщи измененията в коефициентите при издръжката обучението на студентите: Увеличение за специалностите „Педагогика” и „Педагогика на обучението” от 1,05 на 1,25; за  хуманитарни науки – от 1,6 на 1,85; за инженерни науки от 2,4 на 2,8; за изкуства – от 5 на 5,3; за медицински, дентални и фармацевтични – намаление от 9,4 на 8,5.
По думите на главния секретар на МОН през 2017 г ще бъде осъществено преструктуриране на приема във ВУЗ и очерта тенденцията на липсата на пазар за студенти от пирокопрофилни ВУЗ-ове, които ще трябва да оптимизират профила си. Промените в Закона за висшето образование през 2017г предвиждат вътрешно разпределение на средствата, което означава повече финансиране за отделни специалности. Вълчев даде пример с Аграрните университети, които ще получат повече за специалности – растениевъдство и растителна защита и по-малко финансиране за икономика и туризъм.
 
В последвалата дискусия бе засегнат въпроса с изчисляването на рейтингите на ВУЗ-овете. Поставени бяха две гледни точки за приоритет на относителните или на  абсолютните стойности като база за определяне. Предвижда ли се финансиране за научно-изследователска дейност, бе другият поставен въпрос.
Красимир Вълчев заяви, че най-голямото предизвикателство е пред социалното развитие на нацията. Според него е необходима промяна в критериите за заплащане, университетите няма да могат да отговорят на външната среда, поради което трябват стимули за преподавателите.
 
Презентация на форума представи и доц.д-р Гергана Боянова на тема: Критерии за следакредитационно наблюдение и контрол върху прилагането на  вътрепната система за оценяване и поддържане на качествотона обучение и на академичния състав на висшите училища. Останалите лектори бяха Гл.ас. д-р Стефан Аспарухов с презентация „Доходи на работещите в системата на висшето образование и науката” и д-р Мария Чочова с темата :”Социален диалог и колективно трудово договаряне”. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Образован 25 Ноември, 23:16

    Празноглавчо гавалигльов да иде малко да се образова, че с неговото начално образование не става за нищо

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Ноември, 10:14

    А пък ти, понеже си високо образован специалист, да те поставят на неговото място, за да се решат от раз всички проблеми на общината.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 27 Ноември, 08:43

    Като ревете за пари,защо отидохте да похарчите там където и кожите са ви смъкнали.Просто изпълнявате директивата на пожарникаря,но скоро и това ще свърши.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete