Петък, 26 Април 2024, 11:24

Наваз Шариф ще е новият премиер на Пакистан

13 Май 2013, 08:12
(0) (0)
Свят - Политика
Прочетена: 1452 0


Пакистанската национална лига на бившия премиер Наваз Шариф си е осигурила 88 от общо 272 места в Националното събрание (долната камара на парламента) на състоялите се вчера парламентарни избори, показват най-новите, все още неокончателни резултати от гласуването, цитирани от осведомителните агенции.

Пакистанската народна партия (ПНП), чийто председател е 24-годишният Билавил Зардари - син на президента Асиф Али Зардари и на покойната бивша премиерка Беназир Бхуто, изостана по броя на получените мандати - 32, от Движението за справедливост (Техрик-и-инсаф) на легендата на световния крикет и кумир на пакистанската младеж Имран Хан, което излиза на второ място с 34 мандата, съобщи Ройтерс.

Четвъртото място продължава да държи Обединеното народно движение (Мутахида куами), партията на говорещите урду индийски преселници, т. нар. мохаджири, в провинция Синд.

Наваз Шариф, който още снощи се обяви за победител, ще е новият премиер на Пакистан. Неговата партия обаче явно няма да има достатъчно депутати, за да управлява сама, което ще затрудни извършването на необходимите реформи за съживяване на изпадналата в криза икономика. 63-годишният Шариф вече е заемал премиерския пост два пъти - от 1990 до 1993 г. и от 1997 до 1999 г., когато беше свален с военен преврат, организиран от генерал Первез Мушараф, и хвърлен в затвора. Само благодарение на натиска от Саудитска Арабия и САЩ Шариф бе освободен и изгонен от Пакистан.

Наричан "Лъва от Пенджап", Наваз Шариф има сред политическите кръгове в страната си и в чужбина репутацията на прагматичен политик. Той се ползва със солиден авторитет в монархиите от Персийския залив и особено в Саудитска Арабия -
един от главните политически и икономически съюзници на Пакистан. Негова е заслугата за това, че Пакистан се сдоби със статут на ядрена държава. Двете предишни правителства, оглавявани от Наваз Шариф, ще бъдат запомнени и със завършването на важни национални проекти като автомагистралите Исламабад -
Лахор и Исламабад – Пешавар.

В хода на сегашната предизборна кампания Шариф заяви, че е привърженик на преговорите с пакистанските талибани и че не одобрява военното присъствие на САЩ и съюзниците им от НАТО в съседен Афганистан, посочва БТА.

Източник: dnes.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete