Неделя, 12 Юли 2020, 01:54

Никога няма да повярвате върху какво е построен този град

28 Януари 2016, 13:40
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 2048 0


Далече във водите на Каспийско море, на стотина километра от азербайджанската столица Баку, се намира едно от най-невероятните селища в света. Напълно функциониращ град с 3000 жители съществува върху мрежа от петролни платформи и изкуствени острови, свързани с 300 км мостове и естакади. Това е Нефт Даслари, известен също като Петролни скали. Населеното място се намира изцяло в най-голямото езеро в света, на невероятното разстояние от 55 км от брега му.
Азербайджан е известен с богатите си петролни ресурси от древни времена. Намерени са доказателства за нефтени сондажи и действителна търговия с петролни продукти още през 3 и 4 век. Сведения за наличието на петрол и природен газ могат да бъдат намерени в стари арабски и персийски ръкописи, както и в писанията на известни откриватели и пътешественици като Марко Поло. Персите наричат ​​местността "Страната на огъня". Вижте още: Изолиран, мръсен и ужасно студен - този град убива жителите си Модерният добив в района започва през 1870 г., след като Русия завладява територията. До началото на Първата световна война петролните кладенци в Азербайджан доставят 175 милиона барела суров петрол на година, или 75 на сто от цялото производство на петрол в страната. След края на войната започват проучвания за добив на петрол в Каспийско море. Нефт е открит на дълбочина от 1100 метра под равнището на водата. Малко след това първата платформа за добив на нефт в света е построена на мястото, на което Нефт Даслари е роден. Оригиналната основа на града се състои от седем потънали кораби, включително първия в света петролен танкер.

През десетилетията към нея се присъединяват около 2000 сондажни платформи, разпределени в 30-километров кръг, съединени с мрежа от мостови виадукти, обхващащи 300 км. Над тези платформи са построени осеметажни жилищни блокове, фабрика за напитки, футболен терен, библиотека, пекарна, перални, кино с 300 места, баня, зеленчукова градина и дори парк с дървета, за който е донесена почва от континента. По време на разцвета на града в него живеят 5000 работници.

Западането на Нефт Даслари започна с разпадането на Съветския съюз и откриването на нови петролни находища на други места. Работната сила е намалена и много нефтени платформи са изоставени. Пренебрегването им и липсата на поддръжка водят до това много от тях да се сринат в морето. Други пък са в процес на разпад. От 300 километра пътища само 45 км са използваеми, а дори и те са в лошо състояние.

За правителството обаче мястото е все още строго пазена тайна от съветските времена. Чужденци все още получават много трудно достъп до града, а той дори не съществува на Google Maps. 


Източник: http://profit.bg/

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще почивате ли това лято предвид ситуацията с коронавируса?

Анкета » коментари (2)

Ще почивате ли това лято предвид ситуацията с коронавируса?

отговори
Да, смятам да почивам както всяка друга година (105)
70% Complete
Ще почивам само ако успея да намеря пари в тази криза (54)
70% Complete
Почивката ми ще е на вилата на село (63)
70% Complete
Ще почивам, но сигурно ще заменя морето с планина (31)
70% Complete