Петък, 26 Април 2024, 08:45

Няма да има рязко повишение на отчисленията за депониране на битови отпадъци

13 Декември 2019, 23:09
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2517 10


НСОРБ и Министерството на околната среда и водите постигнаха споразумение, за определяне на по-ниски и балансирани размери на отчисленията за депониране на отпадъци. Новината съобщиха пред участниците във Встъпителния форум за мандат 2019 – 2023 г. председателят на НСОРБ (Национално сдружение на общините в Република България) Даниел Панов и Министъра на околната среда и водите Нено Димов, който взема участие в дискусиите. С промяната на Наредба №7/2013 г. на МОСВ отчисленията на общините по чл. 64, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО) за следващите 3 поредни години ще бъдат променени както следва: за 2020 г. - 69 лв./т. (вместо досегашните 95 лв./т.); за 2021 г. – 82 лв./т. ( вместо досегашните 95лв./т.); за 2022 г. – 95 лв./т.

По този начин се дава възможност да се направи необходимия преход към въвеждането в експлоатация на изграждащите се към момента общински инсталации за третиране и компостиране на биоотпадъците и за сепариране на битовите отпадъци. Тази информация бе публикувана на страницата на сайта на НСОРБ.

След като стана ясно, че сумата на отчисленията по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците ще се увеличава на три етапа и през 2020г. общините ще внасят 69 лв.за тон депониран отпадък( вместо досегашните 95лв./т.), кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов заяви, че ще бъде изготвена нова план-сметка, в която такса смет ще бъде респективно увеличена спрямо новият размер на отчисленията и ще бъде по-ниска от последните предложени промени.

„Ще отразим това намаление. Промяната е в интерес на физическите и юридическите лица , тъй като таксата е разходоориентирана. Такса битови отпадъци ще бъде променена съобразно размера, в който ще бъдат завишени отчисленията по чл. 64 от ЗУО към РИОСВ”, каза Иван Гавалюгов.

Високият размер на отчисленията има две цели.От една страна, да стимулира кметовете да търсят начини за оползотворяване на битовите отпадъци и намаляване на количествата им за депониране, което е свързано и с ангажиментите по европейската директива за отпадъците. Според нея например до 2025 г. между 75 и 80% от битовите отпадъци трябва да се рециклират и 50% от биоразградимите отпадъци да се компостират. Целта е до 2030 г. само 10% от битовите отпадъци да се депонират на сметищата.
Другата цел на събираните от РИОСВ отчисления, които се натрупват в сметката на всяка отделна община, е тези средства да се използват от кметовете за закупуване на сепариращи и компостиращи инсталации.

Очаква се до края на 2021 г. в страна да работят 53 инсталации за компостиране в страната.

Към момента община Ботевград е в процедури по обжалване на процедурите по реализиране на проекта за изграждане на сепарираща и компостираща инсталация. Това забавяне в реализирането на инсталацията се отразява и на общините Правец и Етрополе, които участват в регионалното сдружение за управление на отпадъците .

Да припомним, че още от април 2018г. Община Ботевград , като част от Регионалното сдружение за управление на отпадъците, включващо общините Ботевград, Правец и Етрополе, бе одобрена по проект, с който спечели безвъзмездна финансова помощ за изграждане на сепарираща и компостираща инсталация. Има отреден терен от 35 декара в непосредствена близост до Регионалното депо, на който ще бъдат изградени въпросните инсталации.

Колкото повече битов отпадък се депонира на депото, толкова по-голям ще е размера на отчисленията, които ще трябва да плащаме към МОСВ.
Процедура се саботира от едно единствено юридическо лице, което има интерес тази процедура да не се реализира. Аз мисля, че общественият интерес е абсолютно приоритетен и много по-съществен. Разчитаме на съдействие от страна на държавата в лицето на МОСВ и от съответните комисии, институции и съдилища, като максимално бързо и с приоритет разглеждат такива процедури по обжалване на процедури по изграждане на точно такива важни за обществото проекти.
Сигурен съм, че през 2020г. ще имаме вече избран изпълнител на проектирането, строителния надзор и надявам се и на реализацията на самата сепарираща и компостираща инсталация. Срока на договора с Министерството на околната среда и водите ще бъде удължен с 12 месеца до 2022г. по тяхно предложение. Потърсили сме много отдавна тяхното съдействие за излизане от ситуацията.
Населението е потърпевшо от това забавяне, защото без инсталация за сепариране ще трябва да се плащат по-високи разходи за отчисления, заради факта, че целият отпадък ще бъде депониран, а не сепариран и рециклиран.” Тези пояснения направи кметът Иван Гавалюгов.


Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (7) (7)
    1. добавен от: Анонимен 14 Декември, 08:25

    Ауу каква радост голяма...Гавалюгов щял да ни вдига данъците полека

    • (7) (5)
      1. добавен от: Анонимен 14 Декември, 10:31

      Държавата не той

  • Отговори (13) (5)
    2. добавен от: Анонимен 14 Декември, 10:41

    Добрият чичко Иван и лошата община

  • Отговори (7) (8)
    3. добавен от: Анонимен 14 Декември, 17:33

    Да се крие Гавалюгов зад други, когато ни бърка по-дълбоко в джоба е проява на малодушие

    • (8) (6)
      1. добавен от: Анонимен 14 Декември, 17:43

      На теб Гавалюгов трябва да ти бръкне по-дълбоко в джоба. За лъжи и обиди в съда.

  • Отговори (7) (8)
    4. добавен от: Анонимен 14 Декември, 19:35

    Не знаех,че в Ботевград може да има толкова прости хора!!! Да четеш и да не разбираш какво четеш,да се коментира неподготвен е повече от малоумие! Четете,обмислете и тогава пишете! Правителството и министерствата си правят и решават каквото си искат ,а ние мълчим и теглим! До кога???

    • (5) (5)
      1. добавен от: Анонимен 15 Декември, 14:38

      Ти си абсолютен пример за четене и неразбиране на текста по-горе

  • Отговори (1) (7)
    5. добавен от: Анонимен 15 Декември, 16:17

    Докато адв.Г.Донков ни стане шеф на ОбС, а кмет - някоя издънка от ГЕРБ. Нали това искате?

  • Отговори (3) (1)
    6. добавен от: Анонимен 16 Декември, 12:48

    Ама той кмет ли е още?

    • (2) (0)
      1. добавен от: Георги Стоянов 16 Декември, 17:04

      Да кмет е!И ще продължи да е кмет!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete